Så blir du kvitt fluglarverna i soptunnan – bästa tipsen (och ett husmorsknep!)

Det är inte bara vi som älskar sommarvärmen – fluglarver också. och allra bäst trivs de bland matavfallet i din soptunna. Här är tipsen på hur du motar undan dem!

Med rekordvärmen kommer dessvärre inte bara lata dagar vid vattnet eller i trädgården, en härlig bränna och solmogna bär, små krälande fluglarver trivs också alldeles ypperligt - och särskilt bland matavfallet i din soptunna.

Flugor föredrar att lägga sina ägg i fuktigt matavfall, något som inte är helt ovanligt bland sopor i sommartid. Äggen blir snabbt larver och är man inte sugen på att betala för en extra sophämtning under de varmaste sommarveckorna finns det ett par saker som kan vara bra att göra. Generellt gäller regeln att ju torrare och renare soptunnan är, desto färre flugor.

Det här kan du göra kortsiktigt

Se först och främst till att rulla in din soptunna i skuggan. Spraya sedan lite ättika eller strö trädgårdskalk på kanten och i botten av kärlet – ett beprövat husmorsknep!

Och det här kan du göra mer långsiktigt (och i förebyggande syfte)

1. Först och främst ska du försöka hålla avfallet så torrt som möjligt. Lägg ner några extra servetter eller hushållspapper i din soppåse mellan varven såg sugs mycket av fukten upp.

2. Gör rent kärlet oftare på sommaren, åtminstone var fjortonde dag.

3. Att knyta ihop påsarna är det absolut viktigaste tipset. På så vis kan inte flugorna ta sig in och lägga ägg. Låt inte dina soppåsar bli så överfulla att du inte kan försluta dem helt och undvik att kasta eller dunka ner dina påsar i tunnan, var lite extra försiktig så att de inte går sönder.

Läs också:

Så blir du av med bananflugorna – 4 knep som faktiskt fungerar

Bli kvitt myrorna hemma – 8 miljövänliga knep

Mjölbaggar  – Så blir du av med de oinbjudna gästerna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!