Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

1600-talshuset var rivfärdigt – nu ett drömhem med oväntat passande... Ikea-kök!

Första gången Åsa och Tomas kom till huset vände de direkt i dörren. Nu kommer många Vadstenabor fram till dem på gatan och tackar för att de rustade upp huset med anor från 1600-talet, i stället för att riva det.

Foto: Karin Johansson

De är båda från Stockholm, men efter många år i Västergötland, Skåne och Frankrike, var det dags för paret Mörne att hitta nytt boende.

När de började leta hade en av deras söner ett torp vid Borghamn utanför Vadstena, och det gjorde att de besökte staden med jämna mellanrum.
När de började leta hade en av deras söner ett torp vid Borghamn utanför Vadstena, och det gjorde att de besökte staden med jämna mellanrum. Foto: Karin Johansson

– Vi älskar den charmiga atmosfären i Vadstena, med dess många gamla byggnader. Dessutom gillar vi hus med historia. Men efter att tidigare ha bott i ett 1700-talshus trodde vi kanske att vi som pensionärer skulle hamna i något mer modernt. Fast livet blir inte alltid som man tror, säger Åsa och Tomas.

Huset är ihopbyggt med grannfastigheten. Mellan husen har det troligen funnits en port, där häst och vagn kunde köra in på gården från gatan.
Huset är ihopbyggt med grannfastigheten. Mellan husen har det troligen funnits en port, där häst och vagn kunde köra in på gården från gatan. Foto: Karin Johansson
För några år sedan betraktades det närmast som ett rivningsobjekt, men i dag har huset på Kyrkogatan återfått sin glans.
För några år sedan betraktades det närmast som ett rivningsobjekt, men i dag har huset på Kyrkogatan återfått sin glans. Foto: Karin Johansson
Åsa och Tomas lät grusa gårdssidan till huset för att kunna placera utemöbler direkt utanför dörren. Sittgruppen är köpt på lokala butiken Kopp & kanna.
Åsa och Tomas lät grusa gårdssidan till huset för att kunna placera utemöbler direkt utanför dörren. Sittgruppen är köpt på lokala butiken Kopp & kanna. Foto: Karin Johansson
Grått hus med grå knutar och skönt gröna fönster.
Grått hus med grå knutar och skönt gröna fönster. Foto: Karin Johansson

När de såg annonsen om det gamla huset på Kyrkogatan var det ingen självklarhet att gå dit och titta. Känslan var att mäklaren redan hade gett upp om fastigheten, som var i riktigt dåligt skick. Huset betraktades som ett rivningsobjekt. 

Paret fick hämta nyckeln på en av pizzeriorna i stan och sköta visningen själva.

– När vi klev in första gången kände jag instinktivt att ”detta kommer aldrig gå”, säger Tomas.

Men Åsa blev snabbt förälskad och trots husets risiga tillstånd sade hennes magkänsla att här skulle hon och Tomas bo.

På den gustavianska tiden på 1700-talet var det modernt att måla trägolven rutiga. Tomas och Åsa har inspirerats av det i flera rum, bland annat här i matrummet. Slagbordet är från en antikaffär i Båstad. Stolarna är från Familjen Fogelmarck och omklädda med franskt tyg i lokala Ateljé rustik. Harlekintavlan är från en lokal antikaffär.
På den gustavianska tiden på 1700-talet var det modernt att måla trägolven rutiga. Tomas och Åsa har inspirerats av det i flera rum, bland annat här i matrummet. Slagbordet är från en antikaffär i Båstad. Stolarna är från Familjen Fogelmarck och omklädda med franskt tyg i lokala Ateljé rustik. Harlekintavlan är från en lokal antikaffär. Foto: Karin Johansson
Ikeakök och matchande rutmålat golv.
Ikeakök och matchande rutmålat golv. Foto: Karin Johansson
Ikeaköket fick bänkskivor i marmor från Borghamn, utanför Vadstena. Blandare och porslinsdiskho är också från Ikea. En snickerifirma har platsbyggt vägghyllorna.
Ikeaköket fick bänkskivor i marmor från Borghamn, utanför Vadstena. Blandare och porslinsdiskho är också från Ikea. En snickerifirma har platsbyggt vägghyllorna. Foto: Karin Johansson
Vit pärlspont ger köket den härligt gamla lantliga prägeln.
Vit pärlspont ger köket den härligt gamla lantliga prägeln. Foto: Karin Johansson
Brickor från Grönbacken interiör. Besticken är antika, köpta i Frankrike. Mortlarna är arvegods.
Brickor från Grönbacken interiör. Besticken är antika, köpta i Frankrike. Mortlarna är arvegods. Foto: Karin Johansson
En söt plats för måltider och trevliga samtal.
En söt plats för måltider och trevliga samtal. Foto: Karin Johansson

