Foto: Ragnar Ómarsson / Ikea

Snygga och enkla gör det själv-projekt med Ikeas Ivar

Hyllsystemet Ivar (som fyller 50 år 2018) är en riktig Ikeafavorit. Inte minst för att möbeln i obehandladat trä är så lätt att göra om till något nytt och personligt. Här är 8 riktigt fina gör-det-själv-projekt som förvandlar Ivar.

Hyllsystemet Ivar skapades redan i slutet på 1960-talet. På den tiden fanns något som hette Marknaden på Ikea i Kungens Kurva, Stockholm. På Marknaden hamnade möbler som inte var fina nog för det riktiga varuhuset. Där stod Ivar och skräpade. Troligtvis kom möbeln från ett överskottsparti hyllor som interner hade tillverkat för statligt bruk. Lennart Ekmark, tidigare designchef,  blev i alla fall överförtjust då han hittade den minimalistiska skönheten och flyttade den till Ikeas till möbelutställning år 1968. 1970 flyttade den in i Ikeas sortiment och resten är historia. En av anledningarna till att Ivar 50 år senare fortfarande är en storfavorit är att den är så lätt att göra om. Möjligheterna för DIY-projekt med möbeln i obehandlat trä är i princip oändliga. Här är 8 riktigt snygga sätt att förvandla hyllsystemet till något helt nytt.

 

1 Gör en vikvägg av Ivar-hyllor

Med hjälp av 3 st Ivar-gavlar, rottingväv på rulle, små gångjärn i mässing och en kvartsstav i furu kan man skapa den här snygga vikväggen som inredningsbloggaren Pella Hedeby gjort för Ikea. Guide till hur du gör vikväggen i rotting och Ivar.

 

2 Snygg förvaringsmöbel av byråer

Av två Ivar-byråer placerade med ryggen mot varandra, en canvasduk ovanpå och hjul nedtill får man en snygg flyttbar förvaringsmöbel.

 

3 Konstnärlig skåpsvägg av Ivar-skåp

Skapa ett konstverk med förvaring med hjälp av Ivarskåp målade i en fin utspädd grå nyans.

 

4 Betsa och bygg en liten byrå

Med lite bets, Ivar-gavlar, hyllplan och lådor kan man sätta ihop en fin liten byrå.

 

5 Ge Ivar en ny utsida

Skåpen får ett helt nytt uttryck med lite färg och handtag.

 

6 Gör ett kökskåp till landet av Ivar

Målade Ivarskåp och hylla kan bli perfekt som köksförvaring på lantstället.

 

7 Skapa en inredningsstege av Ivar-gavlar

Av gavlarna till hyllsystemet kan du också skapa en enkel stege. Perfekt som förvaring eller varför inte som handdukshängare?

Ikeahacks med Ivar på 70-talet

Det här med Ikeahacks må ha tagit över internet får några ynka år sedan men det har givetvis målats, plockats isär och pysslats i alla tider. I 1974 års Ikeakatalog syntes de här gör det-självprojekten med målade Ivarhyllor (som på den tiden hette Bosse) som fungerar som skiljevägg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!