Edvardianska jättevilla. har till synes legat i formalin i snart 120 år. Ett kolonialt arv förvisso, men också ett stycke magnifik byggnadshistoria högt upp på en kulle i Johannesburg.

O

ddsen är låga för att Annabelle Desfontaines villa i Westcliff, Johannesburg, byggdes av en så kallad Randlord 1902. Det var här, i den högt belägna, parkliknande stadsdelen, som förra sekelskiftets guld- och diamantmagnater plöjde ner sina förmögenheter i sten, och bokstavligen höjde sig över folkmassorna nere i centrala Johannesburg.

Stonecrest heter villan, efter vapnet i sten som sitter mitt på den höga tegelfasaden. Vapnet är prytt med en smäcker jakthund, ganska lik några av Annabelles hundar. Totalt har hon fem, men det är ingenting mot en tidigare ägare som hade sjutton!

Stonecrest Johannesburg veranda trappa entre

På altanen äts middagar och intas drinkar under skyddande tak. Annabelles krukfavoriter är kaktusar och suckulenter, men den planterade växtligheten är det heller inget fel på. Johannesburgs kallaste månad, juni, har en medeltempera­tur på 18 grader.

Stonecrest Johannesburg uteplats utemöbler
Stonecrest Johannesburg delad ytterdörr

Stall­dörren mellan matsal och altan mildrar gränsen mellan ute och inne, och begränsar räckvidden för husets mindre hoppskickliga hundar.

Annabelle må vara ättling till kolonisatörer, men det var inte därför hjärtat bultade när hon för drygt 30 år sedan gick upp mot husets entré; det var den edvardianska arkitekturen med tydliga drag av arts-and-crafts-estetiken, som knockade henne.

– De här Johannesburgsvillorna har ofta renoverats till oigenkännlighet, varje generation har snofsat upp dem enligt tidens rådande trend. Det här huset var intakt, och jag ville inte ändra på någonting! Ett hus med så mycket historia måste få vara imperfekt, annars blir det perfekt ointressant. Det i stort sett enda jag förbättrat är köks- och badrumsstandarden.

Stonecrest Johannesburg kök lantkök skåp

En lovsång i massivt trä till förra sekelskiftets lantkök – mitt bland skyskrapornas Johannesburg.

Stonecrest Johannesburg stilleben kök plommon
Stonecrest Johannesburg kök lantkök

I köket har Annebelle tillåtit sig ett undantag från bevarande­niten, och satt in moderna spisar. Men träinnertak, brädgolv, rustika allmogemöbler – och hundarna på sin sovhylla! – pekar tveklöst i en riktning: Country living.

Stonecrest Johannesburg kök matplats vitrinskåp

bredvid köket har ljusa toner släppts in, det blir lättare att vakna då. Rummet brukar också användas till kortspel på kvällarna, avslöjar Annabelle.

Stonecrest Johannesburg glasveranda

Mörka paneler, bröstningar, brädgolv, stuckaturer, listverk, eldstäder – allt som fanns i huset när Annabelle flyttade in med man och barn (det första av fyra) finns kvar i dag. Den murriga medaljongtapeten i matsalen har hon vårdat särskilt ömt.

Från källarvåningen i massiv sten – där familjen har sitt tv-rum, ”fängelsehålan” – vindlar rum och salar uppåt i huset, från ena nivån till nästa. Och Annabelle har inte gjort något för att lätta upp de mörka, tunga, dramatiska interiörerna – tvärtom har hon öst på med svulstiga möbler i barock och nyrenässansstil, persiska mattor, takkronor och antika oljor.

Stonecrest Johannesburg matsal matplats tapet

Stil och epok kan egentligen kvitta, Annabelle är ett paradexempel på ”eklektisk” antikälskare. Det enda som går bort är den ljusa, gustavianska stilen.

Stonecrest Johannesburg puff brasa panel
Stonecrest Johannesburg sovrum bäddning sänggavel

Vilken europeisk herreman, eller wannabe, kan ha sovit i den här barockt överlastade stolpsängen? Draperad med dov, glänsande sammet – men bäddad med vita lakan, det finns trots allt gränser – motsvarar sängen på pricken Annabelles idé om en stilenlig plats för sömn.

Stonecrest Johannesburg gardiner

I ett hörn av dressingrummet lättar Annebelle på förlåten och blottar en Marie Antoinette-romantisk sida. Men så är det här också hennes strikt privata domän.

Var har hon fått allt ifrån? Svar: Det mesta är hämtat från ”good old Europe” dit hon åker för att jaga exklusiva vintagekläder till sin butik Wizards vintage.

– Varje gång jag är i London, Paris eller Milano går jag på antikmarknader. Jag har skeppat med mig massor av möbler hem. Och oljemålningar! Den holländska skolan har något klosterlikt och dystert över sig som inspirerar mig. Jag skulle älska att bo i ett gammalt slott, grandiost och okonstlat på samma gång. Möblerna skulle stå tätt framdragna runt eldstaden för värmens skull, och i övrigt tomt. Kontrasten mellan tomma ytor och belamrade hörn är spännande.

Stonecrest Johannesburg badrum dusch industriväggar

Den moderna duschhörnan i ”badsalongen” är förvisso ett stilbrott, men marmor på väggarna var ändå ett pietetsfullt val.

Stonecrest Johannesburg badrum badkar

Badrummets och kökets detaljer är nästintill det enda som är av modern standard i huset.

Stonecrest Johannesburg veranda uteplats utemöbler
Stonecrest Johannesburg porträtt annebelle desfontaines

ett par av salongerna på Stonecrest driver Annabelle Desfontaines sin exklusiva vintage­modebutik, Wizards vintage.

Stonecrest Johannesburg ateljé

nnabelle målar också, på en av övervåningens inbyggda verandor har hon inrett sin ateljé.

Stonecrest Johannesburg trädgård

– På Stonecrest får inredningen återspegla husets levnadhistoria, de olika tidslagren ska synas. En gång började jag slipa på socklar och foder för att bättra på med färg, men sedan lät jag det vara. Varför måla över ett sekel av liv? Det är ju så vackert!

Styling: SVEN ALBERDING/LIVING INSIDE
Text: GRAHAM WOOD/ LIVING INSIDE 
Översättning/bearbetning: GISELA FRIDÉN
Foto: GREG COX/ LIVING INSIDE

Ur Sköna hem nr 14, 2018

Läs mer:

Kliv in i otroligt vackra residenset på Mälarön där tiden stått stilla i 160 år

Jugendpärla som återställts till sin forna glans med drömveranda

1600-talshuset var rivfärdigt – nu ett drömhem med oväntat passande… Ikea-kök!

Sekelskifteshuset i Vaxholm en orörd diamant – kika in!

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)