10 stadier av igenkänning de flesta går igenom fram till julafton

Vi har alla varit där, knäck-kaos, hyacintpanik och Kalle Anka-diss till exempel. För att inte tala om saffransluckan... Läs vidare och du kommer garanterat känna igen dig!

Gissningsvis är igenkänningen hög på dessa 10 påhittade nyord som sammanfattar hela den härliga, men med mer eller mindre motgångar, resan fram till julafton.

Hur många prickar du in på?

1. Hyacintpanik

Foto: iStock

Hyacintpanik är det tillstånd som infaller punktvis under december och som stegrar i takt med att julafton närmar sig. Hyacintpanik definieras av stress över att misslyckas med perfekt utslagna hyacinter exakt på julafton.

2. Saffranslucka

Korrekt översatt blir saffranslucka helt enkelt minneslucka, den minneslucka som uppstår när du står och betalar alla dina varor och det där med att be om två paket saffran helt plötsligt är som raderat ur ditt minne.

3. Knäck-kaos

Knäck-kaos är det kaos som uppstår när du försöker fylla knäckformarna och de faller en efter en, och medan du är upptagen med att återställa ordningen bland formarna så hinner knäcksmeten stelna. (Ps, längst ner i artikeln finns bästa knepet för att förhindra knäck-kaos!)

4. Julgransmarodör

Julgransmarodören är någon i familjen som, så att säga, hellre än snyggt, kräver att vara med och pynta granen. Motsatsen till julgransmarodören är granpolisen, och är den som tar på sig rollen att styra upp julgranspyntet när marodören tröttnat.

5. Granbarrsmatta

En granbarrsmatta är ett täcke av gröna barr direkt under, och med bred radie runt omkring julgranen. Granbarrsmattan börjar bli märkbart synlig redan på annandagen. Bästa förutsättningarna för tillväxt av granbarrsmatta är ett torrt och varmt klimat, och eftersom det av någon anledning är så svårt att komma ihåg att vattna granen kan granbarrsmattan frodas fritt och yvigt under hela julledigheten.

6. Klappkramp

Klappkramp drabbar alla någon gång under december. Tillståndet innebär helt enkelt slut på julklappsidéer till någon person i anhörigkretsen.

7. Julkortsskam

Julkortsskammen drabbar dig omedelbart när det första julkortet landar i din brevlåda och du inser att du har glömt att skicka egna julkort i år, igen.

8. Pavlovs julmusik

Pavlovs julmusik är den psykologiska effekten av plötslig glöggdoft och snålvatten som rinner till efter en lussebulle, och som uppstår så fort du hör Bing Crosbys smäktande julsånger.

9. Kalle Anka-diss

Kalle Anka-diss är ett fenomen hos den yngre generationen som inte förstår det här med att julens absoluta klimax infaller klockan 15.00 på julafton.

10. Ljushärke

Ett ljushärke är det tillstånd precis alla ljusslingor som hör julen till återfinns i lådan med julpynt. Det tar så att säga längre tid att trassla upp ljusslingan än att klä granen. Detta trots att du lovar dig själv vareviga tjugonde dag knut att packa jullådan med omsorg. Låt oss enas om att ett ljushärke är något som uppstår utom din kontroll. I jullådan, i mörkret, i källaren eller på vinden. Amen.

✨✨✨✨✨

Så gör du för att knäckformarna ska stå stadigt när du fyller dem med knäcksmet: Fukta brickan eller plåten lätt med vatten. Vattnet gör att de lätta små knäckformarna står stadigt medan du fyller dem.

Läs mer:

Julbelysning & ljusslingor – 19 toppköp för en mysigare jul

22 snyggaste julstjärnorna 2018 – våra favoriter!

Adventsljusstakar – 24 bästa köpen 2018

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!