Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De gjorde om råvinden till lyxig vindsvåning i skandinavisk retrostil

I en renoverad råvind högt över staden har Anne och Ulrika ritat sin egen drömlägenhet i underbar retrostil. Fast eluttagen blev lite för få, vilket kan vara trixigt för en lampentusiast som Anne. 

Foto: Anne Nyblaeus

Man går liksom in i en bubbla när man stiger in i vindslägenheten. Häruppe hörs ingenting av Stockholms trafikbrus och här skiner solen hela dagen innan den försvinner bakom Katarina kyrka.

– Den här lägenheten är lite speciell för oss, för vi har bestämt allt själva, säger Anne.

För åtta år sedan köpte hon och hennes fru Ulrika en råvind i ett sekelskifteshus på östra Södermalm. Det enda som var bestämt var fönstrens placering och var terrassen skulle ligga. Allt annat ritade de själva.

– Det var första gången vi gjorde något sådant och vi lärde oss väldigt mycket. Nu skulle man vilja göra om det igen och sätta tänderna i ett riktigt renoveringsobjekt, säger Anne.

Bredvid matplatsen finns hemmakontoret, komplett med utsikt över takåsarna och snurrstol från 30-talet, köpt på Göteborgs auktionsverk.
Bredvid matplatsen finns hemmakontoret, komplett med utsikt över takåsarna och snurrstol från 30-talet, köpt på Göteborgs auktionsverk. Foto: Anne Nyblaeus
Fyra meter upp till nock och takfönster på det. Det blir ett härligt ljus i köket. När stolarna skjuts in under bordet bildar matgruppen en cirkel. Design Hans Olsen för Frem Röjle 1956.
Fyra meter upp till nock och takfönster på det. Det blir ett härligt ljus i köket. När stolarna skjuts in under bordet bildar matgruppen en cirkel. Design Hans Olsen för Frem Röjle 1956. Foto: Anne Nyblaeus
Anne myser på terrassen. Hon har byggt träpanel runt om för att göra den mer ombonad.
Anne myser på terrassen. Hon har byggt träpanel runt om för att göra den mer ombonad. Foto: Anne Nyblaeus

Lägenheten om tre rum och kök är på 91 kvadratmeter, plus en terrass på åtta kvadratmeter, i höjd med skorstenarna på husen runt omkring. Sovrummet, gästrummet, två badrum och en walk-in-closet bildar en egen, lite mer privat avdelning. Att kök, vardagsrum, matrum och kontor däremot skulle vara i öppen planlösning var det ingen tvekan om.

– Det är mittpunkten, där vi är, och där ska det vara öppet, säger Ulrika.

Och det är verkligen lätt att vara social här. Lägenheten är ritad för häng, vilket Anne understryker ofta och mycket.

– När man sitter i soffan är man ändå med den som är i köket, säger hon och beskriver hur favoritplatserna skiftar i takt med tiden på dygnet. På kontoret, alltså vid skrivbordet intill matplatsen, kan man sitta och dricka kaffe och pyssla. Framåt kvällen är det perfekt att sätta sig och läsa eller ta ett glas vin vid böckerna, det vill säga hörnan i vardagsrumsdelen där Anne skippat bokhyllorna och staplat böckerna på sidobordet och på golvet i stället.

Det är hon som fixar med inredningen och den är i ständig förändring.

Skön samling framför terrassfönstret.
Skön samling framför terrassfönstret. Foto: Anne Nyblaeus
I soffhörnan finns husets nyaste möbel, den vita soffan från Adesso, bara tio år gammal. Annars är det design från 1900-talets mitt som gäller, som Arne Norells skinnfåtölj Ari och soffa Ilona till vänster. ”Vi tänker inte aktivt på det, men vi hamnar alltid på det som är gammalt.”
I soffhörnan finns husets nyaste möbel, den vita soffan från Adesso, bara tio år gammal. Annars är det design från 1900-talets mitt som gäller, som Arne Norells skinnfåtölj Ari och soffa Ilona till vänster. ”Vi tänker inte aktivt på det, men vi hamnar alltid på det som är gammalt.” Foto: Anne Nyblaeus
Anne har tänkt ut vindslägenhetens belysning noga. Alla lampor fyller sin funktion.
Anne har tänkt ut vindslägenhetens belysning noga. Alla lampor fyller sin funktion. Foto: Anne Nyblaeus

– Anne gör om mycket hemma. Jag kan sitta och jobba och när jag vänder mig om så är det helt ommöblerat, säger Ulrika.

Men det är inte helt lätt att möblera en vindslägenhet med snedtak. Man måste tänka på ett annorlunda sätt, påpekar Anne.

– Man måste till exempel se till att det går att komma upp ur soffan utan att behöva luta huvudet.

Det löser hon genom att placera soffbordet så att det inte går att gå förbi det och sätta sig på ”fel” ställe i soffan. Den vita vardagsrumssoffan är för övrigt den nyaste möbeln här, och den är tio år gammal. Anne och Ulrika föredrar saker som har en historia och det blir mycket 50- och 60-tal, danskt och svenskt om vartannat.

Ett exempel är Hans Olsens matgrupp för Frem Röjle från 1956. När man skjuter in stolarna bildar bordet och stolsryggarna en cirkel, mycket raffinerat. Ovanför bordet hänger Torsten Orrling-lampan i blänkande 60-talsmässing.

– Den lyser upp precis på bordet, säger Ulrika.

Det är ingen slump, för ljuset är viktigt i vindslägenheten. Det blir ett speciellt ljus häruppe. Takfönstren ger ett härligt ljusinsläpp och det blir fina skuggor. Anne, som är tv-fotograf, har planerat belysningen in i minsta detalj. Bakom stänkskyddet vid diskbänken till exempel, där ljuslösningen gör köket mindre köksaktigt.

Bokhyllorna är avskaffade och böckerna är hemtrevligt staplade i stället. Soffbordet i teak är modell FD 516 av Peter Hvidt och Orla Mølgaard Nielsen för France & Daverkosen från mitten av 50-talet.
Bokhyllorna är avskaffade och böckerna är hemtrevligt staplade i stället. Soffbordet i teak är modell FD 516 av Peter Hvidt och Orla Mølgaard Nielsen för France & Daverkosen från mitten av 50-talet. Foto: Anne Nyblaeus
Vävtapeten i sovrummet är lite gulare än den i vardagsrummet, det blir varmare och mer harmoniskt.
Vävtapeten i sovrummet är lite gulare än den i vardagsrummet, det blir varmare och mer harmoniskt. Foto: Anne Nyblaeus
I väggen fanns en liten nisch, perfekt att sätta hyllor i. Linnelakan, överkast och kuddar från Ellos, pläd från Himla.
I väggen fanns en liten nisch, perfekt att sätta hyllor i. Linnelakan, överkast och kuddar från Ellos, pläd från Himla. Foto: Anne Nyblaeus

– Det är en betongvägg med led-lampor bakom en glasskiva. När de lyser på kvällen blir det ett guldgult ljus, säger Ulrika.

Lamporna hittas förstås också genom scrollande och letande i diverse antikaffärer.

– Jag älskar lampor, säger Anne.

Så till den grad att hon fått lampstopp för ett tag. Och så var det ju det där med för få eluttag. Men det har de tagit igen. Att dra el till de rätta ställena blev prio ett när de skaffade sommarstuga.

– Ute på landet, där har vi kontakter överallt, säger Anne.

 

Ur Sköna hem Skapa Stilen nr 2, 2018.

 

LÄS MER:
LÄS MER: