Grunden till Lisbeth och Jesper Kamstrups hem lades då de för några år sedan reste genom Japan. Som designer har Lisbeth alltid varit intresserad av arkitektur, hantverk och estetik, men i mötet med den japanska byggnadsstilen och de japanska föreställningarna om hemmet, uppstod en massa idéer. Dessa har sedan dess har resulterat i det trähus som Lisbeth och hennes familj nu bor i.
Huset är öppet, men med avgränsade privata utrymmen. Enkelt, men också avancerat. Detaljerat och diskret på samma gång – och med ett öga öppet mot naturen utanför. Gräset, träden och himlen känns hela tiden närvarande.
– I den japanska byggnadstraditionen är hantverket, enkelheten och hållbarheten viktigt när man skapar ett hem. Vilket liknar oss här i Norden. En av de saker jag tog med mig från Japan är förmågan att skapa interiöra kvaliteter som man inte kan ana från utsidan. Vi åkte egentligen inte till Japan för att inspireras av deras arkitektur, men jag blev väldigt tagen av deras fokus på både detaljerna och helheten. När vi fann tomten här i Birkerød i utkanten av Köpenhamn, visste jag att jag skulle designa ett hus som var inspirerat av Japan åt oss, säger Lisbeth.
Väl uttänkta detaljer bidrar till enkelheten hos det 200 kvadratmeter stora svarta trähuset, som omges av en frodigt grönskande trädgård. En trappa leder upp till entrédörren, och när man kommer in möts man av ett stort kök och vardagsrum. Här pågår familjens gemensamma vardagsliv.
Vi ville skapa enkla ramar åt vårt liv, där maten, umgänget och familjen är i fokus
Den andra halvan av huset är av mer privat karaktär. I familjen finns tre barn i åldrarna 7 till 11 år. Barnrummen är placerade nära de mer allmänna och dynamiska utrymmena, så att de har nära till både gemenskap och avskildhet.
Äldsta dotterns rum har tillkommit senare, det är en stor fönsterförsedd kub placerad mellan kök och vardagsrumsdel. Med den skapades inte bara ännu ett barnrum utan även ett nytt och mer intimt uttryck åt den öppna planlösningen.
– Interiören är i ständig omvandling i takt med att våra behov förändras. Vi ville egentligen bara skapa några enkla ramar åt vårt liv, där maten, umgänget och familjen är i fokus. Det var en härlig känsla att flytta in och plötsligt leva i rummen som vi själva planerat, ritat och byggt. Arkitekturen är väldigt förenklad och anpassad för familjeliv, och den funkar verkligen. Det stora köket med den enorma köksön där alla kan laga mat tillsammans. Att jag kan ligga i badkaret och titta upp mot himlen. Att naturen är så märkbar i alla rum, berättar Lisbeth.
Hon har inrett hemmet med tanken att allt måste ha en funktion och vara gjort med omsorg.
– Det är en ständigt pågående process där jag funderar på om föremålen som omger oss adderar något av värde till våra liv – gör de inte det har de ingen plats här. Jag vill omge mig med saker som jag vill behålla länge. Är de gjorda med eftertanke och känsla, ja då hör de hemma här.
Interiören är i ständig omvandling i takt med att våra behov förändras
Lisbeth har insett att hantverk från förr bidrar på ett positivt sätt i ett enkelt nybyggt hus.
– Jag är väldigt inspirerad av många av de äldre möbelklassikerna – men jag gillar också nytolkningar av gamla designtraditioner. Och jag älskar det unika och handgjorda. Jag tror att det är något vi alltmer vill omge oss med.
I linje med dessa tankar har Lisbeth tillsammans med sin far väckt nytt liv i den gamla korgfabriken Lillerød, som startades 1890 av en svensk familj som utvandrade till Danmark, och var vänner till Lisbeths förfäder.
Det är viktigt att vi pratar om sakerna vi omger oss med
– Vi har tagit upp det traditionella hantverket med flätade korgar, men vi har uppdaterat designen. Det är ett stycke fantastisk kulturhistoria, Jag har ägnat mycket tid åt att fundera på hur man kan få in det här hantverket i ett modernt familjeliv. Det kan handla om tvätt, leksaker och förvaring i bokhyllan. Alla våra korgar är handgjorda och unika, de tillför mycket känsla i hemmet, säger Lisbeth som har tillverkat de flesta av korgprototyperna i det ljusa arbetsrummet i husets källare.
– Jag märker hur mina barn gärna vill skapa saker med händerna och tycker att det är viktigt att vi pratar om sakerna vi omger oss med. Förhoppningsvis inspirerar jag dem att skapa något som är meningsfullt för dem.
Arr Rikke Graff Juel
Ur Sköna hem nr 9 2020.
LÄS MER: Fyra musikstudios och spa – paret Bagge visar upp sitt lyxiga hem
LÄS MER: Hemma hos Edward Blom: ”Jag bejakar min inre tant”