Mjölbaggar – så blir du av med de oinbjudna gästerna

Nu är det sommar och mjölbaggen ger oss oönskat besök i skafferiet. Många har varit med om den obehagliga känslan av att öppna en påse som det kryper runt något i – men är de farliga och hur blir man av med dem? Vi reder ut!

Mjölbaggar upptäcks oftast bland mjöl, spagetti, havregryn, frön och andra torrvaror som finns i skafferiet. Om du känner en konstig skarp lukt kan det vara mjölbaggar. Titta då ordentligt i påsen och leta efter små gula larver. Angripna varor får en gråaktig färg och har en tendens att mögla.

Larverna blir sedan till små svarta skalbaggar på cirka fem millimeter. Det kan vara svårt att skydda allt gott i skafferiet från mjölbaggarna eftersom de har en förmåga att tränga sig in i tätslutande förpackningar.

Hur blir man av med mjölbaggar i skafferiet?

Släng alla angripna varor. Innan de slängs bör du lägga dem i plastpåsar i frysen i en vecka eller värma upp till mer än 55 grader i mer i en timme.

Töm alla lådor och skåp och rengör noga. Använd dammsugare och tänk på att byta dammsugarpåse och slänga direkt (om du vill vara helt säker kan du även lägga dammsugarpåsen i en plastpåse och frysa den). Torka sedan av hyllorna och undersök alla varor innan du ställer tillbaka dem igen.

Hur kan man undvika mjölbaggar i mjöl och andra torrvaror i skafferiet?

Även om du använder relativt täta förvaringskärl eller klämmor om påsarna så kan mjölbaggarna tränga sig igenom. För att hindra mjölbaggarna krävs ordentlig förvaring. Häll över pasta, mjöl och gryn i kärl som är lufttäta och gjorda av metall eller glas. Ett exempel är större syltburkar med gummiring i locket. Se till att förvara varorna i skafferiet torrt, svalt och i en ren miljö.

Mjölbaggar är känsliga för kyla och trivs i hög luftfuktighet. När de är vuxna kan de förflytta sig ganska långt och kan därför sprida sig lätt. Tyvärr märker de flesta problemet med mjölbaggar när de redan har förökat sig och orsakat skador.

Är mjölbaggen farlig?

Mjölbaggar är inte direkt farliga för människor men kan medföra risker som att medta ohälsosamma bakterier in i våra mjöl och grynpåsar. Om du skulle ha oturen att svälja en mjölbagge så är det bara äckligt och inte farligt.

Hur ser mjölbaggen ut?

Foto: Wikimedia

Mjölbaggen är som vuxen svartbrun i färgen men har fyra steg i sin utvecklingscykel: ägg, larv, puppa och vuxen.

I Sverige finns det fyra vanliga mjölbaggar: stor mjölbagge, svartbrun mjölbagge, rismjölbagge och kastanjebrun mjölbagge.

Den stora mjölbaggen lever året runt i den svenska naturen. Den kan flyga och påträffas ofta inomhus i våra hem under de varma månaderna på året. Det brukar inte vara den stora mjölbaggen som hittas i skafferiet, bara i vissa fall om huset tidigare har varit till exempel ett spannmålsmagasin eller en gammal handelsbod.

Den kastanjebruna mjölbaggen och rismjölbaggen har behov av högre temperaturer och förkommer främst vid import av spannmålsprodukter. Arterna finns i både produktionsledet (t.ex. i kvarnar) och i hemmet.

Den svartbruna mjölbaggen importerades av en slump till Sverige och kommer ursprungligen från varmare länder. Den klarar sig inte utomhus men har sedan 40-talet dykt upp i många hem. Den dyker upp i alla led av spannmålshantering, via kvarnar, i mjölpåsen hos enskilda handlare och i våra hem.

Källa: Anticimex, byggahus.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!