Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De gjorde om timmerhuset till ett sagohem inspirerat av Narnia – kika in!

Hur skapar man ett sagohem? Man gör som Lina och Joakim, köper skalet till ett gammalt timmerhus och fyller det med snickarglädje, färgfantasi och Blocketkärlek. Det är en fördel att ha läst C S Lewis böcker om landet Narnia…

Foto: Madeleine Söder

Femton år har gått sedan Lina och Joakim den första gången åkte uppför den sörmländska skogsstigen för att titta på timmerhuset. På den tiden var huset "nyinvandrat" från norra Finland och strängt taget bara ett tomt skal. Gamla timmerhus går ganska lätt att demontera och bygga upp igen, stock för stock.

– De förra ägarna hade fraktat hit huset och monterat upp väggarna när de bestämde sig för att sälja, berättar Lina. Till visningen kom spekulanter i högklackat som fick vända i dörren eftersom det inte fanns några golv att gå på. Inga dörrar var monterade, och det fanns varken el eller vatten.

Spekulanter i högklackat fick vända i dörren eftersom det inte fanns några golv att gå på

Vad visste de om timmerhus? Inte mycket. De fick bland annat lära sig att täta väggar med vitmossa, motverka kondens med luftspalter och – en glad upptäckt – att stockarna avger lagrad värme.

I lummiga Sörmland är det aldrig långt till närmaste sjö.
I lummiga Sörmland är det aldrig långt till närmaste sjö. Foto: Madeleine Söder
Så här sagolikt ser timmerhuset ut idag, efter femton års snickrande och målande. Boytan är 220 kvm.
Så här sagolikt ser timmerhuset ut idag, efter femton års snickrande och målande. Boytan är 220 kvm. Foto: Madeleine Söder
Det ståtliga spegel­skåpet i barnens rum är köpt på auktion. Sängarna lär en gång ha stått på Stjernsunds slott, men de köptes via Blocket.
Det ståtliga spegel­skåpet i barnens rum är köpt på auktion. Sängarna lär en gång ha stått på Stjernsunds slott, men de köptes via Blocket. Foto: Madeleine Söder
Pardörrarna i hallen är köpta begagnade, men fodren är hemfrästa efter eget mönster. ”Vågmönstret kom till då vi provade oss fram med bandsåg för att se hur snirkliga vi kunde göra mönstren.” Skåpet är ett auktionsfynd, hallbordet och spegeln är från loppis. På golvet röllakansmatta. ”Golvbräderna från originalhuset räckte bara till hallen och köket.”
Pardörrarna i hallen är köpta begagnade, men fodren är hemfrästa efter eget mönster. ”Vågmönstret kom till då vi provade oss fram med bandsåg för att se hur snirkliga vi kunde göra mönstren.” Skåpet är ett auktionsfynd, hallbordet och spegeln är från loppis. På golvet röllakansmatta. ”Golvbräderna från originalhuset räckte bara till hallen och köket.” Foto: Madeleine Söder

Joakim:

– Men vi blev förstås förälskade och såg bara möjligheterna. Vi var de enda som bjöd på huset!

Från 2003 och 1,5 år framåt bodde Lina och Joakim i en barack på tomten, uppvärmd av en braskamin som de eldade med byggskrot. På vintern sjönk värmen till 13 grader, en behaglig temperatur för mössen, att döma av ljuden om nätterna. Båda hade heltidsjobb, men jobbade på huset varenda ledig stund.

Klädskåpet inspirerades av Narnia, för att komma till sagolandet måste man passera genom en hemlig gång i ett klädskåp…

– Vi flyttade in så fort köket, toaletten och det första sovrummet var färdiga. Och nio månader senare föddes vår äldsta dotter!

Sängen är indisk och köpt på Blocket. ”Den var målad i flera lager plastfärg som vi fick skrapa loss, sedan sydde vi en sänghimmel och installerade en lampa.” De blå dörrfodren är liksom alla foder i huset hemtillverkade.
Sängen är indisk och köpt på Blocket. ”Den var målad i flera lager plastfärg som vi fick skrapa loss, sedan sydde vi en sänghimmel och installerade en lampa.” De blå dörrfodren är liksom alla foder i huset hemtillverkade. Foto: Madeleine Söder
Rummet som kallas ”salen” är under förvandling, det ska bland annat få en kakelugn som ligger nedmonterad i källaren. Den lilla kanonen på bordet brukar fyras av med krut när det är fest. I taket ”skalen” till två gamla kristallkronor från loppis, ljusstakar från Oscar & Clothilde.
Rummet som kallas ”salen” är under förvandling, det ska bland annat få en kakelugn som ligger nedmonterad i källaren. Den lilla kanonen på bordet brukar fyras av med krut när det är fest. I taket ”skalen” till två gamla kristallkronor från loppis, ljusstakar från Oscar & Clothilde. Foto: Madeleine Söder
Det började med att Joakim provade att bygga ett köksskåp. När det gick bra snickrade han allt på två månader. I spröjsen på luckorna sitter 140 glasrutor! ”Kakelplattorna målade vi själva och brände i köksugnen.” Materialkostnad totalt: 10 000 kronor. Mockaservisen är från Antik & kuriosa i Nyköping.
Det började med att Joakim provade att bygga ett köksskåp. När det gick bra snickrade han allt på två månader. I spröjsen på luckorna sitter 140 glasrutor! ”Kakelplattorna målade vi själva och brände i köksugnen.” Materialkostnad totalt: 10 000 kronor. Mockaservisen är från Antik & kuriosa i Nyköping. Foto: Madeleine Söder

– I två rum har vi låtit stockarna vara trärena och mossan titta fram. Huset byggdes ursprungligen på 1800-talet så det är viktigt att känslan av svunna tider bevaras. Där det har behövts har vi förstås byggt funktionellt och modernt, som i våtutrymmena. Och vi har en hemmabio i källaren!

Medan huset stegvis fyllts med innehåll – boytan är 220 kvm i två plan – har det fötts ytterligare två barn. Den långdragna processen har sannerligen krävt en ängels tålamod.

Vi vet var varenda spik sitter i huset, det är en härlig känsla

– Utan tålamod, tydliga mål och en helhjärtad satsning går ett sådant här projekt inte att genomföra, säger Joakim. Bygget fick ta den tid det tog, både av ekonomiska skäl och för att få det precis som vi ville. Vi har gjort nästan allt själva, från att snickra skåpluckor, till att mura och kakla. Vi vet var varenda spik sitter i huset, det är en härlig känsla.

Badrum med boudoirstämning, skapad av pärlspont, marmorplattor från Marmorfabriken, badkar på tassar och 1800-talsbergère i rokokostil.
Badrum med boudoirstämning, skapad av pärlspont, marmorplattor från Marmorfabriken, badkar på tassar och 1800-talsbergère i rokokostil. Foto: Madeleine Söder
Trappräcket är hembyggt och schablonmålat med guldbronspasta. ”Tavlan köpte vi på loppis för ramens skull, men motivet var ganska charmigt så det fick vara kvar.”
Trappräcket är hembyggt och schablonmålat med guldbronspasta. ”Tavlan köpte vi på loppis för ramens skull, men motivet var ganska charmigt så det fick vara kvar.” Foto: Madeleine Söder
När barnen fick välja vilka rum de ville ha, valde de att dela! I den utdragbara träsängen sover minstingen Edmond; de gamla skolplanscherna är loppisfynd.
När barnen fick välja vilka rum de ville ha, valde de att dela! I den utdragbara träsängen sover minstingen Edmond; de gamla skolplanscherna är loppisfynd. Foto: Madeleine Söder
Järnspisen kommer från originalhuset liksom golv­bräderna. Men eldstaden murade de upp själva. ”Vasen på spisel-kransen har Joakims mamma, keramikern Greta Lundström, gjort. Vi har många av hennes alster i huset.”
Järnspisen kommer från originalhuset liksom golv­bräderna. Men eldstaden murade de upp själva. ”Vasen på spisel-kransen har Joakims mamma, keramikern Greta Lundström, gjort. Vi har många av hennes alster i huset.” Foto: Madeleine Söder

Lina:

– Joakim är bättre på form än jag, men det är jag som har gjort färgsättningen och letat runt på auktionssajter och Blocket för att hitta rätt inredning. Alla rum går i olika färgskalor. Utmaningen har varit att skapa harmoni mellan rummen. I några rum har vi även tapetserat i taket.

– Klädskåpet i sovrummet byggde vi med inspiration från Narnia av C S Lewis. Som det står i böckerna, för att komma till landet Narnia måste man passera genom en hemlig gång i ett klädskåp…

Ur Sköna hem nr 4, 2019

LÄS MER: De renoverade grosshandlarvillan från 1884 med hjälp av gamla foton

LÄS MER: Se villan från 1800-talet med kakelugnar, knarrande trägolv och orangeri