Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Få ditt ljus att räcka länge! Smarta tips som ger det lång brinntid

Finns det verkligen ett rätt sätt att låta sina ljus brinna? Jajamän.

Med rätt knep kan du få ut mycket mer brinntid än du tror ur dem.

Kolla in de här tipsen för att låta ljuset brinna länge i mörkret.

Under vinterns mörkaste månader tänder vi gärna levande ljus. Med smarta knep kan du få dina ljus att hålla längre.
Foto: Rebecca Peterson Hall
Med rätt knep kan du förlänga ljusets livstid.
Foto: Unsplash
Ljusen i adventsljusstaken får gärna brinna långsamt.
Foto: Angelica Lagergren

När mörkret börjar falla på är de levande ljusen nästan ett måste i våra hem. Det kan gå åt en hel del under vinterhalvåret och det är ju tråkigt när man lagt lite extra pengar på ett finare ljus. Särskilt om det är ett doftljus och det är kvar massa väldoftande vax men veken är uppbrunnen. Men det finns knep att ta till, enkla knep som gör att du kan njuta av ljusen längre.

Här är sex tips att följa för att få dem att hålla längre.

1. Lägg ljuset i frysen

Det första du ska göra är att låta ljusen ligga i frysen ett dygn innan du tänder dem. Varför? Jo, ljus som frusits har en tendens att både brinna långsammare och rinna mindre. Var dock lite försiktig när du fryser in ljusen då vissa sorter kan spricka av den låga temperaturen.

2. Trimma veken

Innan du tänder ljuset ska du se till att veken är ungefär en dryg centimeter. Ljuset kommer brinna mycket jämnare och värmen sprids bättre med en trimmad och stabil veke.

Med en längre veke kommer ljuset fladdra mer, ge mer rök och vaxet kommer smälta mer ojämnt, vilket inte är en fördel. Du ska heller inte trimma den kortare, då kan elden få svårt att hålla sig vid liv.

Kom ihåg att låta ljuset kallna helt efter att du släckt det innan du trimmar veken.

Se till att veken är trimmad till en centimeter innan du tänder ditt ljus.
Se till att veken är trimmad till en centimeter innan du tänder ditt ljus. Foto: Istock

3. Låt ljuset brinna länge

Första gången du tänder ditt nya ljus ska du se till att låta det brinna ordentligt och låta hela ytan av vax smälta. Det kanske låter kontraproduktivt om du vill spara på det längre, men det finns en anledning.

Vaxet har nämligen minne. Om du bara låter mitten av ljuset smälta kommer det fortsätta göra så nästa gång du tänder ljuset. Då skapas en vägg av vax längs med kanterna och veken kommer sakta men säkert krypa längre ner och få svårare att överleva.

Om du i stället låter ljuset smälta hela vägen ut till kanten varje gång kommer det brinna hela vägen ner mycket enklare.

4. Undvik platser med vinddrag

Det kanske är självklart. Men att ställa ljus i fönster som drar eller under en ventilation kommer få ljuset att fladdra och bränna ljuset ojämnt. Då blir det inte den jämna smältyta som man vill åt för att spara på ljuset.

Det kan också innebära en viss fara om det finns föremål runtom ljuset som skulle kunna fatta eld när ljuset rör sig så mycket.

Låt ljuset få brinna ordentligt första gången du tänder det.
Låt ljuset få brinna ordentligt första gången du tänder det. Foto: Joyce G

5. Se till att vaxytan är ren

Det är lätt att av ren vana bara tända ljuset och inte kolla så att ingen smuts, brända bitar av veken eller damm ligger på vaxet. 

Men precis som vinddrag kan smuts få ljuset att brinna ojämnt. Om det dessutom är ett doftljus kan smutsen hindra doftoljorna att nå veken och du går miste om det du betalat för.

Ett tips är att alltid hålla ljuset upp och ner innan du tänder det och blåsa lite lätt. Är det väldigt smutsigt efter att ha stått i ett skåp under en tid kan du ta en kökshandduk och försiktigt torka av vaxet. Se bara till att inte skada veken.

6. Låt ljuset kallna

Efter att du blåst ut ljuset, se till att det får kallna helt och hållet innan du tänder det igen. För ett ljus i burk eller glasbehållare brukar det ta ungefär två timmar. 

Vaxet mår bäst av det, och dessutom är det en skaderisk att börja trimma veken om det inte kallnat helt.

Och kom ihåg att aldrig lämna ett ljus brinnande i ett rum där ingen är. Utöver att du sparar in brinntid är det säkrast att alltid ha uppsikt över levande ljus.

Se även: