Foto: (c) Martin Poole

Tvätta och stryka – 18 smarta husmorstips som håller än idag

Att ta hand om smutstvätt är något vi alla gör, många av oss flera gånger i veckan. Kanske att det går lite på slentrian det här med att tvätta, torka och stryka? Här är några husmorsknep som förhoppningsvis kan vara användbara på ett eller annat sätt.

1. Blötlägg

Kanske ett tips lätt att glömma bort i all hast, men att blötlägga riktigt smutsig tvätt över natten kan vara avgörande för att det ska bli rent.

Foto: tonivaver

2. Vinäger

...tar effektivt bort fläckar från till exempel fett, ketchup, vin och kaffe. Fukta fläcken med vinäger, låt verka ett tag och skölj bort. Tvätta sedan som vanligt.

3. Schamponera!

Olika hudvårdsprodukter som kroppsolja eller bodylotion kan lämna fula fläckar (samt dra till sig annan smuts) vid kragen på tröjor och skjortor. Tips: Applicera shampoo på fläckarna innen det åker in i tvättmaskinen.

4. Torka tvätten utomhus

Har du möjlighet, häng din tvätt utomhus, det finns många fördelar med att torka tvätten utomhus.

5. Häng vittvätten när det är som allra soligast, mitt på dagen. Solens strålar har en blekande effekt vilket kan hjälpa vittvätten att hålla sig vit.

Foto: kazoka30

6. Undvik solblekning

Motsatsen: Häng ut färgat och svart på eftermiddagen för att undvika att färgerna bleks.

7. Torka snabbare

För att minimera torktiden, häng tvätten med ordentlig plats mellan.

8. Vind = mjukmedel

Att hänga tvätt när det fläktar lite är allra bäst, inte bara för att det torkar snabbare, utan även för att tvätten blir mjukare och inte så stel som när den hänger inne rakt upp och ner.

9. Få släta lakan

Så släta lakan som möjligt utan att behöva mangla eller stryka får man om man låter lakanen hänga ute över natten och viker de på morgonen med ett litet uns fukt kvar.

Foto: Jupiterimages

10. Släta lakan inomhus

Släta lakan utan att behöva mangla eller stryka om du inte kan hänga tvätten utomhus. Torktumla tills lite fukt återstår, vik ihop.

11. Behåll formen

För att behålla formen på tröjor och skjortor, häng i klädnypor upp och ner.

Foto: (c) Martin Poole

12. Skaka först

För att få så skrynkelfri tvätt som möjligt när det torkat. Förbered genom att skaka tvätten och släta ut med händerna innan du hänger upp den.

13. Rädda färgen

Bästa sättet att behålla färgen på färgade kläder och svärtan på svarta kläder är att vända ut och in, samt välja tvättmaskinens kallast möjliga program.

14. Stänk med mjukmedel

Enklaste sättet att bli av med skrynklor när du stryker är att under tiden spreja med vatten med lite mjukmedel i.

Foto: A_teen

15. Vinn mot skryklorna

Tvätt som är extra svåra att få riktigt släta (linnedukar, servetter och vita skjortor till exempel), spraya med vatten, rulla ihop och lägg i en plastpåse ett tag innan du börjar stryka.

16. Näsduktricket

Om du ska stryka något ömtåligt, som spets till exempel. Lägg en fuktig näsduk ovanpå, näsduken både jämnar knöligheterna i det som ska strykas, samt förhindrar att det ömtåliga bränns.

17. Tvätta linan (!)

Glöm inte att en gång i månaden tvätta av din tvättlina för att undvika att tvätten blir smutsig.

18. ... och klädnyporna

Samma gäller för klädnyporna. Lägg i en meschpåse, tvätta hela paketter för hand i ljummet vatten och lite diskmedel, häng upp hela påsen för att torka.

Du kanske också är intresserad av:

Så tvättar du ditt duntäcke

Husmorstipsen som fungerar – 19 enkla tips för ett rent kök

11 ingredienser från ditt kök som också kan tjäna som rengöringsmedel

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!