Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Drömvardagsrum och underbara tavelväggar i 1700-talstvåan

Kliv in i porten bredvid, öppna ytterdörren och hamna rätt in i vardagsrummet. Välkommen hem till Hampus, Chary och Bruce som bor i en lekfull tvåa med skandinavisk design och tavelväggar fyllda med egen konst. 

Foto: Anne Nyblaeus

Gå på Brännkyrkagatans högra sida, från Slussen sett, på Söders höjder i Stockholm. Du kommer att stanna till vid nummer 38, eftersom en rå bergvägg stjäl halva trottoaren. Ta ett steg ut i gatan (se upp för cyklar!) och lyft blicken. Ovanpå berget ser du en terrakottafärgad husgrund och två fönsterrader. Bara två, för huset byggdes 1750 och är pyttelitet.

På första planet bor Hampus Bernhoff, Chary Westberg och gathunden Bruce. För att nå deras tvåa på 48 kvm, måste man gå in genom den ockrafärgade porten i huset bredvid och över gården. Men originaliteten upphör inte här, för direkt innanför parytterdörren hamnar man i vardagsrummet.

– Huset känns mer som Paris eller Köpenhamn än Stockholm, och att kliva rakt in i vardagsrummet är ju lite amerikanskt, säger Chary. Det är just för att hela huset är så udda som vi gillar det.

Hampus pappa var vd på Orrefors, så hemmet rymmer många fina glasföremål. Här en lampfot av silver och slipad kristall, från Orrefors,och isbjörn från Royal Copenhagen. Mohair­filten fick Hampus föräldrar i lysnings­present för 45 år sedan.
Hampus pappa var vd på Orrefors, så hemmet rymmer många fina glasföremål. Här en lampfot av silver och slipad kristall, från Orrefors,och isbjörn från Royal Copenhagen. Mohair­filten fick Hampus föräldrar i lysnings­present för 45 år sedan. Foto: Anne Nyblaeus
Överst i konstbokshögen: Jungle fever med Grace Jones på omslaget, en fotobok av Jean-Paul Goude från 1982. Nötfatet i plåt är från Daylesford farms i Cotswolds.
Överst i konstbokshögen: Jungle fever med Grace Jones på omslaget, en fotobok av Jean-Paul Goude från 1982. Nötfatet i plåt är från Daylesford farms i Cotswolds. Foto: Anne Nyblaeus
Josef Frank-soffan köpte Hampus och Chary på auktion för 8 000 kr med originaltyg, nu omklädd i tyget Drinks. Bord, NK. Mattan i hundtands-mönstrad sisal fick de av några vänner i Los Angeles. 90 procent av konsten är deras egna och vännernas verk. Paketlitografin är Yrjö Edelmanns. ”Lite på gränsen för vad som anses smakfullt, men jag tittar så mycket på inslagna saker i mitt jobb så jag tycker det är spännande, precis som jag gillar Christo”, säger Hampus.
Josef Frank-soffan köpte Hampus och Chary på auktion för 8 000 kr med originaltyg, nu omklädd i tyget Drinks. Bord, NK. Mattan i hundtands-mönstrad sisal fick de av några vänner i Los Angeles. 90 procent av konsten är deras egna och vännernas verk. Paketlitografin är Yrjö Edelmanns. ”Lite på gränsen för vad som anses smakfullt, men jag tittar så mycket på inslagna saker i mitt jobb så jag tycker det är spännande, precis som jag gillar Christo”, säger Hampus. Foto: Anne Nyblaeus

Var hänger ni av er ytterkläderna?

– Vi har en walk-in-garderob där vi hänger undan allt, i rummet räcker det med en enkel avhängning för en rock och ett par skor.

Hampus fyller i:

– Vår inredning är också lite udda, jämfört med den vanliga Stockholmsformeln med Myran, Y-stolen och så vidare. Mycket har vi samlat på oss när vi rest och jobbat utomlands, nästan inget hör ihop, men allt har en historia! Det mesta av konsten är gjord av oss själva eller av kompisar. Jag fotograferar och Chary illustrerar.

