Första gången Åsa och Tomas kom till huset vände de direkt i dörren. Nu kommer många Vadstenabor fram till dem på gatan och tackar för att de rustade upp huset med anor från 1600-talet, i stället för att riva det.

D

e är båda från Stockholm, men efter många år i Västergötland, Skåne och Frankrike, var det dags för paret Mörne att hitta nytt boende.

 5b7fc62784c11 5b7fc62784d75vadstena paret morne.jpg
När de började leta hade en av deras söner ett torp vid Borghamn utanför Vadstena, och det gjorde att de besökte staden med jämna mellanrum.
– Vi älskar den charmiga atmosfären i Vadstena, med dess många gamla byggnader. Dessutom gillar vi hus med historia. Men efter att tidigare ha bott i ett 1700-talshus trodde vi kanske att vi som pensionärer skulle hamna i något mer modernt. Fast livet blir inte alltid som man tror, säger Åsa och Tomas.

vadstena grått hus 1600-tal liguster

Huset är ihopbyggt med grannfastigheten. Mellan husen har det troligen funnits en port, där häst och vagn kunde köra in på gården från gatan.

vadstena roda rosor mot husvaggen
vadstena trädgård vita utemöbler

Åsa och Tomas lät grusa gårdssidan till huset för att kunna placera utemöbler direkt utanför dörren. Sittgruppen är köpt på lokala butiken Kopp & kanna.

vadstena grått hus 1600 tal fasad.jpg

Grått hus med grå knutar och skönt gröna fönster.

När de såg annonsen om det gamla huset på Kyrkogatan var det ingen självklarhet att gå dit och titta. Känslan var att mäklaren redan hade gett upp om fastigheten, som var i riktigt dåligt skick. Huset betraktades som ett rivningsobjekt.

Paret fick hämta nyckeln på en av pizzeriorna i stan och sköta visningen själva.
– När vi klev in första gången kände jag instinktivt att ”detta kommer aldrig gå”, säger Tomas.
Men Åsa blev snabbt förälskad och trots husets risiga tillstånd sade hennes magkänsla att här skulle hon och Tomas bo.

Vadstena matplats gammal stil rutigt golv

På den gustavianska tiden på 1700-talet var det modernt att måla trägolven rutiga. Tomas och Åsa har inspirerats av det i flera rum, bland annat här i matrummet. Slagbordet är från en antikaffär i Båstad. Stolarna är från Familjen Fogelmarck och omklädda med franskt tyg i lokala Ateljé rustik. Harlekintavlan är från en lokal antikaffär.

grått kök ikea rutigt golv.jpg

Ikeakök och matchande rutmålat golv.

 gratt lantligt kok från ikea marmor pärlspont
pärlspont kok gratt marmorskiva ikea stilleben.jpg

Vit pärlspont ger köket den härligt gamla lantliga prägeln.

 5b7fc61dbf745 5b7fc61dbf78evadstena kok stilleben.jpg

Brickor från Grönbacken interiör. Besticken är antika, köpta i Frankrike. Mortlarna är arvegods.

 gratt kok rutigt golv pärlspont och renoverade stolar.

 

– Jag är inte den som är omöjlig, men jag tänkte mycket på vad det skulle kosta att renovera fastigheten. Eftersom säljaren till slut godkände vårt bud, som var betydligt lägre än utgångspriset, blev huset vårt. Då började den stora renoveringen. Med betoning på stora, säger Tomas.

Huset är på 150 kvadratmeter i två plan. De äldsta delarna har anor från 1600-talet. Åsa och Tomas, som hade renoverat gamla hus tidigare, visste av erfarenhet att om allt ska bli precis som man vill ha det så måste man vara på plats.
– Så vi flyttade in i byggdammet och agerade byggledare under ett halvår, säger Åsa.
Paret fick tag på flera lokala hantverkare, och eftersom de båda är pensionärer kunde de vara delaktiga och följa bygget på nära håll.

rädda gammal tapet visa upp.jpg

Under renoveringen hittade paret en gammal tapet som förmodligen är från början av 1800-talet. Den var i alltför dåligt skick för att tas fram helt, så paret valde att behålla den i en liten nisch i väggen.

vardagsrum kakelugn fåtölj ikea med bemz överdrag. Hermes pläd.
Vadstena vardagsrum gammalt

i vardagsrummet på nedervåningen sitter ett konstverk i metall av konstnären David Gerstein. I Howardsoffan ligger kuddar med fodral sydda av gamla mjölsäckar från Frankrike. Orange byrå och golvur från Kisek i Båstad.

– Vi fick riva ut i stort sett allting och bygga upp det mesta på nytt, men i gammal stil. Vi rev några väggar och gjorde många nya lösningar, men har så långt det gått behållit gamla detaljer, som exempelvis alla fönster och dörrar.

Väggarna är genomgående vitmålade, förutom i inre hallen där de är engelskt röda. Lister och dörrfoder går alla i samma grå nyans och golven i kök, hallar och matrum är målade i vackra rutmönster. Golvet i vardagsrummet på övre plan fick dock behålla sin trärena ton.

 5b7fc613d1844 5b7fc613d1894vadstena hall roda vaggar.jpg

Hällväggarna är målade i engelskt rött.

Vadstena badrum rutigt golv lantligt
Lantligt sovrum grå dörr överkast zara home linne

Åsa och Tomas sovrum var tidigare ett kök. Överkastet kommer från Zara home.

– Vi har tagit med de flesta möblerna från vårt förra hem. Jag älskar att köpa gamla fina antika möbler och blanda dem med nya i klassisk stil. Hemmet ska inte kännas som ett museum. En mix av lite av varje gör det hemtrevligt, säger Åsa.

Läs mer:

Maffig jugentvilla som återställts till sin forna glans – välkommen in!

Sommarnöjet från förra sekelskiftet en orörd pärla, kliv in!

Paradis på Västkusten med drömmig glasveranda och vill-ha-inredning

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.