Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

Designern Paula ser världen i nyanser: "Jag försöker frigöra mig från blått, men det går inte"

I designern Paula Malms familj finns ett uttryck, Paulablått. Helt enkelt för att Paula ser världen i nyanser, inte sällan nyanser av blått. »Jag försöker frigöra mig från blått, men det går inte. Blå nyanser berör mig eftersom de påminner mig om bad, vatten och sommar.«

Paula Malm vill gärna ha lite sommarkänsla året om. Lidingövillan, som ritades 1910 av arkitekten Jacob J:son Gate, har därför fått en somrig färgpalett.

 - Vitt, grått, grönt och blått är husets färger i många olika nyanser. Ljusast är det högre upp i huset och mörkast nere på gästtoaletten i bottenvåningen.

Huset genomgick en totalrenovering när familjen köpte det och Paula tänkte mycket på helheten när det skulle inredas, hemmet skulle hänga ihop utan att bli enformigt.

- Det måste finnas både nyanser och kontraster, säger hon. Kontrasterna som sticker ut i det här hemmet är av det konstnärliga slaget. Konsten på väggarna, målningar och fotografier, är emellanåt både mörka och avvikande. Även keramik gör rummen personliga och ger dem karaktär, det kan vara en gigantisk urna eller ett handgjort fat.

Ytterdörrens portklapp köptes i en antikaffär i Languedoc i Frankrike. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Urnan på golvet är av en dansk konstnärinna. ”Mina vänner skrattar eftersom den är så typiskt mig, i dess färgnyanser och amöbaliknande form.” Mattan i förgrunden är från Mio och glaspendel från Ebb & flow. Genom att flytta en dörr fick man fri sikt rakt genom hall och vardagsrum mot köket. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Huset i nationalromantisk stil står på en sockel i grovhuggen natursten och har putsad fasad med panelade övervåningar. När Paula med familj flyttade in för fem år sedan lät man göra en omfattande renovering. Exteriört ersattes den tjärbruna färgen på träpanelen med mildare grå toner. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Paula har gärna köket som arbetsplats. På bordet ligger baddräkter från egna företaget Paula beachwear. Tavlan i bakgrunden, med en båt på Siljan, påminner henne om Dalarna. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

- Ett hem utan konst är lite tråkigt tycker jag. Jag har ett väldigt blandat urval hos mig, det kan vara av konstelever, okända konstnärer eller konstnärer som jag har en personlig relation till. Men aldrig att jag går till ett galleri och köper ”årets konstnär”, nej, konsten som jag bor och lever med är oftast något som berör mig väldigt starkt.

Att Paula själv är kreatör anar man snabbt. Hon har arbetat med att bygga utställningar både på Formex och Antik-mässan. Sedan 25 år driver hon sitt eget varumärke Paula beachwear med badplagg av hög kvalitet för kvinnor och som säljs i flera länder.

Ett hem utan konst är lite tråkigt, tycker jag.

- Jag är skräddarutbildad i grunden och har byggt på med designutbildning på Parsons i New York. Dessutom kommer jag från ett hem där i stort sett alla i släkten är kreatörer, det har alltid funnits tillgång till tyg, färg och garn och en stor uppmuntran till skapande.

Idén till det egna företaget föddes en sommardag i Saint Tropez. Paula hade varit frilansdesigner under ett par år efter sin utbildning och hon shoppade ännu en baddräkt när hennes mamma Annika Warberg tittade på henne och sa: ”Varför gör du inte baddräkter?”

- Det var hon som kläckte idén! För mig har baddräkten alltid varit ett speciellt plagg. Jag minns fortfarande den blårandiga, urtvättade baddräkten jag simmat så många kilometer i som barn i en pool på Marstrand. Ingen gång känner vi kvinnor oss så avklädda som i en baddräkt, därför vill jag att man ska känna sig välklädd i sitt badplagg - för då rör man sig också bekvämt, förklarar Paula.

