Designstugan som bjuder på långa somrar i gotländska Bungenäs

Solstolar, utegrupp, köksmöbel, soffbord. Så kort var inköpslistan för möbler till Malin och Olle Skölds nybyggda designkonceptstuga på gotländska Bungenäs. Resten är platsbyggt.

Ett övergivet kalkbrott med vattenfyllda kratrar. Ett nedlagt kustartilleriregemente med igenväxta bunkrar.

Bungenäs var både och. Så det vill till en entreprenör med fantasi och visioner för att kunna se halvöns potential som nordöstra Gotlands - om inte öns - intressantaste, coolaste "stugby". För lidingöborna Olle och Malin Sköld började historien i Åre. Olle var där för att köpa en fjällstuga när han stötte ihop med en person som köpt tomt för att bygga på Bungenäs.

– Jag fick en entusiastisk föreläsning om det unika projektet som var ett helt designkoncept. Området skulle bebyggas i samklang med naturen, helst smälta ihop med tallar, bunkrar och kalkbrott så att det knappt syntes alls. Entreprenören hade tillsammans med Skälsö arkitekter tagit fram en designmanual där exempelvis materialen angavs - trä eller betong - beroende på hur naturen såg ut runt omkring varje specifik tomt.

Storstugans vinkelsoffa, delvis inbyggd i burspråket, är gjord efter mått och sväljer tolv personer. Soffbordet hör till de få möbler som köpts färdigtillverkat, hos Englesson. Varför har fönstret spröjsar här men inte i resten av huset? Olle förklarar: ”Det är en designgrej. Fönstret är det första man ser när man närmar sig huset, och spröjsar ser mjukare ut än en stor odelad glasyta.” Pläd Rät, Eldblå, kudde med Stäpphöna av Emma von Brömssen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Baggen är inte på vift utan i sin fulla rätt att gå lös eftersom området är bilfritt. ”Vi kan köra fram varor till huset, men sedan måste vi ställa bilen på parkeringen. Det blir en helt annan harmoni i ett område utan bilar.” Foto: Lina Eidenberg Adamo
Uteduschen ligger på andra sidan uteköket i anslutning till pooldäcket. Schampo och tvål, Lilla Bruket, borstar, Gad. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Ett av husets cirka fyra möbelköp: köksbord Yumi i svartbetsad ek från Rowico/R.o.o.m, stolar Wood H 17 och lampa Eos, Royal design i Visby. Vas Fanny, Klong. Soffan till höger är platsbyggd. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Olle blev så nyfiken att han åkte till Bungenäs för att ta sig en titt. Och han återvände hem med en paxad byggrätt. Fjällstugan var glömd. Familjen Sköld - där även döttrarna Agnes och Astrid ingår - var inga nykomlingar på ön. Olle gjorde lumpen på P 18 i Visby när det begav sig, och hans bästa vän är gift med en gotländska. Innan huset spikades intervjuades de av arkitektbyrån.

– Vi fick berätta om hur vi lever och vad vi sätter värde på. Vi sa att det viktigaste var sociala ytor och många sovplatser så att vi kan ta emot övernattande vänner. Och vi fick tolv!

Tolv sovplatser i riktiga sängar och inte på någon soffa, är inte dåligt för en boyta på cirka 85 kvm. Några större valmöjligheter vad gällde material fanns inte. Designmanualen sa att rätt hus för tomten - en ganska högt belägen talldunge - var byggt av trä och glas. Och för att det skulle störa naturen minimalt, delades det upp på tre huskroppar, som det heter på arkitektspråk.

En huvudbyggnad med kök och badrum. En "sovkropp" med Malins och Olles sängkammare och två sovhytter för döttrarna. Och en friggebod med gästrum och extra wc.

– Malin och jag är de enda som har en vanlig Ikeasäng. Agnes och Astrid har varsin platsbyggd våningssäng plus en extraslaf, sammanlagt sex sovplatser. I gästrummet finns två 140 cm breda platsbyggda dubbelsängar. Det enda vi har behövt köpa till är bäddmadrasser och kuddar.

Friggebod med gäst-wc och sovrum med två platsbyggda 140 cm-bäddar. Utebelysning från Fårösunds bygghandel. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Uteköket med Webergrill är byggt av gotländsk furu som oljats på samma sätt som fönsterfodren och ska mörkbetsas till sommaren. Foto: Lina Eidenberg Adamo
På uteplatsen är eldstaden öppen men inomhus har den en spiskassett från Jötul. Det gula teglet var arkitektens idé och Malin och Olle höll med. Golven är uppvärmda med en luft/ vatten-värmepump från Nibe. Vas Alfredo från Georg Jensen. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jobbigt med tre hus? Inte när de ligger så tätt sammanbundna av en brygga i sibiriskt lärkträ. I denna "lärkö" ingår även terrassen med utekök och swimmingpoolen på 3 x 7 meter.

