Foto: Ockra

Så blir du av med myrorna hemma – 8 miljövänliga knep

Så här års söker sig myror gärna inomhus – och har en liten rackare hittat in i ditt hem har den snart hämtat alla sina kompisar... Här är åtta kemikaliefria knep att ta till. Tack Land.se för tipsen!

1. Städa med såpa

Foto: kirstyokeeffe

Bildkälla

Myror dras till sött spill som socker, saft, smulor och läsk. Genom att ta reda på var de tar sig in och skrubba ordetligt där, tar du bort myrornas doftspår som visar vägen till andra myror.

2. Strö ut kanel

Bildkälla

Myror gillar inte den starka doften av kanel, så ett tips är att hälla ut lite där du vill bli av med krypen. Du kan också ta till svartpeppar, nejlika, ingefära, cayennepeppar eller chilipulver.

3. Smörj med ättika

Foto: © Copyright Chris Price 2011

Bildkälla

Om myrorna blir allt för närgångna när du påtar i trädgården kan du testa att smörja in stövlarna med ättika.4. Krossa ägg och salta

Bildkälla

Om myrorna är envisa och inget av ovanstående knep har fungerat kan du ta till gamla äggskal. Se till att tvätta dem, krossa och strössla ut där myrorna är besvärliga. Häll sedan grovt salt på äggskalen (men tänk på att inte salta i trädgården eftersom det kan ha en negativ effekt).

5. Ta till bakpulver

Bildkälla

Oavsett om myrorna stör ute eller inne ska ett lager bakpulver skrämma bort de små liven.

6. Gnid med pepparmynta

Bildkälla

Att odla pepparmynta runt huset kan vara en mer långsiktig lösning, men du kan också gnida in området där de tar sig in eller placera ut lite torkade blad.

7. Gå på blomjakt

Bildkälla

Renfana ska hjälpa mot myror och ett tips är att lägga en bukett vid ytterdörren eller altanen. Hänger du upp blommorna i gardinstången kan du också bli kvitt flugor och mygg.

8. Vattna rikligt

Bildkälla

Om du har problem med myror i grönsakslandet är en idé att vattna ofta, eftersom myrorna då kommer att flytta till en torrare plats. Men undvik kokande vatten, det tar död på mikroorganismer i marken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!