Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bomässan 2012 – Annedal

Höga fönsterpartier, enorma badrum men i övrigt väl utnyttjade ytor. Så ser trenderna ut för dagens boende. Sköna hem gick husesyn på årets stora bomässa i Annedal i Sundbyberg.

Visningslägenhet 1 Annedal

Visningslägenhet 2 Annedal

Pippi Långstrumps gata, Alfons Åbergs gata och Klas Klättermus gata. Det är barnboksfavoriterna som gett namn till adresserna i nya stadsdelen Annedal på gränsen mellan Bromma och Sundbyberg.

Det är också gott om grönområden och lekplatser mellan höghus, radhus, lamellhus och punkthus. Dagens bostadskvarter är en mix av olika hustyper med särart som positivt riktmärke. Här vet barnen i vilken port de bor, inget hus är det andra likt. Åtminstone till det yttre. Inomhus är lägenheterna ofta förvillande lika med ekparkett, rejäla fönsterytor och rent gigantiska badrum. Somligt hör tidsandan till, men arkitekternas kreativa utrymme är också begränsat.

22 byggherrar har hittills fått 900 lägenheter färdiga, ytterligare 1 700 är på väg och när allt är färdigt, runt 2015, kommer närmare 7 000 personer att bo här. En hel liten stad.

– Det här är ingen avlägsen förort, utan mitt i täta Stockholm, kommenterar Per Kallstenius, tidigare stadsarkitekt i Stockholm. Han är en av dem som rullade ut planen för ”promenadstaden”, och har under ett par år haft de täta stadsmiljöerna högt på agendan.

I Annedal finns samtidigt en relativ småskalighet. De orangefärgade inslagen i fasader och balkonger livar upp det annars vit-svarta. Den senare kulören syns bland annat i Folkhems radhus-på-radhuskomplex och i byggnadsfirma Viktor Hansons böljande fastigheter efter ritningar av Kjellander + Sjöberg. De senare – med fasad i mörkt, nästan svart blankt tegel och inbyggda balkonger – nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2012.

För arkitektkontoren i Stockholm är Norra Djurgårdsstaden just nu den stora utmaningen. Annedal har varit ett steg på vägen mot den ekologiska satsning som utlovas framöver. Där ligger energiförbrukning än mer i fokus, och för hälsans skull ska vi alla cykla och uppmanas att ta trapporna i stället för hissen.

För lägenheterna är det ytsnålhet som gäller och det är dagens höga byggkostnader som ligger bakom den viljan.

– På 50-talet byggde man små lägenheter som var väldigt effektiva, säger arkitekt Per Johansson på Joliark. Men från 1960-talet spårade det ur med allt större lägenheter. I dag gäller det åter att vara effektiv och hålla kostnaderna nere.

Per Johansson nämner att en nybyggd fyrarummare i Norra Djurgårdsstaden kommer att få en månadshyra på över 18 000 kronor i månaden. Kan den då bli lika bra på 85 kvadratmeter som på 100 sparar man mycket hyra åt de boende.

– Än har vi i Sverige inte kommit tillbaka till de kvaliteter som fanns på 50-talet, konstaterar han. Men vi närmar oss.

Basic är det svåra, summerar Dag Lindberg på Lindberg Stenberg arkitekter. Att utforma areor som människor tycker det är värt att investera i. Det handlar om att krympa och utnyttja varje kvadratmeter väl.

– Alla politiker säger att de vill förenkla i byggprocessen, men sanningen är att vi har ett mycket strikt regelverk att förhålla oss till. Handikappanpassningen till exempel, är utmärkt men kraven gör också att stora ytor måste läggas på bland annat badrum.

Sylvia Neiglick på Kjellander + Sjöberg arkitektkontor konstaterar att hallar och badrum, som förr kunde vara små, i dag äter yta av de andra rummen.

– Den totala lägenhetsytan är densamma, men fördelningen ser annorlunda ut. Det gör att de öppna planlösningarna blir ett måste, inte ett alternativ. Det finns helt enkelt inte utrymme för separata kök och vardagsrum. Allt är väldigt på millimetern och lägre standard är inget alternativ, eller ens tillåten.