Den danska kosmopoliten, modedesignern och konstnären Malene Birger har ställt ner sina resväskor i en imponerande stenvilla som blickar ut över Comosjön i Italien. Här har hon fått fullt utlopp för sin maxat mixade mångkulturella inredningsstil – välkommen in!

H

östen 2016 köpte Malene Birger och hennes man stenvillan från 1905 med magnifik utsikt över klassiska Comosjön. Huset ligger på en bergssluttning nära Tremezzo. Malene har med säker hand renoverat huset och inrett ett makalöst hem som precis motsvarar den maximalistiska och eklektiska stil som är
hennes signum. Här bjuds på en imponerande samling antikviteter, vintagemöbler, konst och andra föremål som köpts på auktioner och loppisar under hennes resor runt världen.

hem Malene Birger Como lake vardagsrum gila väggar soffbord

En eklektisk stilmix i svart, vitt och brunt är Malene Birgers signum när hon inreder. En nyhet i den italienska villan är tillägget av kanariegult. Brun skinnsoffa från Flexform, 70-tals-fåtöljer och konst av Malene själv.

hem Malene Birger Como lake fasad
hem Malene Birger Como lake porträtt

Livet som konsult inom inredning, konst och design passar Malene Birger perfekt, här i sällskap av två 80-talsleoparder.

hem Malene Birger Como lake hall matta

Syriska intarsiastolar, zebrafåtöljer och gamla skolaffischer – stilmix à la Malene.

Renoveringen var ganska omfattande och till sin hjälp hade de lokala hantverkare och en dansk arkitekt som bor i närheten. Hela vägen från tak till källarplan har huset gåtts igenom, men Malene har värnat om att behålla alla originaldetaljer som trappräcke, pelare, stuckaturer och valv. Ett par väggar togs dock ner för att få till mer rymd i umgängesytorna.

Vi brukar flytta vartannat
år men den här gången känns det som att vi har landat

Malene Birger är född i Köpenhamn och utbildad modedesigner vid Konstakademin. 1997 var hon med och startade livstilsvarumärket Day Birger et Mikkelsen, 2003 etablerade hon sitt eget klädmärke By Malene Birger, som hon sedan sålt.

Hon har gett ut två böcker om sin stil, och numera arbetar hon som konsult i olika kreativa projekt, och är dessutom goodwillambassadör för Unicef i Danmark.

hem Malene Birger Como lake vardagsrum lampa gula väggar

Mellan matsalen och vardagsrummet står ett kolonnpar från Indien. Golvlampa Arco av Achille Castiglioni. Soffborden i glas och metall är från Malenes inredningskollektion från 2014, bordslampa Joe Colombo.

hem Malene Birger Como lake gula väggar matplats matta taklampa
hem Malene Birger Como lake trappa tavlor

Hallen, med en takhöjd på 8 meter, har fått nytt randigt marmorgolv, och det gamla trappräcket i smide har målats i vitt och guld. Palmen är från 50-talet, stolarna andalusiska. På väggarna konst och fotografier av både kända och okända konstnärer, inklusive Malene Birger själv.

Köket, den ståtliga hallen och de fyra badrummen har alla klätts med svart och vit marmor. De imponerande ljuskronorna som pryder de flesta av rummen hängde tidigare i
By Malene Birgers butiker, men är av indiskt ursprung.

Det moderna möter historien och skapar en läcker kontrast

– Huset hade inte genomgått någon renovering på närmare 40 år när vi tog över det. Det kändes som att vara i en fuktig cigarrbox när man klev in på bottenvåningen, men nu har delar av den förvandlats till en härligt ljus ateljé. Därifrån har jag en fantastisk utsikt ner mot sjön. Nu är det bara trädgården kvar att ta itu med, det finns gott om magnolior och tallar, men det behövs lite struktur, säger Malene.

hem Malene Birger Como lake kök metall hylla förvaring

Randigt marmorgolv och köksskåp från Ikea som försetts med bänkskiva av marmor. 60-talsstolar Bofinger i vit plast.

hem Malene Birger Como lake hall
hem Malene Birger Como lake hemmakontor skrivbord

I arbetsrummet samsas ett handgjort marockanskt skåp och skrivbord från 70-talet. Papperskorg och boxar från Malenes Décor collection 2018.

hem Malene Birger Como lake fåtöljer

Joe Colombos fåtöljpar Elda och ett svartvitrandigt bord av Willy Rizzo. På väggen en indisk massagebänk.

