Undvik vägglöss – bädda inte med dessa färger!

Vägglöss är känsliga för färger, har det visat sig i en ny studie. Vill du undvika vägglöss och i längden bett av vägglöss, skippa dessa färger när du bäddar.

Bädda inte med dessa färger för att undvika vägglöss

I en ny studie från Journal of Medical Entomology har man funnit att vägglusen är selektiv när det kommer till färger. Vägglöss gillar inte ljusa färger som grönt och gult i allmänhet, och vitt i synnerhet. Och det har med ljuset att göra. Vägglöss är nattdjur och undviker instinktivt ljusa platser.

I studien kring vägglöss och färger har man kommit fram till att vägglusen favoriserar rött och svart. Att vägglusen favoriserar rött trodde man till en början hade med vägglusens föda, blod, att göra. Men nu har man förstått att det är på grund av att vägglusen är ett flockdjur. Vägglöss trivs i grupp, och den röda färgen påminner dem om sin egen färg vilket gör att den gärna hänger runt i röda miljöer. Och svart har sin naturliga förklaring i mörkret, vägglusen gömmer sig i mörka och trånga utrymmen för att undvika dagsljus.

Så vad för slutsatser kan vi dra av detta? Jo, kanske något långsökt, men ändå, vill du minimera risken för att få vägglöss in din säng, undvik att bädda med mörka lakan, och då speciellt röda och svarta. Vilken tur då att de absolut flesta hotell bäddar med vita lakan, för det är ju ändå trots allt på hotell risken för vägglöss i sängen är som störst. Om det nu kan vara till någon tröst!

Forskarnas slutsats däremot är att genom att identifierar vad vägglöss dras till gör det enklare att utveckla framgångsrika vägglus-fällor.

 

Foto: Joel Carillet

Så här vet du om du har drabbats av vägglöss

Vägglöss är aktiva om natten då de kryper fram ur sina gömställen för att leta föda. Och födan – det är ditt blod. Bett efter vägglöss påminner om myggbett till utseendet, men varierar såklart beroende på hur känslig du är. Säkra tecken på att du har drabbats av vägglöss är om du hittar små svarta prickar i sängen, det är vägglusens avföring som avslöjar den. Men även tomma, mer eller mindre transparenta skal av larver är ett tecken.

Vägglöss – bett

Utslagen påminner om myggbett vad gäller färg och form

Kan klia

Vägglusens bett gör inte ont då de utsöndrar en liten mängd smärtstillande medel innan de biter

Alla får inte utslag, det beror på hur du reagerar på vägglusens bett

Utslagen sitter ofta i kluster på kroppen

Så undviker du vägglöss

Vägglöss sprids oftast via din resväska när du är ute och reser.

Gör så här för att undvika spridning av vägglöss:

Kolla upp ditt  hotell, har de haft eller har problem med vägglöss?

Använd hårda resväskor.

Packa i tättslutande plastpåsar.

Undvik att förvara packningen i eller under sängen.

När du kommer hem:

Packa upp utomhus.

Tvätta allt (vägglöss dör vid 45 grader och äggen koagulerar vid 55 grader).

Vägglöss sprids också via second-hand-marknaden

Tvätta alla second-hand-kläder i minst 60 grader.

Undersök möbler noga i skrymslen och vrår med ficklampa.

LÄS OCKSÅ: 7 bästa sätten att bli av med silverfisk

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!