Hemma hos Ebba von Sydow

Ebba von Sydow, programledare och bloggare visar sin ljusa och personligt inredda lägenhet på Östermalm.

Ljuset är närmast bedövande intensivt i modejournalisten Ebba von Sydows högt belägna Östermalmsvåning. Det är luftigt, högt i tak och sparsamt möblerat i lägenheten som består av tre rum och kök i fil. 

 Men framförallt är det mycket välorganiserat hemma hos modeprinsessan von Sydow. Här, i den stilfullt renoverade sekelskiftesvåningen, ligger var sak prydligt på sina platser.

 Till och med i de sprängfyllda garderoberna råder ordning och reda. 

 – Folk som kommer hem till mig blir ofta förvånade över att jag har så avskalat och undanplockat hemma. På jobbet är det alltid kaosartat på skrivbordet, och mitt liv är oftast hektiskt och rörigt. Därför behöver jag en tydlig kontrast mellan jobb och fritid, det ger mig struktur, förklarar Ebba.

 För fyra år sedan flyttade hon från en liten andrahandstvåa på Gärdet i Stockholm och köpte den 92 kvadratmeter stora lägenheten som ligger på en lugn gata ett stenkast från Karlaplan.

 – Den var i ett förfärligt skick då. Ingenting var renoverat sedan 1970-talet, det såg ut som en sunkig ungkarlslya trots att det bott en gammal tant här. Men å andra sidan var det välhållet. Märkena i golvet kommer nog från någon av mina stora födelsedagsfester, säger Ebba och pekar på den knarrande fiskbensmönstrade ekparketten.

 

– Lägenheten är utan tvekan mitt allra bästa köp hittills. Jag älskar ljuset, att det är sol hela dagen och att jag har två härliga balkonger. Dessutom är jag stolt över att själv ha gjort inredningen. Det enda jag har fått hjälp med är färgsättningen på väggarna, berättar hon.

 Väggarna är målade i dämpade, neutrala nyanser med växtpigmenterade färger från inredningsföretaget Fired earth.

 – Svindyra, men värda vartenda öre. Färgerna skiftar så vackert och varierar sig efter ljuset att det nästan känns som konst. Därför har jag inte så många tavlor eller annat som konkurrerar på väggarna.

 Det är lätt att tro att Ebbas favoritfärg är rosa. Inte bara för att hon för dagen är klädd i en skir rosaprickig Chloéklänning. Omslaget på hennes bok Ebbas stil, pryds också av ett porträtt av henne själv i en glammig tuggummirosa partyklänning. Och hemmet präglas av rosa inslag i varje rum.

 Färgen har en uppiggande effekt, menar hon. Ett trist och formellt jobbmöte känns lite lättare att genomlida om hon är klädd i något rosa.

 – Men egentligen gillar jag faktiskt blått allra bäst!

 Kanske kan det förklaras med att hon kommer från staden vid havet – Göteborg – som hon för övrigt fortfarande talar om som ”hemma” trots att det är sju år sedan hon begav sig därifrån.

 Ebba von Sydow var 21 år när hon flyttade till Stockholm för att plugga på juristlinjen och jobba extra på Expressen. Juridikstudierna blev det inte mycket av med. Däremot gick journalistkarriären i turbofart med kompassriktningen spikrakt uppåt.

 

 

Det dröjde inte länge förrän Ebba tog över Expressens fredagsbilaga samtidigt som hon satte snurr på hela den svenska bloggosfären med sin moderapportering. Ebba blev landets första bloggkändis och ett levande varumärke. En modets maktfaktor. Vid 24 års ålder blev hon chefredaktör för Vecko-Revyn. Men trots framgångarna var det ingen dans på ”fluffiga Chanelmoln jämt” som hon sammanfattade saken i sin blogg när det begav sig. De ekonomiska kraven var tuffa och pressen stor.

 I dag är Ebba redaktör på Bonnier Tidskrifter, krönikör på Expressen och inte minst har hon en välbesökt blogg.

 Hon är ett flitigt anlitat trendorakel och sitter ofta i tv-programmens soffor och berättar om det kommande modet.