Villan är fylld av Malenes samlingar med objekt från olika kulturer runt om i världen, och vintage designböcker från 60-, 70- och 80-talen. Hennes kärlek till syriska intarsiamöbler,
arabisk arkitektur, 70-talets designpärlor och möbler av Carlo Bugatti (1856–1940, italiensk formgivare inspirerad av afrikansk kultur) märks överallt i en personlig mix. Modernt möter historiskt och skapar läckra kontraster. Hon har samlat på design av italienska stjärnor som Joe Colombo, Gabriella Crespi och Willy Rizzo, långt innan de kom på modet igen.

Två kolonnpar som hon köpte i Delhi för några år sedan, bildar dekorativa rumsavdelare mellan matsal och vardagsrum respektive sovrum och walk-in-closet.

Här samsas syriska intarsiamöbler, indiska takkronor
och 70-talets designpärlor

Malenes konsekventa färgval – mörkbrunt, svart och vitt – bildar en lugn och neutral bas till hennes i övrigt maximalistiska sätt att inreda. Därtill har hon valt att kasta in en färgstark joker i leken: kanariegult. Några av väggarna har målats gula, vilket får möbler och övrig inredning att poppa.

hem Malene Birger Como lake badrum badkar matta marmor

Badrum med utsikt åt flera håll. Handdukarna från Malene Birgers Décor collection 2018.

hem Malene Birger Como lake badrum stilleben
hem Malene Birger Como lake badrum dusch badkar

Från badkaret har man en fantastisk vy över sjön. De grafiska ränderna i marmor återkommer i husets alla badrum. Duschen rymmer två – om man är på det humöret. Syriska småbord för nipper.

– Mitt hem sammanfattar väl vem jag är. En nomad som har resandet i blodet. Vi brukar flytta vartannat år men nu känns det som att vi har landat. Att komma hit efter en tid i stimmiga London var rena himmelriket. Vi har hittat frid. Huset är rymligt med högt i tak. Här får jag plats med alla mina samlingar av vintagekläder och smycken. Vi både bor och arbetar här, jag har till och med en ateljé där jag planerar att börja måla mer regelbundet igen, säger Malene.

hem Malene Birger Como lake säng sänggavel sovrum

Både sänggaveln och zebrakuddarna är Malene Birgers egen design, från hennes Décor collection 2014. Bänken framför sängen är av Carlo Bugatti. Sängbord i art deco från Belgien och sänglampa med silverfot från Los Angeles.

Man får känslan av att befinna sig på ett lyxigt boutiquehotell

hem Malene Birger Como lake pelare hall

Från sovrummet blickar man mot en walk-in-closet och badrum. På golvet ligger antika mattor från Marocko och Uzbekistan.

Inspiration hämtar hon från konstnärer, filmer och författare. Hon fullkomligt avgudar Picasso och menar att hans konst haft stor påverkan på hennes stil och arbete.

Malenes hem förmedlar känslan av att man befinner sig på ett lyxigt boutiquehotell. Något som vi kanske kan få ta del av än mer framöver om hon gör verklighet av drömmarna om att starta en mindre kedja av boutiquehotell, där hon kan få utveckla sin stil och design …

Av: ERIK RIMMER 
Översättning: CECILIA VON MENTZER 
Foto: BIRGITTA WOLFGANG/ SISTERS AGENCY

Ur Sköna hem nr 2 2019

Läs mer:

Camilla Thulin: ”Ett klassiskt hem behöver man aldrig göra om” – kika in!

Grundarna av Oscar & Clothilde visar upp sitt hem – välkommen in!

Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)