– Jag är inte den som är omöjlig, men jag tänkte mycket på vad det skulle kosta att renovera fastigheten. Eftersom säljaren till slut godkände vårt bud, som var betydligt lägre än utgångspriset, blev huset vårt. Då började den stora renoveringen. Med betoning på stora, säger Tomas.

Huset är på 150 kvadratmeter i två plan. De äldsta delarna har anor från 1600-talet. Åsa och Tomas, som hade renoverat gamla hus tidigare, visste av erfarenhet att om allt ska bli precis som man vill ha det så måste man vara på plats.

– Så vi flyttade in i byggdammet och agerade byggledare under ett halvår, säger Åsa.

Paret fick tag på flera lokala hantverkare, och eftersom de båda är pensionärer kunde de vara delaktiga och följa bygget på nära håll.

Under renoveringen hittade paret en gammal tapet som förmodligen är från början av 1800-talet. Den var i alltför dåligt skick för att tas fram helt, så paret valde att behålla den i en liten nisch i väggen.
Under renoveringen hittade paret en gammal tapet som förmodligen är från början av 1800-talet. Den var i alltför dåligt skick för att tas fram helt, så paret valde att behålla den i en liten nisch i väggen. Foto: Karin Johansson
Ikeafåtöljen har överdrag från Bemz, pläd Hermès. Soffbord Domo design, orange byrå köpt på Kisek i Båstad.
Ikeafåtöljen har överdrag från Bemz, pläd Hermès. Soffbord Domo design, orange byrå köpt på Kisek i Båstad. Foto: Karin Johansson
i vardagsrummet på nedervåningen sitter ett konstverk i metall av konstnären David Gerstein. I Howardsoffan ligger kuddar med fodral sydda av gamla mjölsäckar från Frankrike. Orange byrå och golvur från Kisek i Båstad.
i vardagsrummet på nedervåningen sitter ett konstverk i metall av konstnären David Gerstein. I Howardsoffan ligger kuddar med fodral sydda av gamla mjölsäckar från Frankrike. Orange byrå och golvur från Kisek i Båstad. Foto: Karin Johansson

– Vi fick riva ut i stort sett allting och bygga upp det mesta på nytt, men i gammal stil. Vi rev några väggar och gjorde många nya lösningar, men har så långt det gått behållit gamla detaljer, som exempelvis alla fönster och dörrar.

Väggarna är genomgående vitmålade, förutom i inre hallen där de är engelskt röda. Lister och dörrfoder går alla i samma grå nyans och golven i kök, hallar och matrum är målade i vackra rutmönster. Golvet i vardagsrummet på övre plan fick dock behålla sin trärena ton.

Hällväggarna är målade i engelskt rött.
Hällväggarna är målade i engelskt rött. Foto: Karin Johansson
Pärlspont och rutiga golv kommer igen även i det nyrenoverade badrummet.
Pärlspont och rutiga golv kommer igen även i det nyrenoverade badrummet. Foto: Karin Johansson
Åsa och Tomas sovrum var tidigare ett kök. Överkastet kommer från Zara home.
Åsa och Tomas sovrum var tidigare ett kök. Överkastet kommer från Zara home. Foto: Karin Johansson

– Vi har tagit med de flesta möblerna från vårt förra hem. Jag älskar att köpa gamla fina antika möbler och blanda dem med nya i klassisk stil. Hemmet ska inte kännas som ett museum. En mix av lite av varje gör det hemtrevligt, säger Åsa.

Text JESSICA HOLM Foto KARIN JOHANSSON

LÄS MER: Maffig jugentvilla som återställts till sin forna glans – välkommen in!
LÄS MER:
Paradis på Västkusten med drömmig glasveranda och vill-ha-inredning