Björksättra Gård är till salu – med 9 kakelugnar och en makalös utsikt!

De 350 pampiga kvadraten var från början inredda i en stil av nyrokoko – i dag är Björksättra Gård ett renoveringsobjekt utan dess like. Här är en riktig dröm för den som vill ta chansen attförvalta något unikt.

År 1859 byggde häradshövdingen den fantastiskt vackra byggnaden Björksättra Gård intill sjön Orlången i närheten av Huddinge utanför Stockholm. Med 18 rum, 9 kakelugnar och ett tornrum andas herrgården fortfarande kulturhistoria trots att en omfattande renovering krävs.

Foto: Fastighetsbyrån

Björksättras äldsta del har en klassisk utformning för 1800-talets mangårdsbyggnader med frontespis, brutet tak och sexdelad planlösning.

Foto: Fastighetsbyrån

Utsikt mot sjön Orlången.

Foto: Fastighetsbyrån

Alla kakelugnar är från en ombyggnad på 1890-talet. Till bottenvåningens rum valdes flerfärgade kakelugnar i olika nystilar medan den övre våningen har genomgående vita ugnar.

Foto: Fastighetsbyrån

En av de tidigare ägarna är Henrik Tegnér, Esias Tegnérs brorson. Han köpte huset 1895 och byggde om och inredde fastigheten med den tidens högborgerliga inredningsideal.

Foto: Fastighetsbyrån

Tornrummet.

Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån

Herrgården har 18 rum varav 10 - 13 sovrum.

Foto: Fastighetsbyrån

Det finns 9 kakelugnar och en öppen spis i fastigheten.

Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån

Björksättra Gårds Mangårdsbyggnad är till salu för utgångspriset 4 995 000 kronor, mer information finns hos Fastighetsbyrån. Vinsten från försäljningen kommer att delas mellan kommunen och allmänna arvsfonden. Gården skänktes nämligen till Huddinge kommun genom allmänna arvsfonden 2010 under förutsättningen att den skulle rustas upp. Men renoveringen skulle bli alltför dyr och efter dränering och en del andra akuta åtgärder har kommunen låtit gården stå orörd sedan 2013, skriver Mitt i Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!