Rengör med eteriska oljor (så tar du städningen till en härligare nivå!)

Ättika och bakpulver är effektiva rengöringsmedel. Men visste du att eteriska oljor är minst lika bra? Och om inte annat så för doften. Rengör med eteriska oljor och ditt hem har aldrig doftat så gott!

Städa med ättika och bakpulver är både effektivt och miljövänligt. Gillar du idén att städa med annat än kemikaliestinna produkter från butiken så kommer du älska det här!

Ättika rengör effektivt, men baksidan är att vinäger inte har den mest angenäma lukten. Just därför blev vi extra glada när vi nåddes av vetskapen om hur effektiva eteriska oljor kan vara i rengöringssammanhang.

Eteriska oljor är slutresultatet av extremt reducerade örter blandade med den för ändamålet bästa oljan. Koncentrationen gör att det bara krävs några få droppar av oljan, både för effektiv rengöring och för doften. Men det är inte bara doften som gör eteriska oljor till ett bra rengöringsmedel. Vissa eteriska oljor har även antibakteriella egenskaper.

Handen på hjärtat, men för de allra flesta är städning och rengöring bara ett nödvändigt ont, inte särskilt upplyftande men något man ändå gör för det allmänna välbefinnandet. Men nu kan du ta din städning till en helt ny nivå: rengör med eteriska och väldoftande oljor!

De bästa eteriska oljorna för rengöring är citron, tea tree, lavendel och pepparmynta eller eukalyptus. Citronoljans bästa egenskap är dess förmåga att neutralisera dålig lukt. Tea tree funkar utmärkt som en fräsch rumsspray utblandat i vatten, men även för att rengöra golv som är hårt utsatta, kök och badrum till exempel. Pepparmynta och eukalyptus adderar en fräsch och ren doft, men är även effektivt mot skadedjur. Lavendel med sin milda doft är lugnande och fungerar utmärkt som sköljmedel.

Så använder du eteriska oljor när du städar

Rengöra golv

Addera 15–20 droppar tea tree-olja i en hink med varmt vatten. Tvätta golvet som vanligt.

Rengöra fönster

Blanda 4 matskedar vinäger eller ättika (12%) med 12 droppar citronolja i en sprayflaska. Fyll upp med vatten. Spraya direkt på fönstret och torka av med tidningspapper eller microtrasa.

Rengöra badkar

Blanda 2 dl bakpulver, 24 droppar tea tree-olja och 24 droppar grapefruktolja väl. Skölj av badkaret med ljummet vatten. Strö blandningen i badkaret och gå över ytorna ordentligt med en trasa eller svamp. Skölj noga.

Så gör du eget sköljmedel

Blanda 2 matskedar bakpulver med en dryg deciliter vinäger. Blanda i en halv tesked lavendelolja. Använd som vanligt i sköljmedelsfacket.

Så förvara du eteriska oljor

Tänk på att eteriska oljor ska förvaras mörkt och svalt för att bevara sina egenskaper. De bör också förvaras utom räckhåll för barn.

Källa

Fler städtips på Sköna hem

Smart på många sätt – därför ska du stoppa en citron i diskmaskinen

9 vanliga fel vi gör när vi städar badrummet

Husmorstipsen som fungerar – 19 enkla tips för ett rent kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!