Hampus och Chary delar inte bara bostad, de läste modedesign samtidigt på Saint Martins college of art and design i London. Båda är också uppväxta delvis utomlands (Charys mor är thailändska) och båda har jobbat i modebranschen

internationellt. Hampus bland annat med Acne studios, Olsen-tvillingarna i New York och lifestylemärket Kelly Wearstler

i Los Angeles, och Chary på exempelvis Gant, Marimekko och Band of outsiders, i Los Angeles. I dag har de öppnat egen designkonsultfirma, Champary.com.

– Vi hade alla våra möbler med oss till Los Angeles, även Josef Frank-soffan som vi köpt på auktion, men den var våra amerikanska vänner tveksamma till. För amerikaner ska skandinavisk design vara stilrent grå, svart och vit. Men svensk design är ju så mycket mer! Vi har ett rikt kulturarv i Skandinavien med färg och tryck: folkdräkterna, Svenskt tenn, Malmsten, Iittala och Marimekko till exempel, säger Hampus.

Självklart hade de lika mycket med sig hem från Los Angeles som de fraktat dit. Stan vimlar av loppmarknader och secondhandbutiker. (Deras källarförråd, insprängt i berget, är rena skattkammaren.) Och med sig hem till Sverige, i en korg ombord på planet, hade de också en tredje familjemedlem – den bedårande gathunden Bruce.

Det lilla huset på berget är från 1700-talet.
Det lilla huset på berget är från 1700-talet. Foto: Anne Nyblaeus
”Vi knep två Wassilystolar i skinn på loppis i L. A. precis innan de stängde, de ville väl bli av med dem.”
”Vi knep två Wassilystolar i skinn på loppis i L. A. precis innan de stängde, de ville väl bli av med dem.” Foto: Anne Nyblaeus

På väggen svartvita litografier från Christos Colorado-projekt. Svanen i trä hittade de på marknaden.

Paratiisi-porslinet är från Hampus barndom, design av Birger Kaipiainen för Arabia 1969. Metallskålarna
Paratiisi-porslinet är från Hampus barndom, design av Birger Kaipiainen för Arabia 1969. Metallskålarna Foto: Anne Nyblaeus

med stänkmönster från Merci i Paris.

Chary berättar:

– Vi hittade honom en söndag på Starbucks coffee i L A, på en utställning med övergivna gathundar. Vi fastnade för Bruce direkt, den stackarn hade inte haft det lätt. Troligen är han en korsning av jack russell och nakenhund, pälsen är väldigt len. Han var cirka två år när vi fick honom, i dag är han sex. Det var ingen konst att få hem Bruce till Sverige, vi hade alla

tillstånd och han låg precis på viktgränsen 8 kilo för att få åka med i kabinen.

Bruce har artat sig väl, han är numera en lycklig hund, men olyckor har hänt. Han till exempel bet hål i originaltyget på Josef Frank-soffan, ett tyg som inte tillverkas längre. Därför är soffan omklädd i Franktyget Drinks.

– Bruce är väldigt förtjust i den lilla uppstoppade ankungen som jag köpte på Old Spitalfields market i London. När vi kommer hem brukar den vara borta från sin plats i vardagsrummet, då har han gömt den någonstans men aldrig vågat skada den.

Porslins-pojkarna köpta i L.A. föreställer självklart Chary och Hampus. ”Miniatyrskon i keramik är en visningssko av Alexander McQueen, vi fick den av vår vän Ambrita som jobbade där.” Den uppstoppade ankungen hittade Chary på Old Spitafields market i London. I vit in­ramning, Charys sketchbook-bilder från skoltiden.
Porslins-pojkarna köpta i L.A. föreställer självklart Chary och Hampus. ”Miniatyrskon i keramik är en visningssko av Alexander McQueen, vi fick den av vår vän Ambrita som jobbade där.” Den uppstoppade ankungen hittade Chary på Old Spitafields market i London. I vit in­ramning, Charys sketchbook-bilder från skoltiden. Foto: Anne Nyblaeus
Köksstommar, bänk i massiv akryl och vitvaror är från Ikea, och träluckorna från Järfälla kök. Stänkskydd av marmorkakel. Hängande grytförvaring, Crate & Barrels Ceiling pot rack, som pulverlackerats svart. Bord, NK, pinnstolarna hittade Chary i Vitabergsparken, tog hem och målade svarta. Taklampa i finsk 40-talsmodell, Artek. Rörstrandsskålar Amanda, salt-och pepparkvarn i form av fortune cookies i silver, present från Charys syster i Hongkong, linne, Himla by Sköna hem.
Köksstommar, bänk i massiv akryl och vitvaror är från Ikea, och träluckorna från Järfälla kök. Stänkskydd av marmorkakel. Hängande grytförvaring, Crate & Barrels Ceiling pot rack, som pulverlackerats svart. Bord, NK, pinnstolarna hittade Chary i Vitabergsparken, tog hem och målade svarta. Taklampa i finsk 40-talsmodell, Artek. Rörstrandsskålar Amanda, salt-och pepparkvarn i form av fortune cookies i silver, present från Charys syster i Hongkong, linne, Himla by Sköna hem. Foto: Anne Nyblaeus
Linnelakan från H&M Home, bomullsfilten hittade Chary i Portugal. På väggen screentryck av fotografen David Needleman. ”Han är en kändisfotograf vi bodde granne med i Los Angeles, våra hundar var bästa kompisar.”
Linnelakan från H&M Home, bomullsfilten hittade Chary i Portugal. På väggen screentryck av fotografen David Needleman. ”Han är en kändisfotograf vi bodde granne med i Los Angeles, våra hundar var bästa kompisar.”

