4 saker du absolut inte ska rengöra med ättika eller vinäger

Ättika och vinäger är säkra och effektiva rengöringsmedel. Det finns dock tillfällen då dessa är mindre bra. Här är 4 saker du inte ska rengöra med varken ättika eller vinäger.

Ättika eller vinäger, båda har samma rengöringsförmåga. Det som skiljer de båda åt är att ättika enbart består av ättikssyra och vatten, medan vinäger (från franskans vin aigre, surt vin), även har en smak av produkten det framställs av, som till exempel äppelcidervinäger och vitvinsvinäger.

Det är syran i ättika och vinäger som är den effektiva rengöringssubstansen. Och tillsammans med bakpulver skapas en kemisk reaktion som är än mer effektiv mot smuts och ingrodda fläckar, kalkavlagringar och bakterier.

Ättika och vinäger hyllas som miljövänliga och effektiva rengöringsmedel, med all rätt. Dock finns det några tillfällen då ättika och vinäger inte bör användas till rengöring.

1. Använd inte ättika på natursten

Att rengöra natursten som marmor, granit, sandsten och kalksten med ättika eller vinäger kan vara direkt förödande. Syran i ättika och vinäger är så stark att resultatet i värsta fall kan bli matta, fula fläckar.

2. Använd inte ättika på äggfläckar

Att försöka få bort ägg med vinäger eller ättika är ett dubbelarbete utan like. Vinäger har en koagulerande effekt på ägget, vilket gör att ägget bara fastnar ännu mer.

3. Använd inte ättika på vaxade ytor

Syran i ättikan gör att den vaxade ytan blir matt och i längden försvinner vaxet och därmed den skyddande ytan. Detta gäller både för möbler och golv.

4. Använd inte ättika till ditt strykjärn

Till skillnad mot kaffebryggaren där ättika fungerar alldeles utmärkt som avkalkare, ska du inte försöka samma sak med ditt strykjärn. Syran kan förstöra elektroniken i ditt strykjärn. Bästa sättet att hålla ditt strykjärn rent är att tömma det på vatten efter varje gång, samt följa rengöringsinstruktionerna som medföljer.

Nyfiken på när du kan använda ättika och vinäger när du städar?

Absolut bästa sättet att rengöra ugnen – ren ättika

Bästa rengöringsmedlet gör du själv med citrus och ättika

Så rengör du rostfria vitvaror med olivolja och vinäger

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!