Det platsbyggda köket är ritat av arkitektbyrån Kastrup Sjunnesson som också stod för helrenoveringen av huset. ”Köket är tänkt att vara en modern tappning av ett gammaldags, hur konstigt det än låter.” Golvet är nylagt i tjock furu, lutat med extra vita pigment för att få känslan av gamla skurgolv. Alla väggar och snickerier i huset är målade med färg från Farrow & Ball, i sex olika grågröna nyanser för att skapa variation med kontraster. Oljemålning av Patrik Andiné. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Döttrarna kallar tavlan ”Arga tanten”, men Paula älskar verket av konstnärsduon Ravage. Även urnan är från Ravage, gjuten i en gammal porslinsfabrik. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Den lilla tavlan i rosa är målad av konstnären Maria Hall. ”Det där med att hänga tavlor är som att klä sig. Vissa dagar byter man – och jag flyttar runt tavlor tills det känns bra.” Soffor i neutral grå färg, Artwood och marockanskt mosaikbord i en nyans som inte bryter av medan konstverket av Peter Frie spelar en en central roll för rummets känsla. Taklampa i design av Jonas Bohlin/Örsjö, matta från Knut. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Gröna och grå toner går genom hela huset, även i yngsta dotterns rum. Sängbordet är från Ikea och mohairpläden från Stackelbergs. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

Paula beachwear har alltid arbetat hållbart med kollektioner som inte går ur tiden, i modeller som hon själv skissar direkt på sin egen kropp och i den ständigt återkommande blå färgen.

- Fast det är aldrig samma blå nyans som är min favorit, den förändras. Jag skulle nog kunna kallas för en ”nyansnörd”. Till varje ny säsong filar jag på grundmodellen och skickar handritade pappersmönster till fabriken i Portugal, och det finns inget som säger att en baddräkt skulle vara sämre nästa sommar!

Jag skulle nog kunna kallas för en 'nyansnörd'.

Vi påverkas alla av trender menar hon, i inredning och i mode, men också i ett större perspektiv. För egen del tycker hon att de långa cyklerna är mest intressanta. I över tjugo år har Paula också haft agenturen för en av världens mest renommerade trendanalytiker, Li Edelkoort.

- I backspegeln är det alltid enkelt att se varför saker blev som de blev. Vad Li gör så fantastiskt bra är att känna in tendenserna i samhället i ett tidigt skede. Redan för tio år sedan höll vi trendseminarium om maten från gården och om att bruka jorden, något som utvecklats under de senaste åren.

Ett av flickrummen har en tjusig tapet. ”Underbar färg men jag minns inte namnet på den. Överkastet köpte vi på Indiska och koftan i Tokyo.” Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Sovrummets läge högst upp på den omgjorda vinden får mycket ljus och rymd. Bänken kommer från Allinwood och fjäderkragen från Bon maché i Paris. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Badrummet är platsbyggt med golv från Marrakech design och bänkskiva av carraramarmor. Handdukar i frotté från Mille notti. Den fina krukan kommer från blomsterbutiken Floramor & Krukatös i Göteborg Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

 

Apropå tecken i tiden ser Paula att det positiva som spirar ur livet i karantän är att många fått tid att förverkliga sina idéer. Hennes eget motto är att förhoppningsvis förverkliga en idé innan någon annan gör det.

När hon handlar saker till sitt hem är det ”love at first sight” som gäller. Hon väntar inte, funderar inte. Hon köper inte mycket, men det ska vara kvalitet, särskilt när det gäller konst och keramik.

Jag gick runt en hel dag i konstnärsduons franska slott för att välja min målning

- Konstnärsduon Ravage gick på konstskola tillsammans med Li, jag mötte dem via henne och har följt dem sedan 80-talet. De bor på ett slott i Normandie och där gick jag runt en hel dag för att välja min målning. Jag föll för kvinnan i svart, änkan, ”la veuve”. Tavlan såg inte så stor ut där, men blev väldigt stor i huset.

Det är den stora målningen som dominerar en av väggarna i matsalen som Paula syftar på, föreställande en svartklädd dam med en blick av stål. Målningen för tankarna till allt annat än sommarblått kan tyckas. Men hur skulle vi alls kunna uppleva sommarens nyanser och vi inte kände kontrasten i blygrå regnmoln?

Ur Sköna hem nr 10 2020. 

LÄS MER: Välkommen till Ann Wilsons charmiga hem på skånska Råa: ”Jag gillar när det är en mix av allt”
LÄS MER: Fåtölj av gosedjurssälar, kökstak i tenn och lönndörr till badrummet – här är hemmet med extra allt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!