Berghagens oas i Hälsingland

Sedan drygt ett år bor Malin Berghagen i ett gult trähus mitt i Ljusdal. Vi besökte hennes vackra hem och fick bland annat veta varför hon flyttat till Hälsingland och yogans betydelse för henne.

På Malin Berghagens tomt i Ljusdal står fyra hus. Förutom det gula boningshuset finns där ett litet ruckel till trähus, en röd gäststuga och en bastu.

– Jag hittade huset via en annons på Hemnet och det var kärlek vid första ögonkastet, berättar Malin när vi har satt oss i köket där charmen från förra sekelskiftet finns kvar med vedspis, kakelugnar och öppna spisar. Det är lite snett och vint, som i Pippi Långstrumps Villa Villekulla.

Malin, som då bodde i Stockholm, hade förra hösten sagt upp sig som program­ledare för radioprogrammet Lugna favoriter och började längta tillbaka till Hälsingland. Att yngsta dottern Linn gärna ville gå i skolan i Ljusdal, och att Malins pojkvän Martin är från Bollnäs hjälpte också till att stärka längtan efter mormor Britas hemtrakter. Det var ju hos henne, i Kramsta i Järvsö, som Malin tillbringade många somrar som barn, när föräldrarna Lill-Babs och Lasse Berghagen på varsitt håll var ute och turnerade.

– Min mormor dog för två år sedan men hon var den som lärde oss att alltid hålla ihop, säger Malin. Om vi hade konflikter fick vi lägga dem på hatthyllan när vi kom hem till henne, och så höll vi sams tills vi gick igen, om inte annat för barnens skull. Hon var en varm person som stod alla väldigt nära.

Inredningen går i österländsk stil, i lugna jordfärger och med buddhastatyer, lotusljuslyktor och indiska textilier, men det finns också arvegods och lokala loppisfynd.

– Jag köper sällan nytt om jag inte absolut behöver, och jag föredrar hem som är personliga och inte bara består av designklassiker. Här är det en salig blandning! Min gamla slitna soffa har jag fått av pappa, men det indiska soffbordet var ett dyrt nyinköp. I matsalen står ett långbord som jag har fått av en granne, och en Carl Malmsten-soffa som tillhört en vän till mig och som såldes på auktion.

Huset har två våningar. På bottenvåningen ligger kök, matsal, vardagsrum och arbetsrum, och på övervåningen finns sovrummen för Malin och de yngsta barnen Linn, 14, och Isak, 7. Varannan vecka är Linn och Isak hos sin pappa Tommy, som bor i närliggande byn Färila, och då pendlar Malin till Stockholm. Där har hon sina äldsta barn Christopher, 23, och Love, 20. Där finns också pojkvännen Martin, som Malin delar en liten lägenhet med. Men det är inte alls så komplicerat som det låter.

– Jag får det bästa av två världar! Här kan jag sitta på brokvisten och dricka te och njuta av den underbara naturen med älven och bergen. Jag träffar kompisar som inte alls håller på med det jag gör, utan som jag har lärt känna genom barnen. I Stockholm får jag pulsen, och lite mer flärd. Där har jag kompisar i artistbranschen, och där tar jag långa promenader med Martin. Vi andas in avgaserna vid Mariatorget och besöker konstgallerierna på Hornsgatan.

Malin kallar sig själv för ”pausoman”, ett uttryck myntat av Trine Grönlund, kvinnan som driver webb-tv-kanalen. Zen-tv. Hon älskar att träffa människor men har också behov av att dra sig undan. ­Redan som barn, då hon följde med på föräldrarnas turnéer runt landet drogs Malin till kyrkor. Men det var inte gudstjänsterna som lockade, utan själva kyrkorummen. Lugnet och stillheten.

– Vi är inte speciellt kristna i vår familj, men så ofta jag kan söker jag mig till Järvsö kyrka. Framför allt på tisdagarna när det är kvällsmeditation framför altaret. Vi tänder levande ljus och sitter på mjuka yogamattor. Det är en väldigt ljus och vacker kyrka, som ligger omgiven av vatten på en ö mitt i Ljusnan.

Med största säkerhet blir Malin kvar i Hälsingland, åtminstone delvis. Hon har precis köpt en naturskön tomt i Järvsö, där hon så småningom vill bygga sig ett nytt hus. Det ska vara miljövänligt och helst i timmer, men ännu vet hon inte om det blir ett hus för året-om-boende eller för bara på somrarna. Linn ska bli klar med högstadiet innan några beslut kan tas. Men det är definitivt Järvsö som ligger Malin allra närmast om hjärtat, dessutom är det ännu lite närmare Bollnäs där Martin har sin släkt.

– Jag är verkligen ingen trendig person, säger Malin och skrattar. Jag är mer av en bohem, som enligt mina kompisar har en förmåga att skapa rätt energi och en personlig själ i alla nya hem jag inreder. Det är som att jag gör små vackra platser i ett och samma rum, utan att själv vara medveten om det. När jag sedan tröttnar flyttar jag bara runt sakerna och byter kanske ut något. Jag klarar mig med det jag redan har.

Namn: Malin Berghagen

Ålder: 43 år

Familj: Barnen Christopher, 23, Love, 20, Linn, 14, och Isak, 7. Pojkvännen Martin Boman, som jobbar på radiostationen Bandit Rock 106,3.

Bor: I ett gult trähus i Ljusdal. På tomten finns även gästhus och bastu.

Yrke: Yogainstruktör, radio­programledare, föreläsare, skribent och bloggare.

Förebilder: Mina barn.

Favoritplatser i stockholm: Etnografiska museet, Kulturhuset, Hermans ekohandel, Café Blom och konstgallerierna på Hornsgatan.

Aktuell med: Alltid med sin blogg, på www.leva.nu, yogakurser på t.ex Mases-gården, radioprogrammet Fokus, på tisdagar i P 4 Gävleborg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!