Det här är Brocante

Den lustfyllda brocantestilen, en variant på shabby chic, är blommig, drömsk och nostalgisk, en härlig bedagad look som kan fyllas med samlarpassion och personlighet.

Brocante

Åk till vilken fransk "marché aux puces", loppmarknad, som helst och du hittar brocantestilen. Den är utstofferad och romantisk, här finns ingen återhållsamhet! Personlighet och passion får styra. Älskade föremål och små samlingar visas gärna upp i vackra stilleben.

Har man bara hittat känslan så kan nästan vilka prylar som helst omfamnas av helheten: antika eller bara gamla, svenska eller från kontinenten, förfinade eller enkla. Det är krusiduller, slipat glas, glittrande kristall, småblommiga tyger, broderier och spetsar.

Mörkt trä, smutsiga pasteller, och föremål och möbler med patina tillför dramatik och en smula dekadens.

Blommönstrade tyger och tapeter i bleka pasteller, ihop med broderat siden och skira spetsar är vackert mot patinerade, ljusa trämöbler. Guldramen tillför lite guldglans.

Guld, avskavt och personliga detaljer gör brocante-stilen.

Brocantestilen är personlig, utstofferad och romantisk.

Foto: Sanna Lindberg

En spröjsad jättespegel, gjord av ett gammalt fönster, står som fond bakom ett personligt komponerat stilleben av ärvda, fyndade och patinerade favoriter. Att ha öppen förvaring av vardagsföremål som pappersrullar och stearinljus hör också till brocantekänslan.

Pressglas och kristall. Brokiga broderier, veckade kanter och slipade knoppar. Pressglas i omaka tappning ger en rar känsla. Mörka kristaller skänker kontrast.

Brocante hämtar influenser från Frankrike, men även Italien. Helgonfigurer får hedersplatsen. Det är vitt, kitt, äggskal och vanilj i olika taktila ytor, från blankt i spegelns guldram och stakarna i fattigmanssilver, till lent linne på plymåerna. En skål med röda äpplen tillför färg.

Publicerad i Skapa stilen 1, 2012.

För mer inspiration, kika in i vårt galleri, Shabby chic.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!