 Hennes två telefoner – den ena privat och den andra för jobb – ringer hela tiden. Det är full fart. Inte minst ringer människor som vill diskutera Ebbas kommande nya modeprojekt på nätet. Hon skriver också på en ny bok.

 – Den här gången ska det bli en skönlitterär skildring från modevärlden. Jag har målat väggarna gröna i arbetsrummet för att det lär vara bra för kreativiteten. Fast jag vet inte… Det går trögt.

I arbetsrummet står ett stadigt skrivbord som ärvts av en moster, ett par gamla stolar klädda i rosa sammet, en loppisfyndad fåtölj och en säng med rosa överkast. Ebba von Sydows lägenhet är inredd med en blandning av arvegods, nytt och kap från auktioner. 

 – Jag älskar auktioner och har gjort många bra fynd. Det bästa är nog det halvmåneformade soffbordet av JohannesAndersen i vardagsrummet. Det klickade jag hem på nätet nyligen. I somras åkte jag och mamma till Helsingborg bara för att gå på auktion, och vi diskuterar ofta vad som finns på olika nätauktioner när vi pratar på telefon.

 Det händer också att Ebba auktionerar ut sina egna kläder på nätet efter sina regelbundna och omfattande garderobsrensningar. Nyligen krängde hon fem lådor med utsorterade plagg på auktionssajten Tradera.

 Men det finns kläder som hon aldrig tänker göra sig av med. I de välfyllda garderoberna i sovrummet trängs ärvda kvalitetsplagg från farmor och mamma tillsammans med ett imponerande antal nyförvärv. 

 Ibland hänger hon ut sina ”darlings” i sovrummet. Kläderna blir som konst och blickfång.

 – Det finaste plagget jag har är en cit­rongul klänning i tyll och chiffong från Yves Saint Laurent. Den är nästan som ett utställningsföremål. Men jag har hittills inte haft på mig klänningen. Jag väntar på det rätta tillfället.

 

Hon trivs i kvarteren kring Karlaplan, inte minst för att det är nära både till Djurgården, där hon powerwalkar titt som tätt, och tennisklubben Malmen där hon tränar varje vecka.

 – Jag tröttnade på tråkiga gym och hittade en sport som jag verkligen gillar i stället. Nu är jag tennisbiten.

 På bekvämt gångavstånd hemifrån ligger också restaurangen LoScudetto där Ebba är stammis.

 – Jag gillar inte att laga vardagsmat och går ofta dit i stället. Maten är grymt god.

 Ibland lyxar hon till det med frukost på anrika Tössebageriet på Karlavägen. I hemkvarteret ligger också köpcentrumet Fältöversten.

 – Det har blivit mycket tröstshoppande på  H&M där, konstaterar hon.

 Men de bästa butikerna ligger lite längre bort. Ett säkert kort för att trigga igång shoppingsuget är att besöka Acnes affär på Norrmalmstorg. Dessutom tar sig Ebba ofta till Black markets undanskymda källarlokal på Torsgatan.

 Och hon går alltsomoftast en sväng i butiken Domain på NK. Det ingår helt enkelt i Ebba von Sydows jobb att ha koll, vilket bland annat innefattar att regelbundet springa runt i butiker. Det är en förutsättning för att kunna fortsätta att göra vardagen lite glammigare för alla oss andra som varken har råd eller tid att ägna oss åt mode på heltid.

 

Namn: Ebba von Sydow.

 Ålder: 28 år.

 Bor: På Östermalm i Stockholm.

 Familj: Pojkvännen Johan, mamma, pappa och lillebror i Göteborg. Storasyster i New York.

 Yrke: Journalist.

 Bakgrund: Arbetat som musikskribent, ­varit chef för Expressen Fredag och chefredaktör för Vecko-Revyn. Bloggpionjär, stilikon och modeexpert. Skrivit Ebbas stil – guiden till en ­glammigare garderob (Forum). 

 Aktuell: Nytt modeprojekt på nätet inom Bonniers.

Läs Ebbas blogg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!