Mjuk minimalism! Drömvåningen i Helsingborg som målats harmoniskt ljus och fyllts med avskalade men oj så vackra inredningsdetaljer!

M

itt i gamla stan i Helsingborg bland kullerstensgator, mysiga fik, uteserveringar och små butiker, bor Denice Lindell och Marcus Fältman. För lite mer än ett år sedan hittade de sin drömvåning i ett hus från början av 1900-talet – takhöjden, originaldetaljerna och de vackra fönstren avgjorde saken. Lägenheten var verkligen inte i ”mint condition” – här behövde man kavla upp ärmarna för att få den i önskat skick.

Denice och Marcus valde att ta hjälp av hantverkare till de större ingreppen, som nytt kök och badrum. Själva koncentrerade de sig på detaljerna.

Grått minimalistiskt kök i sekelskiftesvåning med vitt kakel.

Vy från vardagrummet mot det vackra köket. I alla rum utom just i köket låg det plankgolv kvar under parketten. I köket lades i stället ett golv av märket Siljan. Matbord från Trademax, stolar från Ikea med linneklädsel från Bemz och matta från Soluppgången.

Det grå köket från HTH är platsbyggt och industrifönster infällt i väggen. Fin kombination med vita kakelplattor och bänkskiva i marmor från Helsingborgs sten.
Köksö på hjul i grått kök. Fungerar som avlastningsbord och mingelö.

Den fiffiga köksön på hjul som Denice och Marcus själva byggt med hjälp av Denices pappa fungerar både som extra avlast­nings­yta och serveringsbord. På väggen ovanför hänger hyllplan från Ikea. Bänkskiva i marmor från Helsingborgs sten, handtag rån Allabeslag.

Matplats med vitt bord och stolar klädda med linne från Bemz. Sekelskifteslägenhet.

När man stiger in i lägenheten möts man av matplatsen. Matbordet kommer från Trademax, stolar Nils från Ikea med klädsel i linne från Bemz. Matta, taklampa, ljusstakar och vas kommer från Soluppgången.

– Jag älskar sekelskiftesvåningar, och jag ville lyfta fram den pampiga känslan som bjuds, med stukaturer, breda trälister och väggpaneler. Några originaldetaljer fanns kvar och vi lade ned mycket tid och pengar på att hitta snarlika vi kunde komplettera med.

– Jag vågade knappt titta när vi bröt upp parketten, men vi hade tur, där under låg vackra plankgolv och bara väntade på att få komma fram igen, säger Denice.

Det stora ljusa köket är lägenhetens hjärta och framförallt Marcus favoritrum. Han föredrar egentligen en modernare stil, och ville ha mörkare färg på skåp och lådor. Denice som älskar vitt var skeptisk, men de möttes på halva vägen och kombinerade ett grått kök med klassiskt vitt kakel och en ljus bänkskiva i marmor.

Det ljusa vardagsrummet målades med kalkfärg från Jotun i tonen Soft skin som vackert bryter av mot de vita väggpanelerna från D-cor.

Det ljusa vardagsrummet målades med kalkfärg från Jotun i tonen Soft skin som vackert bryter av mot de vita väggpanelerna från D-cor. Soffan kommer från PB home och schäslongen från Ikea. Soffbordet i trä kommer från Snowdrops Copenhagen. Taklampan och urnan från Fira habitat.

Det stora halsbandet av snäckor är beställt från Bali. Ljusstaken Octopus är köpt hos Artilleriet.

 

minimalism sekelskifte öppen hylla

Det lilla vitrinskåpet i vardagsrummet fylls med diverse vackra ting och minnen.

En köksö att stå och laga mat vid ville de gärna få plats med. Men de ville inte att rummet skulle kännas övermöblerat, och den fina matplatsen skulle vara i centrum. Då fick de idén att sätta hjul på köksön.

– När vi har mycket folk hemma brukar vi rulla ut köksön till mitten av rummet och duka upp maten där. Då kan folk stå och prata och umgås runt den. Men till vardags passar den bäst som extra avlastningsyta, säger Marcus.

En annan smart lösning i köket är att tvättmaskin och torktumlare göms bakom kökslådorna.

minimalism sekelskifte hall industrifönster

Hallen får in ljus genom det extra fönstret som byggdes in i väggen mot köket. Matta i beige sisal från Day home, och kruka i zink med Denices favoritväxt fikon.

minimalism sekelskifte sovrum sänghimmel draperi garderob
minimalism sekelskifte korgstol tavla

Ett vintagebord i trä från Soluppgången och en påfågelsstol i rotting från Modesto ger en mysig stämning i sovrummet. På bordet samlar Denice vackra detaljer under glaskupor. Förvaringsboxar från PB home.

– Under den långa bänkskivan ser det ut som vi har massor av lådor, men egentligen är det bara två som fungerar som förvaring, de övriga döljer tvättmaskin och torktumlare.
Grytor, porslin och glas har vi i stället i köksön och i de stora skafferiskåpen, säger Denice.

Inspiration till hemmet får Denice mestadels från sitt arbete som inredningsstylist och ägare av butiken Soluppgången som hon driver tillsammans med sin mamma och sin svägerska.

minimalism sekelskifte dusch mässing grå mosaik

Träpall från Snowdrops Copenhagen, dusch från Tapwell.

minimalism sekelskifte badrum spegel handfat

– När vi är ute på inköpsresor och mässor suger jag i mig så mycket inspiration och intryck som möjligt. Där kan jag hitta unika saker och stilar som jag sedan sätter ihop på mitt sätt.

– Vårt hem har också till stor del präglats av ljuset. Alla våra nio fönster ligger mot solsidan. Soliga dagar när vi kommer hem från jobbet spelar solljuset så vackert i våra rum. Det stora fikonträdet och strålampan i taket ger en somrig känsla året om och för tankarna till någon härlig semesterort långt bort, säger Denice.

Av: Jenny Hultgren
Foto: Therese Romell

Läs mer:

Paradlägenhet XS – se snygga lösningarna i minitvåan på 36 kvm!

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)