1800-tal mixat med hypermodernt – "här pratar inredningen med varandra"

Hemma hos Michelle och Karl lever den samtida designens fräcka former i symbios med 1800-talsvåningens alla attribut. Här är arkitekturen påklädd och inredningen naken.

På skåpet, av Jaime Hayon för BD Barcelona, vilar en arm, avgjuten från Michelangelos drygt 5 meter höga David-staty. Industrilampa, Olsson & Jensen. Målningen gjordes av dottern och hennes kompisar på 3-årskalaset.

1800-talsarkitekturen och den hypermoderna inredningen "pratar med varandra" via detaljer som kakelugnens gulddekorationer och lampornas mässingsfötter (gjorda av granathylsor från vapentillverkaren Bofors). Plexiglasbord Illusion från Essey, soffa från Bo concept, puffarna till vänster är lekmöbler från Lümmel. Bilderna är från Fotografiska museet. Noshörningen är en gåva och äpplet på bordet från en nedlagd butik.

Den runda fåtöljen, Placentero, är en favorit. Lekfulla ramar mjukar upp rummet.

Sovrummet är inrett för en lyxigt hotellkänsla, med mörka väggar i gråblå ton. Överkast och guldig kudde, Zara home, bordslampa, Eli Gnosjö. I taket hänger Marcel Wanders Zeppelin, Flos. Gungstolen Stingray är formgiven av Thomas Pedersen, från Fredeicia.

Sovrummets eleganta kakelugn är diskretare än de i vardagsrum och matsal. Den stora spegeln, köpt på en inredningsmässa, reflekterar ljuset från fönstret och ger sovrummet mera rymd. Bänk från Åhléns.

Köket är minimalistiskt i vitt, med svart golv som kontrast. I den gamla serveringsgången är kyl, frys, mikro och ugn inbyggda. Kök, Kvik. Barstolar, Bo concept.

Matbord från NK Inredning med Philippe Starcks plexistolar Ghost från Kartell och vita plastparet Him & Her av Fabio Novembre för Casamania. Marcel Wanders "nakna" taklampa Zeppelin är 1,8 meter i diameter och  1,2 meter hög.

Barnrum i rosa, en romantisk bakelse inredd med antika möbler och ny design, som taklmpa Scheisse från Northern lightning. Utdragssängen är nytillverkad i gammal stil och har försetts med en sänghimmel från Syster lycklig.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Gun Nowak i New York – "det behöver inte vara perfekt för att jag ska trivas"

Mitt i Vasastan i Stockholm låg den i slumrande törnrosasömn. Mörk och dyster, men jungfruligt orörd. Med serveringsgång, kammare, kakelugnar, ”korsfönster”, pardörrar, dörröverstycken, takstuckaturer … allt på sina platser från byggåret 1885. Men elledningarna hängde på trekvart, livsfarligt, och bästföredatum för stammarna var sedan länge passerad.

När Michelle och Karl tittade på våningen en höstdag för fyra år sedan såg de mellan fingrarna med det dåliga skicket och fokuserade på arkitekturen.

– Tidigare hade vi totalrenoverat en mindre bostadsrätt i Vasastan, men den här våningen är på 200 kvadrat. Vi visste att det skulle bli oerhört mycket jobb, men eftersom vi älskar kombon sekelskifte och ny design var vi övertygade om att vi skulle kunna skapa ett hem i vår stil, säger Michelle.

Under renoveringens gång fick de reda på att det dessutom fanns övertäckta oljemålningar i taken.

– Hos grannen syns målningarna och vi funderade på att ta fram dem, men valde att låta bli. Överdådiga målningar kändes lite för mycket för vår stil.

I dag är det mesta klart av de omfattande arbetena. Fackfolk drog om el och bytte stammar, byggde nytt badrum och kök, slipade golv och spacklade väggar. I övrigt har Michelle och Karl gjort det mesta själva, visa av tidigare tillfällen där de inte varit nöjda med hantverkare.

– Något jag kan ångra är att vi bodde i lägenheten under renoveringen. Det hände att jag fick nog av allt damm och checkade in familjen på hotell. Nu är vi så gott som färdiga, men har kvar ett badrum som ska ligga intill vårt sovrum.

Köket fick vit minimalistisk inredning med svartmålat golv och köksö med vask. Kyl och frys, ugn och mikrovågsugn, byggdes in i serveringsgången. Mellan köket och sovrummet ligger jungfrukammaren som nu inreds till dressingroom. Stora sovrummet har mörkt gråblå väggar, därefter följer det ljusgrå vardagsrummet, den mörkgrå matsalen, kontoret och 5-åriga dottern Wilhelminas prinsessrosa rum.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge – "Mitt galnaste hem var jättevillan med 23 sovrum i Djursholm!"

– Vardagsrummet är vår favorit, där sipprar ljuset in så vackert och gör solkatter på väggarna. I matsalen utmärker sig en naken jättevariant av Marcel Wanders taklampa Zeppelin för Flos.

– Lampan är 180 cm i diameter och 120 cm hög. När vi skulle ta in den genom dörren till huset var det stopp. Där stod vi på gatan med en gigantisk lampa och visste inte vad vi skulle göra. Efter många om och men beslutade vi oss för att montera isär den, och enda sättet att göra det på var att skära bort tyget. Väl på plats blev lampan hur fin som helst, även oklädd.

Michelle och Karl, som tillsammans driver olika bolag, har konsekvent genomdrivit sin stil. Möbler och konst talar ett hypermodernt formspråk – mot en fond av vitmålad 1800-talsprakt.

– Vi älskar vårt hem. Takhöjden, rymden, arkitekturen och sakerna som vi samlat på oss under tretton år tillsammans. Vi drev tidigare en av de första inredningsbutikerna på nätet och genom att arbeta med inredning och design förfinade vi vårt sätt att söka efter det vi ville ha och lärde oss hoppa över saker som egentligen inte var rätt för oss. Vi köper inget och tar inga beslut om vi inte är hundra procent överens. Det tar tid men gör att vi slipper ”så länge”-lösningar som riskerar att bli permanenta.

LÄS OCKSÅ: 9 saker alla glömmer att städa (jodå, du kommer känna igen dig!)

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2016.

Av: Anna Truelsen

Foto: Jonas Lundberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!