7 misstag du gör när du städar – gör så här i stället

För många kommer städningen aldrig vara en favoritsyssla – men det finns genvägar till att göra den lättare. Här är 7 tips på hur du kan städa mer effektivt.

1. Du använder dig av fel teknik

När du putsar och tvättar gör du det i cirkulerande rörelser. Om du i stället gör det i ett s-mönster kommer du se skillnad. De cirkulerande rörelserna smutsar ner ytan som du redan har rengjort. Gör rent en yta – gå vidare sen.

2. Du tvättar fönster en solig dag

När solen ligger på blir det ränder på glaset. Rengöringsprodukterna torkar för snabbt och därför ser det smutsigt ut. Även om det är härligt att vara ute i solen bör du tvätta dina fönster en mulen dag för bästa resultat.

 

Läs även: 3 klassiska lampor till vardagsrummet – handla tidlösa favoriterna här

 

3. Du städar inte allt eftersom

När är bästa tiden att städa duschen? Efter att du har duschat och allting redan är blött! Samma sak gäller köket. Städa under tiden du lagar och fortsätt med det sista precis när du har ätit. När du byter om på morgonen ska du hänga tillbaka kläderna om du ångrar dig. Inte slänga på en stol. När du gör saker ordentligt behöver du inte städa lika mycket och ofta.

Foto: iStock

4. Du gör städningen för avancerad

Drar du dig för att ta fram dammsugaren? Ja, det är jobbigt att ta fram den och framförallt – att ta in den igen. Köp en snygg och riktigt bra sopborste och skyffel. Bor du större kan en liten skaftdammsugare vara bra. Den bästa städningen, precis som träningen, är den som faktiskt blir av.

Läs också: 19 produkter som du faktiskt kan slänga direkt

5. Du använder inte dina rum för rätt aktivitet

Det här kan låta lite tråkigt men varje gång du väljer att äta i sovrummet eller jobba i vardagsrummet flyttar du runt saker som inte tillhör just den platsen. Vilket betyder att du måste flytta tillbaka sakerna igen, och det är inte alltid du orkar göra det direkt. Det kan verka som ett larvigt tips men ju närmare sakerna är sin vanliga plats desto snabbare hittar de tillbaka hem.

Foto: iStock

6. Du låter inte rengöringsprodukterna göra jobbet

Produkterna behöver tid för att kunna verka. När du sprayar duschen eller spisen – vänta innan du torkar bort det. Glöm inte att läsa på produkterna så att du inte använder fel produkt och råkar förstöra ytan.

7. Du smutsar ner i onödan

Brukar du gå in med skorna? Eller lämnar du fönstret öppet när grannarna renoverar? Varje hem blir smutsigt men det är de små sakerna som beror på hur snabbt det går.

8. Du använder rengöringsmedel på ipaden

Skärmarna på våra läsplattor och smartphones är gjorda för att själva hålla smuts och flott borta. För varje gång du tar på en stark rengöringsprodukt så försämras hinnan. Använd en microfibertrasa och om det behövs kan du använda lite vatten.

Foto: iStock Foto: iStock

9. Du är inte tillräckligt effektiv

Slösar du en massa energi på att gå fram och tillbaka i huset när du städar? Städa mer metodiskt. Börja bakifrån i varje rum och fortsätt framåt – sedan uppifrån och ner. Gör du tvärtom och börjar nerifrån kommer dammet åka ner på den redan städade ytan. Gör färdigt ett rum i taget och byt inte uppgifter innan du är klar. Det finns väldigt många andra saker som är roligare än att städa, bli inte distraherad.

10. Du planerar inte in städningen

Anledningen till varför det känns jobbigt att städa är för att du väntar för länge mellan gångerna. Städar du oftare kommer själva städandet att ta mycket kortare tid och ångesten inför blir mindre. Ett sätt att undvika att det går långt mellan gångerna är att göra ett schema. Ha en bestämd dag i veckan eller bestäm på måndagen vilken dag det kommer att bli den veckan. Då slipper du skrubba i flera timmar, utan det kanske räcker med enklare underhåll.

Foto: iStock

11. Du glömmer att göra städningen rolig

Glöm inte att göra städningen rolig! Ta på musik, en podcast eller ha på tv:n i bakgrunden.

Källa: Apartment Therapy, Clean My Space

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!