Gott om plats för gäster, fester och tonårsbarn. Så löd krav­specifika­tionen när Monica letade lägenhet inne i stan.

E

fter nästan 20 år i Bromma var det dags att flytta in till stan igen. När Monica Liljedahl, för några år sedan, såg sig om efter en lägenhet i Stockholms innerstad var siktet inställt på Vasastan, där hon bott tidigare och trivts väldigt bra.

Monicas hem Stockholm

Foto: Johan Sellén

Genom de bågformade fönstren flödar ljuset in i vardagsrummet och vidare in till köksregionen. Två Corbusierfåtöljer flankerar Eileen Greys adjustable table E 1027. Soffbord 2139 av Josef Frank för Svenskt tenn, bokskåp Book av Titti Fabiani. Pallen till vänster är köpt i Paris, Thonetpallen till höger i New York. Golvlampa i art déco samt Grasshopper av Greta M Grossman. I fönstret bords­lampa Cesta av Miguel Milás.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

Det nya stadslivet med stora barn innebar nya önskemål vad gäller boendet. Idealiskt vore en fyra med stor sällskapsavdelning och både vardagsrum och matsal – helst med köket i anslutning – och gärna lite öppen planlösning, samt två sovrum eftersom ett av barnen fortfarande bor hemma.

– Första gången jag kom in i den här lägenheten kändes det hundra procent rätt, berättar Monica.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

Köket ligger mitt i lägenheten, i det som förut var den inre hallen. Här är det verkligen hemmets hjärta, placerat precis bredvid vardagsrum och matsal. Thonetstolarna är fyndade på Blocket. Bord Tulip av Eero Saarinen.

Lägenheten är en fyra på 100 kvm i en fastighet från 1880-talet. Den är en del av en gammal paradvåning med fantastiska fönsterpartier och en takhöjd på nästan 3,5 meter. Läget är perfekt, i en lugn men central del av Vasastan, och man promenerar lätt ner till city på mindre än tio minuter.

Lägenheten var dessutom helt nyrenoverad så det var bara att flytta in.

– Jag tilltalades av att mycket av den gamla charmen var bevarad med vardagsrum och matsal i fil och härliga stuckaturer. Samtidigt hade man skapat en modern planlösning med köket som ett hjärta mitt i lägenheten i det som tidigare var den inre hallen. Det gör att köket flyter ihop med sällskapsavdelningen, vilket var precis det jag letat efter, säger Monica.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

60-talsbyrån i hallen hittade Monica på Bukowskis market. Paraplyställ, Fornasetti. Spegel, Gubi.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

Lövformat fajansfat av Stig Lindberg ingår i ett av hemmets många små stilleben.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

Även om köket ligger mitt i lägenheten känns det ändå ljust, tack vare de stora fönstren i vardagsrummet som släpper in ljus så det räcker även åt köket. Det gamla parkettgolvet är borta och i stället har man behandlat brädgolvet med vitpigmenterad såpa.

Monica arbetar som litteraturvetare och har även konstvetenskap i sin examen. Hon har alltid haft ett intresse för konst, design och konsthantverk. 1900-talet ligger henne varmast om hjärtat, med allt från art déco till modern design.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

I matsalen står 50-talsskåpet Krus av Yngve Ekström.

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

Monicas hem Stockholm

Foto: Stylist: Gill Renlund

Ovan t v: Monica gillar pallar – den här med flätad lädersits har hon burit med hem från Paris,

– Det viktiga för mig är att föremålen jag inreder med känns klassiska och varaktiga, att jag kan trivas med dem länge. Jag är absolut ingen slit-och-släng-människa utan har tagit lång tid på mig för att bygga upp mitt hem. Jag gillar mixen av gammalt och nytt och blandar gärna antikviteter med loppisfynd och lite smått kitschiga prylar ur populärkulturen, säger Monica.

Hon har en särskild förkärlek för pallar, skåp och askar. Monica har släpat hem pallar från både New York och Paris.

Vid sidan om inredning har hon även ett stort intresse för mode. Hon samlar på vintagesmycken, helst Chanel och Givenchy. Samlingen blev till slut så stor att hon ropade in ett vitrinskåp i art déco på Bukowskis för att få plats med alla sina smyckeaskar.

Läs mer:

Djursholmsvillan är som klippt ur en scen i The great Gatsby, titta in!

Villan har renoverats med återskapad romantik & ljuvliga badrum, titta in!

Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)