Foto: Ikea

Bästa förvaringstipsen (och vanliga förvaringsmisstag)

Har du tänkt på att förvaring handlar om lust och inspiration i första hand? Det hävdar Mia Lundström, ett riktigt Ikeaproffs, som ger insiktsfulla tips om bättre förvaring.

Förvaring är en av Ikeas bästa grenar. Sedan starten 1958 har företaget samlat en enorm kunskapsbank genom mötet med kunderna. Nu ger de ut en serie på tre böcker om förvaring – Hitta! – för att dela med sig av sin kunskap och ge inspiration.

Mia Lundström, creative director för Life at home på Ikea globalt, berättar.

– Förvaring är både rationellt och emotionellt. Jag vill påstå att det är emotionellt att få ordning på skorna ell er sorterat i kökslådan. Det är en bra känsla att hitta vitlökspressen direkt. Det handlar om att väcka lust i det här rationella för att orka sätta igång. Man behöver inte köpa en hel walkincloset – en krok eller fler galgar är en bra start.

Varför ska man bry sig om bättre förvaring? 

– Det kan vara stimulerande att ha ordning på sina saker, och att vårda det man har. Man spar tid. Ordning är ett sätt att driva vardagen i framför allt en familj. För att kunna hålla ordning måste alla veta var sakerna ska ta vägen. Det möjliggör teamwork.

Vilka är hemmets mest outnyttjade förvaringsplatser? 

– Väggar, golv och tak – gå runt och titta på hela hemmet. Tänk högt och lågt och flexibelt. Använd hela takhöjden – garderober och köksskåp ända upp till tak, titta i förråd och klädkammare, ofta finns det plats för en hylla högst upp vid taket. Under sängen finns plats som många inte utnyttjar. Vilken är hemmets vanligaste förvaringsmöbel? – Stolen … Fördelen är att det går snabbt att hitta sakerna. Men nackdelen är att man inte kan använda den som stol om det ligger en massa saker på den. Och det ser stökigt ut.

Vad tycker du är bästa greppet – skaffa mer förvaring eller rensa ut? 

– Det är en kombination. Vi har en förmåga att samla på oss saker, och när vi har mycket saker måste vi rensa, så är det bara. I Sverige märks det tydligt att fler och fler väljer att köpa sällan, och av bättre kvalitet. Med tiden tror jag att slitochsläng kommer att bli omodernt. Fler vill leva enklare. Det är en känsla i tiden: vi börjar tröttna på sakerna vi omger oss med.

Ett vanligt förvaringsmisstag? 

– Vi missar ofta att anpassa oss efter stadierna i livet. Det kan vara när barnen blir större eller flyttar hemifrån – att utöka eller minska på det man omger sig med. Många gör inte det.

När ska man stoppa undan och när ska man visa upp? 

– Det beror på vilket område det gäller. Köket och matplatsen till exempel – där kanske man vill ha goda olivoljor och espressomaskinen framme, men stoppa undan kastrullerna i ett underskåp. De som har mycket kläder kanske vill visa upp skor, smycken och de vackraste klädesplaggen, men lägga undan underkläderna. Att visa upp är ett sätt att uttrycka sin personlighet. Man skapar en scenografi hemma. Det behövs bättre lösningar för detta, exempelvis vitriner och öppen förvaring.

Är den estetiska aspekten viktig?

– Form och funktion kommer att spela större roll, liksom flexibilitet. Möblerna ska gå att använda i hela hemmet och hålla lång tid. Jag tycker om att det går att variera, när det blir oväntade förvaringsmöten. Köp inte särskilda barnmöbler, välj möbler man kan växa med, som är tidlösa.

Varför gillar du krokar? 

– Det saknas alltid krokar att hänga upp saker på! Krokar är världens bästa grej. Det är lättillgängligt, bra för barn, lätt att sätta upp. Och det är en förvaringstradition, från bland annat shakers och deras knoppbrädor.

Publicerad i Sköna hem nr 13, 2015.

Mer förvaring på Sköna hem

11 smarta förvaringslösningar du önskade du hade i ditt kök

16 smarta lösningar för små badrum

Smart och snygg förvaring i sovrummet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!