Hampus och Chary köpte tvåan 2010, en tid efter att de flyttat hem från London. Egentligen var de ute efter något större, men det var budgivningshets på bostadsrättsmarknaden så de trappade ner på ytkraven. ”Eftersom vi rör på oss så mycket behövde vi egentligen bara täcka grundbehoven.” Ett grundbehov är ett bra kök, i alla fall om man älskar att laga mat, som Chary.

– Vi rev ut köket och skippade överskåp för att det skulle bli mer luftigt, jag detaljplanerade så att allt skulle få plats. Köksstommarna och bänken i massiv akryl är från Ikea, tjockleken på skivan är 4,5 cm, men det finns tunnare. De mörkblå träluckorna däremot är beställda från Järfälla kök. Stänkskyddet är av marmorkakel, för att få in lite liv.

– Blått är Hampus favoritfärg. Mina är rött och orange, lite buddhistiskt och meditativt. Vi mediterar båda två.

Hampus:

– I köket hade jag kunnat tänka mig orange, men det blev navy blue, en nyans vi komponerat själva. Annars är alla ytor vita, utom i vardagsrummet där väggarna är gustavianskt grå.

All konst måste ha tagit tid att hänga?

– Vi hade tavlor stående utmed väggarna ganska länge. -Illustrationer, foton, skisser, screentryck, kolteckningar, litografier, målningar och affischer. Fotona har jag tagit, några är tryckta direkt på aluminium. Chary representeras bland annat med sketchbookskisser. En av våra favoriter är litografin där Mia Nilsson, en barndomsvän, avbildar publiken i en bio-salong. Det är underbart att studera detaljerna i bilden, alla personer har sin karaktär. När vi har gäster hemma brukar de få välja vem de identifierar sig mest med.

På loppis i Los Angeles hittade Chary en gammal skolkateder som han målade svart på ut­sidan och orange inuti, den nedklottrade stolen behöll han som den var. Ovanför hänger en biosalongs- litografi av Mia Nilsson. ”När vi har gäster brukar de få välja vilken person i publiken de identifierar sig mest med.”
På loppis i Los Angeles hittade Chary en gammal skolkateder som han målade svart på ut­sidan och orange inuti, den nedklottrade stolen behöll han som den var. Ovanför hänger en biosalongs- litografi av Mia Nilsson. ”När vi har gäster brukar de få välja vilken person i publiken de identifierar sig mest med.” Foto: Anne Nyblaeus
Bruce, 6-årig gatuhund från Los Angeles, har sin favoritplats på Kasthallmattan. Stol av amerikansk ”hangarfartygstyp”, bänk och lampa, Crate & Barrel. Blomsterfotot har Hampus tagit med sin Leica.
Bruce, 6-årig gatuhund från Los Angeles, har sin favoritplats på Kasthallmattan. Stol av amerikansk ”hangarfartygstyp”, bänk och lampa, Crate & Barrel. Blomsterfotot har Hampus tagit med sin Leica. Foto: Anne Nyblaeus

Styling HEDVIG TÖRNEMAN  Text GISELA FRIDÉN  Foto ANNE NYBLAEUS