Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skräddarsytt i sekelskiftesvillan hemma hos Kitchen and beyonds grundare

Familjen Sahlin har firat jul både i ett stekhett Dubai och hopträngda i en liten fiskarstuga på Västkusten. Men sekelskiftesvillan på Säröhalvön klär onekligen extra bra i jul, inredd som den är med platsbyggda lösningar signerade egna företaget Kitchen & beyond.

Foto: Jonas Gustavsson
Mjuka gråbeige toner skapar en ombonad känsla i vardagsrummet.
Foto: Jonas Gustavsson

För fem år sedan flyttade familjen Sahlin hem till Sverige efter åtta år i Marbella på spanska Solkusten. Funderingarna kring var de skulle slå sig ner gick från hästgård i Skåne till innerstadslägenhet i Stockholm, men till slut landade Mia och Marcus ändå på västkust­en, strax söder om hemstaden Göteborg. Närmare bestämt i Villa Talludden, en sekelskiftesvilla med örnnästskänsla alldeles vid havet på den anrika Säröhalvön. Huset hade stått orört länge när annonsen dök upp på Hemnet, och paret inledde omgående en omfattande utbyggnad och restaurering, som ännu inte är helt avslutad.

Inredning och renovering har varit en naturlig del av Mias vardag i hela hennes liv. När hon var barn ägde hennes pappa en färghandel och arbetade som målare. Tillsammans med honom kunde en lördag alltsomoftast bestå av att de tillsammans exempelvis tapetserade om Mias rum.

Labradoren Charlie ligger gärna vid trappan och håller koll. Den röda julstjärnan med många uddar kommer från Herrnhuter. Matta Jiipel.
Labradoren Charlie ligger gärna vid trappan och håller koll. Den röda julstjärnan med många uddar kommer från Herrnhuter. Matta Jiipel. Foto: Jonas Gustavsson
Mia Sahlin och labradoren Charlie på den inglasade verandan. Bänken är köpt på Bukowskis, mattan är från Marocko.
Mia Sahlin och labradoren Charlie på den inglasade verandan. Bänken är köpt på Bukowskis, mattan är från Marocko. Foto: Jonas Gustavsson
Uppdukat för jullunch i mässings­glansen från ljuskronan inropad på Bukowskis och tak­lampor från Artek. Stolar, Zanat. Det antika skåpet är köpt på Lantz möbler i Hunne­bostrand. I fönstret står Lisa Larsons Luciatåg för Rörstrand. Grönt krus, Cosa homestories. Julservis, Rörstrand. Vinglas, Iittala.
Uppdukat för jullunch i mässings­glansen från ljuskronan inropad på Bukowskis och tak­lampor från Artek. Stolar, Zanat. Det antika skåpet är köpt på Lantz möbler i Hunne­bostrand. I fönstret står Lisa Larsons Luciatåg för Rörstrand. Grönt krus, Cosa homestories. Julservis, Rörstrand. Vinglas, Iittala. Foto: Jonas Gustavsson

Innan flytten till Spanien drev Mia butiken Köksmakarna i Göteborg, och under åren i Marbella arbetade hon med att rita och planera inredning på den spanska Solkusten. 

För tre år sedan slog hon upp dörrarna till sin första egna verksamhet i Göteborg – Kitchen & beyond. Under detta varumärke hjälper hon sina kunder att rita och inreda platsbyggda exklusiva kök, badrum, bibliotek, serveringsgångar och klädkammare. Hon arbetar även med färgsättning, materialval och inredningsdetaljer för hela hem.

– Min största styrka är att jag inte bara ritar ett kök utan alltid försöker analysera och se till helheten, plocka fram unika detaljer för kunden och huset. Det kan ofta innebära att jag föreslår något helt annat än vad kunden först bett om. Jag handritar allting och skulle beskriva min stil som tidlös men också ganska osvensk, berättar Mia, som gärna sneglar på klassiska och industriella inredningar från England och USA. På Kitchen & beyond arbetar hon med exklusiva varumärken som Waterworks, La Cornue och Gaggenau.

