Smartaste knepen – så städar du bort julen på bästa sätt

Varje år är det likadant när julpyntet ska fram: ljusslingan är ett ilsket nystan, stjärnan är försvunnen och julgranskulorna återfinns i skärvor. Vi uthärdar stickiga granbarr i fötterna ända fram till midsommar och varje år bannar vi oss själva för att vi inte städade bort julen lite bättre. Men nu är det slut med det! Här är 6 smarta tips som hjälper dig att städa bort och packa ner julen som ett riktigt ordningsproffs.

1. Håll koll på julgransbelysningen – med en galge

Är du en av dem som varje år tampas med att lirka upp ett snårigt nystan av julgransbelysning när granen ska pyntas? Som suckar när du upptäcker att din nystan-konstruktion gjort att sladden, och flera av lamporna, gått sönder? Snurra julgransbelysningen runt en galge när du klär av granen och du slipper tampas med knutar och trasiga sladdar nästa gång.

2. Äggkartonger + julgranskulor = sant

Du slipper oroa dig för att dina finaste julgranskulor går sönder och du håller ordning och reda i pyntlådan inför nästa år: tomma äggkartonger är perfekt förvaring för dina julkulor!

3. Plastmuggar – utmärkt och billig förvaring

Har du inga tomma äggkartonger på lager är plastmuggar som du staplar i lådor ett alldeles utmärkt alternativ. I plastmuggarna ryms alla sorters julpynt – såväl julgranskulor som barnens hemgjorda tomtar i crepepapper. Succé!

4. Hej då skrynkligt omslagspapper!

Vem har inte slängt in rullarna med julklappspapper lite nonchalant i en garderob, för att nästkommande år inse att de blivit så skrynkliga att du måste köpa nya? Häng upp presentpappret med nypor på insidan av en garderob eller städskrubb! Eller varför inte ställa ner rullarna i en gammal vinlåda eller korg? Omslagspappret håller sig helt och fint till nästa gång du behöver det. Bra för både ekonomi och miljö!

5. Säg adjö till granbarren – för gott!

Bildkälla

Med en vanlig klädroller kan granbarren vara ur världen på nolltid. Den kladdiga rullen fångar upp vartenda envist barr! Säg hej då till stickiga granbarr som fastnar i fötterna till långt in på sommaren. Fungerar även utmärkt på glitter! Är du bekväm av dig kan det dessutom kanske vara hög tid att investera i den smarta granpåsen "Barry".

6. Så blir du av med kladdig kåda från julgranen

Bildkälla, Bildkälla, Bildkälla

En av de mindre roliga konsekvenserna av att ha en äkta julgran är att de producerar klibbig kåda som fastnar lite varstans och som är svår att få bort. Men oroa dig inte – den finns knep som gör kådan till ett minne blott! Har du fått kåda på händerna kan du gnugga händerna med havssalt. Kåda som fastnat i mattan tas lättast bort med alkohol och kåda som fastnat på golvet (trägolv, laminat och plastmatta) är inget som inte lite såpa utblandat med vatten kan råda bot på.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!