Charlotte Pettersson: "Det här är min plätt på jorden"

Välkommen till Sköna hems inredningschefs favoritplats – sagoträdgården på egna lantstället. Charlotte Petterssons romantiska trädgård ser ut som om den prunkat så här sedan tidernas begynnelse. Men det har krävts många dyrköpta misstag och tio års hårt muskelarbete.

Vilt och vackert är min i efterhand konstruerade trädgårdsfilosofi. I dag är den 1 500 kvadratmeter obändiga grönskan summan av många infall, impulsköp, misstag och ett envist grävande. Inte för att jag är missnöjd, trädgården speglar i stort sett min dröm om en egen plätt på jorden men vägen dit kunde ha varit lättare om jag planerat lite mer noggrant. 

  Som nyinflyttad småbarnsfamilj för 18 år sedan var det lilla huset från 1700-talets slut, första prioritet. Det skulle målas, slipas golv och byggas kök. Längst ned på åtgärdslistan var trädgården.

För tio år sedan, när barnen inte krävde all min fritid, började så smått trädgårds­intresset spira. Själva grunden fanns ju redan, kanske inte helt idealisk, men man flyttar inte på en tio meter lång och tre meter bred syrenhäck eller planterar om tolv meter höga träd. En ros här och en pion där sattes på måfå.

 

NAMN: Charlotte Pettersson.

 YRKE: Inredningschef på Sköna hem.

 YTA: 1 500 kvadratmeter.

 ZON: 2. 

 JORDMÅN: Tung lerjord.

 LÄGE: I Bålstatrakten (mellan Stockholm och Enköping) omgiven av skog i norr och väster, en stor obrukad åker i söder. I öster ligger ett gammalt fritidshusområde som i dag består av mestadels permanentboende.

 trädgårdens ålder: 18 år, men cirka 10 år som brukad trädgård.

 MNA BÄSTA VÄXTER: Rosor, pioner, klematis.

 mina värsta växter: Alla knallgula blommor.

 BÄSTA REDSKAP Min nya fliskvarn.

 VD SPM DRIVER MIG: Våren – att alla växter kommer upp igen och att knoppar bildas på kala kvistar. Sedan älskar jag faktiskt att gräva!

Under några år blev jag helt besatt av rosor, köpte nya och planterade om. I dag finns ett hundratal sorter, främst gammaldags buskrosor, alla noggrant dokumenterade så de får rätt beskärning. Färgsättningen av trädgården var verkligen något att tänka över.

 

»Omplanteringarna gav mig snygga muskler, men mina plantor har fått lida«

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor Köp nu!