För att vinna inomhushöjd och inte "sticka upp" i naturen, är huset nedgrävt. Det står inte på en sula utan på ett plintsystem nerbilat i berget, så att innergolvet hamnar i marknivå. Fasader, fönster och dörrar är tillverkade av gotländsk kärnfuru, fattas bara annat, och även snickeriet är lokalt.

– På fasaden körde vi järnvitriol, vi orkade helt enkelt inte vänta på att väder och vind skulle ordna den där snygga grå färgen. De andra snickerierna, exempelvis uteköket, är oljade men ska i sommar mörkbetsas för att smälta in bättre med huset och omgivningen.

Det häftiga är att Bungenäs är flera platser i en. Naturen skiftar mellan gles tallskog, tät John Bauer-skog och kalt gotländskt alvar.

Innerväggar och golv är inte så mycket att skriva hem om, enligt Olle. På väggarna sitter gipsskivor som de målat vita, och golvet är ett färdiglaserat "typ Bauhaus". Köket är ett vitt Ikea som fått glans av Tapwellblandare och diskho i koppar - samma budget-lyx-tänk återkommer i badrummet.

– På fasaden körde vi järnvitriol, vi orkade helt enkelt inte vänta på att väder och vind skulle ordna den där snygga grå färgen. De andra snickerierna, exempelvis uteköket, är oljade men ska i sommar mörkbetsas för att smälta in bättre med huset och omgivningen.

För att vinna inomhushöjd och inte störa naturen, står huset på ett plintsystem som bilats ner i berget – innergolvet ligger närapå i marknivå. Allt fasadvirke är gotländsk kärnfuru. Foto: Lina Eidenberg Adamo
På solsäkra Gotland är nya utemöbler en säker investering: bord Cirkus och korgstolar Paulina, båda från Brafab. Hunden Isa är en korsning av yorkshireterrier och bichon frisé. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Agnes och Astrid har varsin sovhytt med tre platsbyggda bäddar ifall det skulle komma många gäster. Stegen som ramar in fönstren är till för access till översta slafen. Smutsrosa lakan, Dirty linen, zebralakan, Mio, träelefant, Georg Jensen. Käpphästen har Agnes gjort själv. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Köksinredningen är från Ikea, vitvarorna från Bosch och kopparkran och ho från Tapwell. Handdukar Taika, Iittala. Stänkskyddet i spegelglas är specialbeställt. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Huset är uppdelat i tre kroppar sammanbundna av bryggor i sibirisk lärk. Här passagen mellan huvudhus och sovhus. Fasaderna är av järnvitriolbehandlad gotländsk kärnfuru. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Bassängen på 7 x 3 meter har mosaikmönstrad liner, Poolstore. En separat värmepump håller vattentemperaturen på 30 grader. Finns det inte risk för att frigående får kan trilla i poolen? Jo, därför täcks den med ett kraftigt poolskydd varje gång familjen lämnar huset. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Innerväggar och golv är inte så mycket att skriva hem om, enligt Olle. På väggarna sitter gipsskivor som de målat vita, och golvet är ett färdiglaserat "typ Bauhaus". Köket är ett vitt Ikea som fått glans av Tapwellblandare och diskho i koppar - samma budget-lyx-tänk återkommer i badrummet.

Med tanke på att det mesta är platsbyggt, inklusive hörnsoffan i storstugan, är de möbler som behövde köpas, lätt räknade. Inomhus räckte det med ett köksbord plus stolar och ett soffbord.

– Största investeringen var utemöblerna och dem fick vi snabbt valuta för. Från 12 juni till 12 augusti förra sommaren behövde vi äta inne en gång, och det var på midsommarafton.

Huset tog ett halvår att bygga, november 2015-juni 2016. Det ligger med havet på två sidor - Bungenäs är en halvö - med Fårö i norr och Furillen i söder. Hittills är 22 tomter bebyggda, men grannarna syns bara från baksidan av sovhuset, och där är fönstren små som skottgluggar.

– Det häftiga är att Bungenäs är flera platser i en. Naturen skiftar mellan gles tallskog, tät John Bauer-skog och kalt gotländskt alvar. Överallt är havet närvarande. Eftersom området är bilfritt betar fåren fritt. Vi får köra fram varor till huset men sedan måste bilen ställas på parkeringen 400 meter bort. Men vi har bara 150 meter till närmaste vinbar, om man känner för party.

LÄS MER: Brokigt, färgglatt & lekfullt – se formgivarens gotländska sommarparadis!
LÄS MER:
Kika in i Kristina och Kalles sekelskiftsvilla – som går i engelsk anda

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!