Jim Grundström och Alexander Lundfeldt skapar stämningar med svunna stilepokers hjälp. Som i det egna hemmet i Sörmland.

kok
Två nytillverkade rokokostolar har sin plats kring det specialbeställda bordet med rokokounderrede och marmorerad skiva.
detalj
Jugendinspirerat gult keramikfat med groda, från keramiker i Verona, och vackra former i plåt- och tennföremål.

mops

Arrangemang med gamla luntor och vägghängd rokoko

uteplats

Två planteringsbord i järn har sin plats på den nybyggda verandan. Stommen, liksom fönsterfoder, är målade i en lergrön nyans, fasaden i falurött och spröjsen i ockra.

kokssoffa
Köket är inrett med extradjupa bänkar men utan överskåp. Soffan för eftermiddagsluren är antik, med kuddar med toiletryck från Kravet. Den bronserade ljuskronans stomme har Alexander klätt med förgyllda bladgirlanger. Tapeten Botticino, Designers guild, ser ut som ett fragment av en gammal tapet.
sovrum
Sovrummet på övervåningen är inbäddat i tapetens mjuka växtlighet; samma motiv, Pillemont toile, återkommer i hissgardinen, från Sanderson. Tapetens milda framtoning kontrasteras av lila i kuddar och lampskärmar, och sängklädernas ränder och rutor. Som nattduksbord används två antika pelarbord, på det grova bockbordet ryms några av Jims och Alexanders många ”besjälade” föremål.
vardagsrum
Väggfragmentet ovanför empirebyrån är från tidigt 1800-tal och har följt med Jim och Alexander till alla deras hem. Mönstret kommer igen i mattan, en presenning som på beställning målats av bildkonstnären Jonas Wickman.


E

fter tio år i en 1700-talsgård på en ö i Mälaren blev längtan tillbaka till Sörmland alltför stark för inredarna Jim Grundström och Alexander Lundfeldt.

Ett 1800-talshus beläget i en ekbacke – med det öppna landskapet och en av Sörmlands vackraste kyrkor att blicka ut över – fanns till salu. Huset på 170 kvadratmeter hade stått tomt i många år.

hallen

På nedre plan finns i dag salong, bibliotek och kök. Två sovrum, arbetsrum och tv-rum ryms en trappa upp. En rymlig veranda har tillkommit och exteriören har fått en mild framtoning med faluröd fasad, lergrönt foder och ockragul spröjs.

– Vi har alltid flyttat till hus som varit eftersatta, och kunnat sätta vår prägel på dem och utnyttja våra kunskaper i renovering och inredning. Och 1700-talet är en stilperiod vi har mycket känslor för, säger Alexander.

Om de inreder med original eller tidstroget i nytillverkning spelar mindre roll, men det får inte bli pastischartat eller musealt, menar de. Därför bryter de gärna av med moderna föremål, och så ska det finnas värme och funktionalitet. ”Besjälad inredning” har alltid varit deras ledord.

Med kärlek till 1700-talet har de satt upp paneler på väggarna, målat golv och färgsatt i en vilsam grå-beige skala med starka accenter i guld och ockra, i cerise och turkos.

– Vi tittar gärna tillbaka för att lära oss och inspireras. Men vi är inte nostalgiker, utan framåtsträvande i tankar och idéer. Vårt liv handlar mycket om lust och energi!

 1. Rosor i ett sprucket krus

  rosor

  Blomsterrabatter och framförallt flera små trädgårdsland med grönsaker och kryddor, upptar mycket av Alexanders omsorger.

 2. Inramade väggfält

  sallskapsrum

  I salongen har fönster och väggfält ramats in med bårder och festonger, som alltifrån renässansen varit ett omhuldat dekorationsmedel. Trågsofforna, nytillverkade med bekväma dunplymåer, är från en belgisk producent. Här sitter man intimt, och när efterrätten serveras ställs små brickbord fram. Färgaccenter i rummet är ockra, grönt och brunt.

 3. Scenografiskt

  bocker

  Böckerna man läser finns på övervåningen, där också tv:n placerats. I biblioteket däremot får gamla luntor ge karaktär. Bergèren från tidigt 1800-tal, klädd i ett handmålat linnetyg, är en av två likadana läsfåtöljer som flitigt används. I köket hänger nytillverkade rokokostolar på shakervis, lätta att lyfta ned när man får gäster.

  Arr: Charlotte Pettersson
  Text: Dan Gordan
  Foto: Pernilla Hed

  LÄS MER:

  Roy Fares – mr Cake himself – öppnar dörren till sin Östermalmsvåning– kika in!

  Välkommen in i Amelia Adamos vackra, men något kontroversiella, Dalarövilla

  Titta in i Granitgrundarens inspirerande hem!

  inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

NUVARANDE Grundarna av Oscar & Clothilde visar upp sitt hem – välkommen in!
NÄSTA Bo i ett omgjort kapell från 1889 – en och en halv timme från Stockholm