Själva charmen med gamla ting är de nötta och skrynkliga. Härlig shabby chic-inspiration från hemmet i Skåne.

Hur blir blandningen av gamla och nötta ting lyckad?

I det här hemmet har man både gasat och bromsat i inredningen. Själva charmen med gamla ting är de nötta och skrynkliga, då gäller det att inte förhasta sig och måla eller klä om i onödan, tipsar Sköna hems inredare Charlotte Pettersson.

– Våga låta slitna men fullt funktionsdugliga möbler vara som de är! En fåtölj utan klädd baksida kan vara nog så skön att sitta i.

– Var kreativ! Passar möbeln inte in i resten av hemmet går det att åtgärda genom att måla om.

– Se möjligheterna i halvfärdiga saker. En lampskärm utan klädsel går till exempel att använda naken.

– Stryk inte i onödan, skrynklor är vackert.

– Samla dina saker i grupper, då kan fler saker stå framm utan att det blir rörigt.

– Tänk fritt när det gäller textilier. Ihopsydda handdukar kan bli ett överkast, bordsduken blir fin i soffan och lägg överkastet som duk på bordet. Eller låt vackra klänningar hänga framme som smycken i rummet.

Vitt lantligt kök från Ikea.

Vardagsrum med en touch av industristil. Plåtskåpet och arbetslampan från 50-talet är en fräck kontrast till de stoppade möblerna från slutet av 1800-talet.

Det råder boudoirstämning i vardagsrummets burspråk. Ultratunna gardiner, en gammal vikskärm och en kanapé från slutet av 1800-talet ihop med med kuddar och täcken skapar en feminin känsla.

I sovrummet en trappa upp andas det lugn och en nästan sakral ro.

Rokokofåtöljens gamla klädsel har fått en omgång väggfärg som penslats på. Ett militärlakan används som överdrag på sittkudden.

Publicerad i Sköna hem nr 5, 2013.

För mer Shabby chic, kika in i vårt galleri, Shabby chic!