Textil, färg och blommor – så lyder inredningens ABC för Caroline Endre. Men hur förtjust hon än är i sitt hem går hon ständigt i flyttankar. Det är bara för resten av familjen att hänga med i svängarna.

H

ur många månader stannar vi här då? Det är det första barnen frågar när flyttlasset går. Och märk väl, inte år, utan månader! Frågan är befogad när det gäller Caroline Endre och hennes familj, maken Joakim och barnen Louise och Carl. På 14 år har de flyttat 13 gånger. Och flera av deras hem har visats i Sköna hem, läs här och här. Men är man projektledare för nybyggnationer och inredare blir arbetet lätt en livsstil som minner om en modern nomads.

endre vardagsrum gardiner zebramatta soffbord

Bibliotek och tv-rum bjuder på en textil fest med matta ovanpå matta, tjocka gardiner och mjuka sittmöbler. Lila gardiner, Romo, och hissgardiner i tunt linnetyg, Astrid. Takkrona och spegel från Oscar & Clothilde. Baljfåtöljerna är arvegods, soffbord, Svenskt tenn, zebrafällen är köpt i London.

endre bukett soffbord vardagsrum
endre matplats bokhyllor gammalt bord

Den kombinerade matsalen och arbetsrummet bjuder på antika stolar och bord, men framförallt en rejäl soffa med kuddar och plädar. ”Det måste alltid finnas en soffa att sjunka ner i vid mitt matbord”, säger Caroline. De platsbyggda hyllorna är också hennes verk. Här inne intas långsamma helgfrukostar. Och det är vid det här bordet Caroline gör sina ritningar, moodboards och skapar inredningsdrömmar, långt in på natten.

Denna gång hamnar vi i hjärtat av Östermalm i Stockholm, i en klassisk, pampig våning med 3,80 meter i takhöjd, stuckaturer, fyra rum i fil, stora sällskapsytor och en privat del med familjens sovrum och dressingroom – även till barnen.

Jag tänkte Paris och uppdaterat 1700-tal
när jag planerade inredningen

– Jag tänkte Paris och uppdaterat 1700-tal när jag planerade inredningen. Som så ofta när jag inreder är det tre saker jag tycker är särskilt viktiga, nämligen färg, textil och blommor.

– Jag är rätt modig och utmanar mig själv, och experimenterar gärna med färg och mönster. Rutor mot zebraränder? Go for it! Och jag älskar textilier. Matta ovanpå matta, gardiner i alla fönster, och kuddar – mängder med kuddar!

endre kök lantligt ikea marmor vitt matplats lampor

Ett lantligt drömkök. Köksfronterna är byggda av snickeri till befintliga stommar från Ikea. Fläkten är inbyggd bakom spiskåpan och ramas in av ett par vägglampor, Tolomeo micro från Artemide. Spis, Bertazzoni. 1700-talsstolarna är arvegods, bordet är nybyggt efter Carolines ritningar med underrede av stål och skiva av carraramarmor.

endre kök matplats hossgardin runt bord vitrinskåp
endre serveringsgång

I serveringsgången hänger ett par franska lyktor från Oscar &­  Clothilde. Takhöjden på 3, 80 meter skapar rymd och gör att även omfångsrika lampor får plats. I stora delar av våningen ligger sisalmattor. Längst bort skymtar parets sovrum.

Caroline är uppvuxen på en gård utanför Stockholm med hästar och med en mamma som var mycket inredningsintresserad. ”Allt var färgstämt och vackert runt henne.” Och redan som liten funderade Caroline på hur hästarnas täcken skulle matchas bäst.

– Är jag i affären och handlar kan jag börja färgkombinera varorna i kundvagnen. Jag är lite småknäpp, men det gör ont i mig när det är omatchat, rufsigt och dant, säger Caroline med ett skratt.

Hon går tillväga på samma sätt när hon inreder sitt eget hem som hon gör åt sina kunder.

endre matplats färg gardiner

I matsalen, som också är Carolines arbetsrum, är väggarna målade i en mustig roströd ton, Summer camp från Flügger.

endre matplats bukett ton i ton vägg färg
_ALM0468

Vardagsrummet är en ombonad och elegant oas. Byst på pelare och urnor, Oscar & Clothilde. Bergèrefåtölj omklädd i tyg från Astrid, 1700-­ talstaburetter, och soffbord med skiva av italiensk kalksten.

Caroline leder projekten från ax till limpa – från att hitta ett hem, eller en vacker tomt att bygga på, till att koppla in byggteam, välja material och inreda. Hon jobbar med mood-boards och använder matsalen som arbetsrum. Där sitter hon jämt och klipper, klistrar och river.

– Jag är rätt mycket av en ”jag-ska-bara”-person, hjärnan stänger inte av och jag gillar verkligen att jobba mycket. Jag har nog alltid varit kreativ, det är kanske stora ord, men jag tycker om att göra världen vacker.

Den stora våningen totalrenoverades innan familjen flyttade in. Allt var klart innan de klev över tröskeln. Caroline skulle aldrig flytta in i ett renoveringskaos, pedant som hon är. På två dagar är alla kartonger uppackade och tavlor och gardiner på plats. Om hon är gasen, är maken Joakim bromsen.

endre badrum spegel dusch dubbelhandfat

Badrum är må bra-rum enligt Caroline. Här ska man vilja stanna länge. Hon inreder därför med varma, jordiga färger. Väggfärg Worsted, Farrow & Ball. Spegeln är antik och lampetterna kommer från Oscar & Clothilde. Handfat och kranar, Duravit.

endre badrum badkar tavla handduk

– Jag är superintensiv och gillar snabba puckar. Men min man gillar det jag gör och vi är alltid överens om hur vi vill ha det hemma. Barnen är med och väljer färger, men sedan får de se hur rummen blev först när allt är klart.

Hon sätter alltid en rätt sträng budget för sina renoveringar. Inspiration hämtar hon överallt; när vi ses är det höst och
Caroline går igång på höstens färger. Hon handplockar
inredning och blir inspirerad på sina resor, i naturen och i relationen med sina kunder. ”Jag är inte så trendig, utan skapar mina egna trender.”

endre sovrum sänghimmel sänggavel bänk

Sovrummet är ett veritabelt tygmecka! Heltäckningsmatta, Jab. Sänghimmel, gavel och sängkappa, In your dreams. Kuddar och pläd, Garbo. Bänk och takkrona, båda Oscar & Clothilde, lampetterna har hängt med Caroline så länge hon minns,hon byter skärmar efter humör.

endre caroline porträtt

Inköpsrundorna går framförallt till Frankrike, men även antikhandlare på Gotland och i Hälsingland får besök. Familjen har sedan något år en egen gård på södra Gotland.

– Jag fyller verkligen på när jag är där, springer mycket och är utomhus. Då kommer ofta idéerna, och jag går igång på att tänka tvärtom. Jag är till exempel inte särskilt förtjust i gult, men eftersom jag är en nyfiken person utmanar jag mig själv och plockar nu in den färgen i inredningar.

Om familjen stannar kvar på Östermalm? Knappast troligt!

Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: ANNE NYBLAEUS

Ur Sköna hem nr 1 2019

Läs mer:

Villan har renoverats med återskapad romantik & ljuvliga badrum, titta in!

Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!

3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)