Så skyddar du din tegel– eller betongvägg i köket

Genom att impregnera dina tegel– eller betongväggar i köket förhindrar du ett fettfläckigt kök. Så här går du tillväga.

Tegel– och andra porösa material som betong och puts blir allt vanligare även i köket.  Dock utsätts väggarna i köket av stekos och allehanda stänk. Det porösa materialet suger åt sig fläckar och det kan bli svårt att hålla rent.

För att göra det enklare att hålla rent och snygg bör du impregnera dina väggar. Till impregneringen använder du antingen linolja och luktfri terpentin, såpflingor eller vanlig såpa.

Linolja och luktfri terpentin 

Använd dig av lika delar linolja och luktfri terpentin. Stryk på blandningen tills ytan är mättad, men utan att den blir blank. Ytan kommer att behålla sin matta finnish, men blir aningen mörkare. För att se hur mörkt resultatet kommer bli kan du prova att fukta ytan med vatten, alternativt testa blandningen på ett mindre synligt ställe.

Såpflingor eller såpa 

Såpa är ett mer miljövänligt alternativ än linolja och terpentin, och resultatet blir mindre mörk. Du kan använda antingen brunsåpa eller såpflingor. Flingorna är fetare än brunsåpan och lämpar sig bäst på en slät yta som betong. Dock kan flingorna ge en vit hinna med tiden. Oavsett vilken typ av såpa du väljer ska ytan behandlas med mättat såpvatten, se anvisningarna och proportionerna på förpackningen.

Tänk också på att i fortsättningen ska du använda samma medel både för impregnering och för rengöring. Det gäller både för linolje- och såpbehandling.

Källa: tegelinformation.se

Läs också:

Husmorstipsen som fungerar – 19 enkla tips för ett rent kök

39 enkla knep som förnyar ditt kök

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!