Ättika till ugnsrengöring är det i särklass bästa sättet. Ett klassiskt husmorsknep som verkligen fungerar! Så här gör du för att rengöra din ugn med minsta möjliga ansträngning.

Ugnsrengöring, så svårt och så jobbigt (och så tråkigt…). Och vad är egentligen det bästa sättet att få en skinande ren ugn? Vi har svaret! Ättika. Någon som är förvånad? Ättika är ett klassiskt husmorsknep när det kommer till rengöring. Och det är syran i ättikan som är den rengörande ingrediensen. Syran ”fräter” helt enkelt bort fläckar och fett. Vanlig matlagningsättika pratar vi om alltså, ej att förväxlas med den farliga ammoniaken (som ledde till att en kvinna blev förgiftad i Danmark när hon skulle rengöra sin ugn med ammoniak).

Ugnsrengöring med ättika – så gör du

Du behöver: Ättika (24%).

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 50 grader.
  2. Häll en rejäl skvätt ättika i en värmetålig skål.
  3. Placera skålen med ättika i ugnen och låt stå i cirka 1 timme.

Syran i ättikan, tillsammans med fukten och värmen löser upp fett och fläckar, vilket gör att det är mycket lättare att torka rent i ugnen.

Ta ut skålen med ättika och låt ugnen svalna något. Torka sedan rent med valfritt rengöringsmedel, till exempel citronsåpa. Eftertorka med ljummet vatten.

Garanterad succé när det kommer till att rengöra ugnen. Dock med viss reservation för hur ingrodd din ugn redan är förstås.

PS! Absolut bästa rengöringstipset är att ta för vana att använda denna rengöringsmetod med ättika kontinuerligt så matrester och ugnsstänk inte hinner gro in alldeles för mycket.

Läs mer:

7 steg – så städar du ditt kök på nolltid

Skinande rent badrum med 10 enkla husmorstips!

Ättika i tvättmaskinen – får bort dålig lukt och behåller färgerna på tvätten

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)