I köket ville jag ha stora skåp där hushållsmaskinerna och porslinet kunde döljas, jag är alldeles för rörig av mig för att ha öppna hyllor
Köket är ritat av Mia och platsbyggt. Bänkskiva i kalksten, kakel från Waterworks. Rotisseri, La Cornue. Krus, Cosa homestories och pall, Gemla.
Köket är ritat av Mia och platsbyggt. Bänkskiva i kalksten, kakel från Waterworks. Rotisseri, La Cornue. Krus, Cosa homestories och pall, Gemla. Foto: Jonas Gustavsson
Diskplats med utsikt. Hängande taklampor, diskho och blandare, Waterworks. Vattenkanna, Haws. Fotogenlampa, Karlskrona lampfabrik.
Diskplats med utsikt. Hängande taklampor, diskho och blandare, Waterworks. Vattenkanna, Haws. Fotogenlampa, Karlskrona lampfabrik. Foto: Jonas Gustavsson
Barens inredning är ritad av Mia och platsbyggd. Vägghyllan och vattenkannan är köpta på Bukowskis. Diskho och blandare, Waterworks. Kakel, Waterworks.
Barens inredning är ritad av Mia och platsbyggd. Vägghyllan och vattenkannan är köpta på Bukowskis. Diskho och blandare, Waterworks. Kakel, Waterworks. Foto: Jonas Gustavsson

Villa Talludden är ursprungligen byggt 1908 och andas verkligen traditionell sekelskiftes­känsla.

– Jag tycker egentligen om alla former av arkitektur och inredning – om den är väl genomförd. Jag klarar inte av mischmasch; går man in för en känsla ska man genomföra den hela vägen, menar Mia, och tillägger att hon och Marcus inreder för livet.

Soffgruppen köpte vi 1999 och den har både barn och hundar fått klättra i. Det får gärna bli lite insutt­et, ”gött” och härligt

– Vi hänger kvar vid de saker vi köper och gör oss sällan av med grejer. Soffgruppen exempelvis köpte vi 1999 och den har både barn och hundar fått klättra i. Det får gärna bli lite insutt­et, ”gött” och härligt. Har man bra material från början så gör det ingenting.

Till familjens hus har Mia ritat många unika lösningar som den lilla baren som platsbyggts i en halvdold hörna på entré­planet, eller den underjordiska gången som leder till den ombyggda chaufförsbostaden på tomten, där sönerna huserar när de är hemma. För att inte tala om det maffiga köket i flygeln närmast havet som snarare för tankarna till Downton Abbey än en nybyggd miljö.

– Som jag vände och vred på mina ritningar innan jag landa­de i hur jag ville ha köket! Jag ville ha det i ett traditionellt avskilt rum och inte som en del av en öppen planlösning. Det skulle ha stora skåp där hushållsmaskinerna och porslinet kunde döljas. Jag vet att jag är alldeles för rörig av mig för att ha öppna hyllor. Jag ville ha en ordentlig spis med gas även i ugnen. Modellen från La Cornue är 135 centimeter bred, berättar Mia.

Mjuka gråbeige toner skapar en ombonad känsla i vardagsrummet. Soffor från Jio och soffbord, Eilersen. Taklampa 101 Copenhagen, och i hörnet Magistrettis bordslampa Atollo för Oluce. Mattan är köpt i Spanien.
Mjuka gråbeige toner skapar en ombonad känsla i vardagsrummet. Soffor från Jio och soffbord, Eilersen. Taklampa 101 Copenhagen, och i hörnet Magistrettis bordslampa Atollo för Oluce. Mattan är köpt i Spanien. Foto: Jonas Gustavsson
Julstrumporna är redo att fyllas vid den öppna spisen. Tavla med kustmotiv av Carl Wilhelmson. Lampetter, Skultuna.
Julstrumporna är redo att fyllas vid den öppna spisen. Tavla med kustmotiv av Carl Wilhelmson. Lampetter, Skultuna. Foto: Jonas Gustavsson
Lampett, Malin Appelgren. Julstjärna, Herrnhuter. De grå tomtarna har sönerna fått i dopgåvor. Bänken är köpt på Bukowskis. Safaristol, Fredericia furniture. Matta, Jiipel.
Lampett, Malin Appelgren. Julstjärna, Herrnhuter. De grå tomtarna har sönerna fått i dopgåvor. Bänken är köpt på Bukowskis. Safaristol, Fredericia furniture. Matta, Jiipel. Foto: Jonas Gustavsson

Familjen Sahlins jular har sett olika ut under åren. De har firat jul i huset i Marbella, i Dubai och i sommarhuset i Fiskebäckskil.

