Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En bokälskares bekännelser

Städmani och sträng minimalism har drivit böckerna från våra hem. Dags för litteraturens revansch i inredningen!

Vi svenskar köper mycket böcker, det visar försäljningssiffrorna. Men vart tar böckerna vägen? Av mäklarbilderna att döma ser det ut som om litteratur-fientliga homestage-are svept fram genom våra hem och avlägsnat varje form av det skrivna ordet. Och i inredningstidningarna är de bokfyllda bostäderna sannerligen inte i majoritet. Är det städmani eller sträng minimalism som orsakar bristen på maffiga boktravar och välfyllda bokhyllor i svenska hem?  

För några år sedan skulle vi flytta och böckerna packas ned. Låda på låda fylldes, blev blytunga och till slut föreslog min man att vi skulle göra oss av med hela rasket, vi hade ju redan läst böckerna.

Kasta! Vilken befängd idé. Böcker slänger man inte. Det har jag fått lära mig någon gång, säkert av mamma. Favoritböckerna som kan lånas ut, läsminnena som väller upp bara genom att man håller i en bok och all tankemöda som ligger bakom våra hyllmetrar – det vore respektlöst att låta allt hamna i en container. Vår nya lägenhet skulle aldrig kunna bli mysig och inbodd utan böcker, det måste ju synas att någon bor där.

Min man tyckte att jag var helknäpp som försvarade mina gamla pocketböcker som om de vore riksregalierna men med i flyttlasset kom de, varenda en. Förutom läsvärdet tillför böcker mycket annat i ett hem. Att botanisera i en ny bekantskaps bokhylla kan bli en genväg till att lära känna varandra. Gemensamma läsupplevelser går alltid att prata om. Eller ta coffeetable-böckerna – de stora böckerna med fina bilder som ska ligga på soffbordet och vara snygga. Hemma hos oss samlar de inte bara damm, på jularna sitter hela släkten och bläddrar och diskuterar nyförvärven. Favoriten, Evas värdinnelexikon från 1960, är inte stor och fin men ligger alltid framme. Vi har alltid högläsning ur dess vansinniga tips för värdinnan i tält eller på tv-bjudning …

Boksamlingen är ett högst personligt inslag i inredningen. Vissa vill ha böckerna i bokstavsordning, andra sorterar efter författare, somliga efter kategori, en del efter storlek eller till och med efter bokryggarnas färg. Och har man ingen vidare ordning blir det fint ändå. Det syns på alla boktapeter som kommit på sista tiden, böcker bildar mönster oavsett hur de står och jag kan tycka att det blir mer spännande med en lätt bohemisk röra i hyllan. Att blanda in prylar och tavlor i bokhyllan ser också trevligt ut, bara de inte är för mycket i vägen när böckerna väl ska ut.

Drömmen är ett helt bibliotek med råddiga bokhyllor, stege och bokhögar på ett bord i mitten och om jag inte konverterar till minimalism eller omvänds till pedant så får mina böcker ett eget rum när sista barnet flyttat hemifrån.