Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En orange box mitt i lägenheten – så maxar Alice förvaringen i sitt Londonhem

Det mest iögonfallande i svenska inredaren Alice Gyllenkroks Londonhem är en orange box - mitt i lägenheten. Den sväljer allt från ytterkläder till frys och kyl. »Taktiken var att göra förvaringen så synlig att den blev osynlig«, säger hon.

Foto: Anne Nyblaeus

I bland handlar Alice Gyllenkroks jobb som inredare om att först dra om elen och sedan köpa nya bestick till kunden. Andra gånger låter hon riva alla väggar utom två i ett 500 kvadratmeter stort hus, ritar nytt kök och väljer färger. Ett av hennes första projekt var också ganska genomgripande - den egna lägenheten på 77 kvadrat i Chelsea i sydvästra London.

Fönster i tre väderstreck är det jag alltid letar efter när jag tittar på våningar

Hon flyttade in för snart åtta år sedan och bestämde direkt att denna two bedroom-flat, en trerummare på ren svenska, skulle förvandlas till en tvåa. Gästrummet försvann, ”kompisarna får sova på soffan”, ett kök och vardagsrum i öppen planlösning skapades och det forna köket blev en del av badrummet. En Londonkvadratmeter är dyr och måste förvaltas väl.

- Jag ville kunna använda varenda bit av våningen, därför tog jag bort det ena sovrummet som ändå inte skulle användas så ofta, säger Alice.

Detta hus från 1912, alldeles nära klassiska King's road, är ett av de få i grannskapet som är byggt som vi också bor nu i dag, 2020.

I hallen framför Élitistapeten står en gustaviansk stol och väntar på att bli omklädd. Till höger syns boxen i orange, den stora förvaringslösningen som Alice har byggt in mitt i lägenheten.
I hallen framför Élitistapeten står en gustaviansk stol och väntar på att bli omklädd. Till höger syns boxen i orange, den stora förvaringslösningen som Alice har byggt in mitt i lägenheten. Foto: Anne Nyblaeus
Matbordet och Eamesstolarna köptes i Köpenhamn. Till vänster syns den inbyggda bänken vid fönstret, Alice absoluta favoritplats hemma.
Matbordet och Eamesstolarna köptes i Köpenhamn. Till vänster syns den inbyggda bänken vid fönstret, Alice absoluta favoritplats hemma. Foto: Anne Nyblaeus
Väggen i köksdelen är målad i en ljusgrå färg från Farrow&Ball. Skåp och lådfronter är i mörkare grått. Kyl, frys och förvaring är inbyggda i skåpen till vänster.
Väggen i köksdelen är målad i en ljusgrå färg från Farrow&Ball. Skåp och lådfronter är i mörkare grått. Kyl, frys och förvaring är inbyggda i skåpen till vänster. Foto: Anne Nyblaeus
”Gubben i hörnet kommer från Jaipur och tavlan ovanför öppna spisen är en plansch från Kuba, dit vi reste med arkitektskolan”, berättar Alice Gyllenkrok. Kelimsoffan är från Andrew Martin och den andra soffan är från La Fibule. Det marockanska bordet är köpt på auktion. Kronhjorten på väggen är från Eka Acosta och flodhästen är köpt på Liberty.
”Gubben i hörnet kommer från Jaipur och tavlan ovanför öppna spisen är en plansch från Kuba, dit vi reste med arkitektskolan”, berättar Alice Gyllenkrok. Kelimsoffan är från Andrew Martin och den andra soffan är från La Fibule. Det marockanska bordet är köpt på auktion. Kronhjorten på väggen är från Eka Acosta och flodhästen är köpt på Liberty. Foto: Anne Nyblaeus

- Det var indelat i lägenheter från början och därför är det samma takhöjd rakt igenom huset, säger Alice.

Annars är det högt i tak längst ner i paradvåningarna i de här husen, och lägre i tak på de övre våningarna, där tjänstefolket fick bo.

Huset är också högre än grannhusen, vilket gör att Alice som bor på översta våningen har strålande utsikt över Chelseas takåsar, och ingen insyn.

- Det är viktigt med ljus. Fönster i tre väderstreck är det jag alltid letar efter när jag tittar på våningar.

Jag gillar att ha större badrum, med naturligt ljus, som man ofta inte har i Sverige

Alice Gyllenkrok kommer från Björnstorp utanför Lund och pluggade först på Kunstakademiets arkitektskole i Köpenhamn. Sedan bytte hon till London, till AA, Architectural association school of architecture, en av de mest prestigefyllda arkitektskolorna i världen.

Men hon gjorde aldrig slutproven på arkitektutbildningen utan jobbade några år inom mode- och smyckesbranschen i stället, bland annat på Burberry. Sedan vek hon tillbaka in på hus- och inredningsbanan. Med en inredare till mamma fick hon tidigt inspiration till att fixa.