– Där trängde vi ihop oss allihop i vår lilla fiskarstuga och hade fantastiska jular. Det enda som egentligen är viktigt är att vi är tillsammans. Och även om vi inte är så traditionsbundna ser vi till att alltid hänga upp julstrumporna killarna fick när de var små, och att alltid ha julgran och traditionell julmat på julafton, berättar Mia.

Julens dekorationer består hos familjen Sahlin till stor del av växtlighet, något Mia tagit med sig hem från åren i Spanien, där familjen har kvar sitt hus.

– Man är så bortskämd där nere. I vår trädgård har vi just nu dignande träd med granatäpplen, clementiner och apelsin­er men också eukalyptus och olivträd där jag kan ta kvistar till mina arrangemang.

Hemma i Sverige njuter Mia och Marcus ofta av den gasdrivna öppna spisen i mitten av husets entréplan. Här sitter de gärna, särskilt under vinterhalvåret. Till middagen tar de ofta tallrikarna med sig och placerar dem på safaristolarnas breda armstöd. Det är en given favoritplats där de kan njuta av värm­en från spisen och stillsamt samtal.

Under Leif-Erik Nygårds foto av Marilyn Monroe står ett sideboard från Svenskt tenn. Vaser, Skogsberg & Smart. Skulpturerna från Royal Copenhagen representerar alla familjemedlemmarnas stjärntecken. Bordslampa Pipistrello, Martinelli luce. Fåtölj Wegners Ox chair, Erik Jørgensen.
Under Leif-Erik Nygårds foto av Marilyn Monroe står ett sideboard från Svenskt tenn. Vaser, Skogsberg & Smart. Skulpturerna från Royal Copenhagen representerar alla familjemedlemmarnas stjärntecken. Bordslampa Pipistrello, Martinelli luce. Fåtölj Wegners Ox chair, Erik Jørgensen. Foto: Jonas Gustavsson
Stolar och bord av Eero Saarinen, Knoll. Vas, Inspirera. Golvlampa, Flos. Bokhylla, Svenskt tenn. Adventsljusstakar, Star trading. Mattan är köpt i Marocko.
Stolar och bord av Eero Saarinen, Knoll. Vas, Inspirera. Golvlampa, Flos. Bokhylla, Svenskt tenn. Adventsljusstakar, Star trading. Mattan är köpt i Marocko. Foto: Jonas Gustavsson
All inredning i badrummet kommer från Waterworks som Mia arbetar med på Kitchen & beyond. Papperskorg, Vipp.
All inredning i badrummet kommer från Waterworks som Mia arbetar med på Kitchen & beyond. Papperskorg, Vipp. Foto: Jonas Gustavsson
Kakel, Stiltje. Blandare, Waterworks.
Kakel, Stiltje. Blandare, Waterworks. Foto: Jonas Gustavsson
Taklampa, Petite friture. Vägglampa, Lampe gras. Det antika överkastet är köpt i Istanbul. Sänggavel, Christiane inredningar. Klädkammaren är ritad av Mia och platsbyggd.
Taklampa, Petite friture. Vägglampa, Lampe gras. Det antika överkastet är köpt i Istanbul. Sänggavel, Christiane inredningar. Klädkammaren är ritad av Mia och platsbyggd. Foto: Jonas Gustavsson

Ur Sköna hem nr 14, 2019

LÄS MER: Magisk jul i gamla statarlängan – full med mönster och knasiga prylar

LÄS MER: Andrea Brodin visar upp färgstarka 70-talsvillan med riktigt bra feng shui