När inredaren Kristina Lifors fick inreda en ung mans lya mitt i city enades de om en dunkel palett. Det dovt blågrå med mustiga inslag och gedigna material har skapat en ombonad elegans.

U

ppgiften: En ung man vill ha inredningshjälp – från ax till limpa. Det enda han hade med sig till sin nya lya var kläder och en lampa. Ett uppdrag för inredaren Kristina Lifors.

Tvårummaren på 60 kvm ligger i centrala Stockholm och har öppen planlösning. Väggarna är målade mörka, och Kristina har matchat med mycket textilier, mönstrade mattor och kuddar, en fantastisk sammetssoffa och gardiner i alla rum.

– Att få arbeta med textil är bland det roligaste jag vet, det adderar så mycket till en inredning.

lyxig etta Kristina Lifors vardagsrum sammetssoffa gardiner grå väggfärg

Foto: Anne Nyblaeus

I vardagsrummet råder dov färg­stämd harmoni där sammetssoffan och mattan följer upp väggfärgen. Fiskbensmönstrade kuddar, Evolution 21, och de blåvita från Tapet  café. Fotografi Daytona av Camilla Hanell/ photochannell.se.

lyxig etta Kristina Lifors bukett soffbord tistlar
lyxig etta Kristina Lifors vardagsrum soffa gardiner

Platsbyggda hyllor ramar in soffan, byggda av Stjärnströms. Fåtöljen av Pierre Sindre för Gärsnäs, önskade kunden särskilt. Soffa från Jio möbler, klädd i blå sammeten Mezzo charcoal från Mark Alexander. Lampetter, Vaughn/Cadoro. Matta, Glowb och soffbord från familjen Fogelmarck. Ljusa ullgardiner, Dedar, det kraftigare tyget från Astrid.Väggfärg 5547, Flügger.

lyxig etta Kristina Lifors stilleben bokhylla

Hyllorna är målade i samma färg som väggen. Korgbricka, Newport, lackad minibyrå, Sofine design, även fågeln som vakar är därifrån. Svart skål med mässings­färgade taggar, L’objet.

Hur löd uppdraget?

– Vi träffades för ett första möte i min ateljé, och då visade jag olika tyger, mattprover och färgförslag. Han ville, precis som jag, gå åt det mörka hållet, i övrigt hade han inte många starka önskemål. Jag fick helt fria tyglar, det är verkligen extra roligt när jag får ta grepp om helheten!

Vad gjordes?

– Våningen var i utmärkt skick när han flyttade in, så det enda jag gjorde var att ändra färger, låta platsbygga bokhyllor i vardagsrummet och sätta väggpaneler i sovrummet. Jag tillförde lite kosmetik helt enkelt, det var inga stora ingrepp eller någon renovering överhuvudtaget. Men jag fick utrusta hela köket och välja lakan. Jag gick till antikhandlare och handplockade vissa saker och köpte läderinbundna böcker från Rönnells antikvariat i ämnen han är intresserad av.

lyxig etta Kristina Lifors kök trä matplats

Köket är från Lappvattnets snickeri, skiva i kompositmaterial. Kristina utgick från färgen på luckorna vid valet av köksstolar, danska 50-talsstolar omklädda i tyg från Mark Alexander. Ett runt matbord med fot som inte tar alltför stor plats är ett smart val när utrymmet är begränsat, från Dis. Matta från Glowb.

lyxig etta Kristina Lifors hall byrå spegel väggfärg

Hur tänkte du runt färgvalet?

– Jag ville gå åt det mörka, och softa både i sovrum och vardagsrum, dämpat och mysigt. Lägenheten har följaktligen en dov färgskala som känns mustig och maskulin. Väggfärgen i vardagsrummet går åt grönblått. Jag binder ihop allt med textilierna, till exempel fångas en del av väggfärgen upp i mattan. I sovrummet lade jag till lite senapsgult, för värme och elegans.

Vad tyckte kunden?

– Han är väldigt nöjd, och tycker att hemmet känns inbjudande, hemtrevligt och överensstämmer med hans smak och stil.

lyxig etta Kristina Lifors sovrum säng bäddning pläd spegel sänggavel grå väggfärg

Listverket på väggarna i sovrummet skapar liv och spegeleffekt. Solspegel, L’objet, sängbord, Rut & Joanna, sänglampor samt taklampa, Vaughn/Cadoro, sänggavel, In your dreams, klädd i sammetstyg från Mark Alexander. Matta, Glowb, sängkappa, Colefax & Fowler, pläd, Sofine design, bäddlinne, Mille notti.

lyxig etta Kristina Lifors sovrum sängbord sänggavel
lyxig etta Kristina Lifors platsbyggd bokhylla monokrom

Koffert från 30-talet, från Louis Vuitton, inropad på auktion. Beslag i horn och mässing, Ochre.

Vad är typiskt för dig som inredare?

– Att jag skapar ett bra flöde mellan rummen och har känsla för att välja rätt material. Det är mycket textil och mattor. Jag har hört att vissa säger att de känner igen min stil …

Arr: KRISTINA LIFORS
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: ANNE NYBLAEUS

Ur Sköna hem nr 1 2019

Läs mer:

Paradlägenhet XS – se snygga lösningarna i minitvåan på 36 kvm!

Snyggt & smart på få kvadrat – kika in på Josefinas 35 välplanerade kvm

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)