Börje Ahlstedt: "Jag är pedant – men kaotisk inuti"

Skådespelaren Börje Ahlstedt har hissat flaggan och tar emot med öppen famn. Uppsluppen och humoristisk – javisst. Bohemisk? Knappast. Ordning och reda råder i villan på Värmdö.

Välkomna till mitt andningshål, mitt hälsohem! säger Börje med ett skratt när han tar emot oss på altanen.

– Vi har flyttat runt här på Värmdö sedan slutet på 70-talet. Jag uppskattar närheten till vattnet, naturen och Bullandö marina. Dessutom älskar jag att fiska strömming!

För åtta år sedan hittade han sitt drömhus i Östra Älvsala. Några steg nedåt vägen ligger naturbadet Glasviken – Börjes älsklingsställe på Värmdö där han tar sitt morgondopp.

Det är måndag, teaterfolkets lediga dag. Men för Börje finns egentligen inga lediga dagar. Tillsammans med sonen Klas och med god hjälp av Birgitta, driver han den lilla privatteatern Odenteatern. För att driva en egen teater måste man vara bra på att arbeta och på att hålla ordning. Att det är snyggt och prydligt i hemmet är ingen tillfällighet.

– Jag är pedant. Jag plockar och småstädar hela tiden. Gamla dagstidningar som samlas i högar är det värsta jag vet.

Lennart Jirlows färgstarka porträtt av Börje som Peer Gynt pryder sovrumsväggen. Arbetsrummet är laddat med böcker: klassiker, deckare, en trave pjäsmanuskript. Bröllopsfotot från Danderyds kyrka vid sidan av ett svartvitt foto av regissören Ingmar Bergman påminner om centrala händelser i Börjes liv. Gnistrande kristallkronor, en gång i tiden inhandlade hos en antikvitetshandlare på Östermalm, återkommer i de tre rummen.

Ahlstedts röda enplansvilla med generös altan ligger på en naturtomt som bjuder på en glimt av Saltsjön. Huset på 128 kvadratmeter har en borgerligt trygg atmosfär. Ett praktiskt kombinerat kök och vardagsrum, med en gustaviansk matsalsmöbel i mitten. I vardagsrumsdelen står en rosa soffgrupp i skinn som man enligt Börje ska ta det lite försiktigt med.

– Den är jätteskön att sitta i, men akta dig, du kommer aldrig upp igen!

Här och var i huset syns ting som påminner om de roller Börje spelat genom åren. Guldbaggen han fick för rollen i Stig Larssons Kaninmannen (1990) står stadigt på fönsterblecket. En annan favorit är vännen och konstnären Lennart Jirlows 70-årspresent: en målning av Börje i applådtacket.

Hösten är lika hektisk som någonsin. På Dramaten spelar Börje Darwins kapten i pjäsen med samma namn, av Henning Mankell. På Odenteatern finns både fars och nyskriven dramatik på repertoaren. Lunchteater och dragshow blir det också. Sonen Klas är teaterchef, så det gäller för far och son att samsas om vad som ska spelas.

 

 

Även om barnen är utflugna händer det att de kommer ut till Värmdö. Fast Börje tycker att det blir alltför sällan.

– De har självklart sina egna liv men jag önskar de kom hit oftare. Men vi firar alltid jul på Värmdö hela familjen. Då äter vi julmiddag tillsammans och barnen stannar över natten. Det är en viktig tradition.

Namn: Börje Ahlstedt.

Yrke: Skådespelare.

Född: 21 februari 1939.

Familj: Hustrun Birgitta, barnen Klas, 42, skådespelare och Maria, 36, researrangör.

Favoritkonstnär: Lennart Jirlow.

Favoritformgivning: Kosta Boda.

Bakgrund: Dramatens elevskola 1962–65. Genombrott med Vilgot Sjömans Jag är nyfiken – gul/blå. För den stora publiken kanske mest känd som rövarhövdingen Mattis

i Ronja Rövardotter, och för sitt samarbete med Ingmar Bergman.

Aktuell med: Ständigt aktuell med föreställningar på Odenteatern och Dramaten.

Utkommer i januari med en memoarbok på Bonnierförlagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!