Charmigt unikt hem på 110 kvadrat med terrass

Johanna Becker i Gröndal bygger sig en soffa om hon saknar en, och tvekar inte att låta en gammal grislampa lysa upp. Med spik och näsa för fynd kan man skapa ett unikt hem.

Stadsdelen Gröndal i södra Stockholm har en rik och spännande historia. Redan under Carl Michael Bellmans dagar var området populärt; hit färdades man med båt från den stimmiga, smutsiga huvudstaden för att njuta lantluft. När industrialismen tog fart växte Stockholm, och stadens gränser vidgades, nu flyttade folk och industrier en bit utanför stadskärnan. 

Helt nära Mälaren ligger huset i Gröndal där Johanna Becker och dottern Molly bor i sin fyrarummare. Byggnaden stod färdig 1946–47 och ­an­vändes som monteringshall åt LM ­Ericsson,­ ritad av arkitekterna Sven Back­­ström­ och Leif Reinius. Sedan 2008 är den före detta monteringshallen hem åt en bostadsrättsförening.

Jag la mycket krut på köket och ville ha den där sociala känslan med öppen planlösning

– Jag köpte lägenheten 2012, det är en fyrarummare på 110 kvadratmeter med terrass. Jag är väldigt förtjust i Gröndal, det känns som en småstad. Lummiga gröna kvarter, mysiga butiker och många kaféer och restauranger, säger Johanna.

Skåpet är inropat på Bukowskis och döljer tv:n. Hotellskylten är köpt på loppis. Grislampan, och bordet som fått hjul, är fynd från en ladugård. Matta, Granit. Foto: Jonas Gustavsson
Färgkoordinerat soffläge med kuddar från Granit, Artilleriet, Afroart och Oscar & Clothilde. Färgerna tas upp på väggen med bland annat printar från Namibia, Hay och Konstfacks julmarknad. Foto: Jonas Gustavsson
Bordet är ett gammalt mangel­­bord som Johanna har satt ben på. Stolar från loppisar och Blocket som målats om. Matta, Bargi. Skrivbords­lampa, loppisfynd. Foto: Jonas Gustavsson
Lampanordningen – ännu ett hembygge – är gjord av en stav till en mjölkanordning från en ladugård, tillsammans med lampslinga från Granit. Kroklist, Artilleriet. Foto: Jonas Gustavsson
Lampan, från loppis, har Johanna målat om. Skänken är köpt på Blocket. Foto: Jonas Gustavsson

När hon flyttade in var planlösningen en helt annan, där köket ligger nu, fanns två sovrum, en outnyttjad korridor fick bli garderob. Väggar ströks vita och golven hårdvaxades, ”jag gillar att de är mörkare, det blir en varmare känsla”.

– Jag la mycket krut på köket och ville ha den där sociala känslan med öppen planlösning. Jag älskar verkligen att laga mat, och nu har jag ett stort, u-format kök med rejäl arbetsyta men utan överskåp, för jag vill ha det luftigt.

Varför köpa nytt när man kan fixa till eller bygga själv?

Det kombinerade köket och vardagsrummet som rymmer matplats och umgängeshörn med soffa och loungedel, är ljust och generöst. Härifrån når man också terrassen. Och för att slippa ljud från tv-apparaten har ett mindre ”mellanrum” fått bli tv-rum med hembyggda, låga lounge­möbler där tv:n döljs i ett stort skåp köpt på Bukowskis market. Hembyggda möbler och nya lösningar på gamla saker är överhuvudtaget något som utmärker den här charmiga lägen­heten.

Serveringsvagnen i rotting är ett loppis­fynd. Vas från Hay. Foto: Jonas Gustavsson
Bordet på uteplatsen är ett hembygge. Stolar från Gröndals café som skulle slängas. Glas och karaff, Hay. Radio, vifa.dk. Foto: Jonas Gustavsson
Hyllan i tv-rummet är ett hemmabygge. Planschen, loppisfynd. Jordgloben är också ett loppisfynd som Johanna har tagit bort pappret från. Platsbyggd soffa med hemsydda överdrag och kuddar från Afroart och Hay. Foto: Jonas Gustavsson
Mjuk känsla i sovrummet. Lampa Stav av Johan Carpner, Konsthantverk. Linnelakan i grått från Himla, det smutsrosa från Dirty Linen. Stora tavlan av Emma Hanqvist, lilla tavlan är ett arv från Johannas morfar. Foto: Jonas Gustavsson

 

– Jag har nog filosofin att: varför köpa nytt när man kan fixa till eller bygga själv? Jag lägger gärna pengar på kuddar och mattor, det får jag aldrig nog av. Men jag har förmågan att se att den där nötta stolen som stod i ladugården kan bli sängbord, eller att en gris-stialampa kan fixas till och bli en superfin taklampa.

Allra stoltast är hon kanske över det stora matbordet. Ett mangelbord från 1600-talet som stått på Ekenäs slott har fått Ikeaben, och rymmer lätt åtta hungriga gäster. Såväl soffbord som soffa och hylla i tv-rummet bär Johannas signum.

Jag har förmågan att se att den där nötta stolen från ladugården kan bli sängbord

Stökigt är det förstås inte, men charmigt, personligt och med mycket patina. Allt passar ihop utan att vara så där perfekt matchat som vi kanske är vana vid.

– Jag ogillar starkt när saker och ting matchar för mycket, det riktigt kliar i mig när två likadana kuddar tar plats bredvid varandra i en soffa.

Ur Sköna hem nr 11, 2018.

Ur Sköna hem nr 11 2018

LÄS MER: Pampig våning med sjöutsikt – hälsa på hemma hos Layered-grundaren
LÄS MER:
Per Holknekt om tiden som hemlös och livet i Djursholmsvillan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Sköna hem + 4 rödvinsglas från Iittala. Köp nu!