- Jag har alltid gjort om saker, sedan jag var liten, säger Alice.

Inredaren Alice Gyllenkrok gillar färg. Till exempel den här Élitistapeten i orange. På väggen hänger ett Anton Corbijnfoto och på bordet står en silverterrin som fått bli blomvas.
Inredaren Alice Gyllenkrok gillar färg. Till exempel den här Élitistapeten i orange. På väggen hänger ett Anton Corbijnfoto och på bordet står en silverterrin som fått bli blomvas. Foto: Anne Nyblaeus
Från sovrummet kommer man in i badrummet genom en vikdörr. Här finns också en utgång till en liten balkong. ”Jag bor högst upp så jag kan öppna dörren när jag ligger i badkaret och titta ut över hustaken. Eftersom mitt hus är högre än de runt omkring kan ingen se in”, säger Alice.
Från sovrummet kommer man in i badrummet genom en vikdörr. Här finns också en utgång till en liten balkong. ”Jag bor högst upp så jag kan öppna dörren när jag ligger i badkaret och titta ut över hustaken. Eftersom mitt hus är högre än de runt omkring kan ingen se in”, säger Alice. Foto: Anne Nyblaeus
Det gamla badrummet och det gamla köket slogs ihop och blev ett rymligt badrum med både badkar och dusch. Men det går att dela av med en skjutdörr när det kommer gäster. Bortre delen med svarta väggar blir då en gästtoalett och besökarna kan inte kika in i själva badrummet. Jadeträdet höll på att dö och fick flytta in i badrummet för att få mer ljus
Det gamla badrummet och det gamla köket slogs ihop och blev ett rymligt badrum med både badkar och dusch. Men det går att dela av med en skjutdörr när det kommer gäster. Bortre delen med svarta väggar blir då en gästtoalett och besökarna kan inte kika in i själva badrummet. Jadeträdet höll på att dö och fick flytta in i badrummet för att få mer ljus Foto: Anne Nyblaeus
Den gustavianska spegeln och den rosa Nikestatyn har Alice fått av sin mamma. Den grönsvarta tavlan är köpt i Köpenhamn.
Den gustavianska spegeln och den rosa Nikestatyn har Alice fått av sin mamma. Den grönsvarta tavlan är köpt i Köpenhamn. Foto: Anne Nyblaeus

Nu hjälper hon Londonbor att renovera och göra om sina hem. Det är för det mesta stora projekt det handlar om, med Londonbudgetar, som Alice säger. Hon ritar, inreder och håller i trådarna och har hela arbetslag av hantverkare att jobba med. I de allra största projekten är arkitekter, ingenjörer och projektledare inblandade. Det är många byggregler att förhålla sig till.

Alice gillar att ha helhetsgreppet. Det är roligare att inreda om man fått lägga grunden själv.

- När man ritat väggen är det lättare att välja vilken soffa som passar, säger hon.

Jag tycker att man alltid ska ha något att ligga på i ett kök. Om jag lagar mat ligger någon av mina kompisar där

I hennes egen lägenhet var det viktigt med mycket förvaring.

- Jag ville få bort allt. Taktiken var att göra lösningen så synlig att den blev osynlig. 

Därför byggde hon en orange box i mitten av lägenheten där massor av förvaring får plats i halldelen, och där halva köket döljs i en annan del.

Ett stort badrum var också viktigt. Alice slog ihop det gamla badrummet med det gamla köket.

Bokhyllan tänker Alice ta ner, den blev inte som hon ritade den. Här ska låga, avlånga hyllor in i stället.
Bokhyllan tänker Alice ta ner, den blev inte som hon ritade den. Här ska låga, avlånga hyllor in i stället. Foto: Anne Nyblaeus
På fatet ligger smycken från kompisen och designern Anissa Kermiche.
På fatet ligger smycken från kompisen och designern Anissa Kermiche. Foto: Anne Nyblaeus
Det ser ut som ett extra fönster, men är ett foto av den danska fotografen Erik Steffensen. Bordet framför kommer från Green square i Köpenhamn.
Det ser ut som ett extra fönster, men är ett foto av den danska fotografen Erik Steffensen. Bordet framför kommer från Green square i Köpenhamn. Foto: Anne Nyblaeus
Sängbordet är från antikvitetsaffären Green square i Köpenhamn. Där gjorde Alice många fynd när hon pluggade på Kunstakademiets arkitektskole.
Sängbordet är från antikvitetsaffären Green square i Köpenhamn. Där gjorde Alice många fynd när hon pluggade på Kunstakademiets arkitektskole. Foto: Anne Nyblaeus

- Jag gillar att ha större badrum med naturligt ljus, något som man ofta inte har i Sverige. Det är betydligt mer motiverande att använda tandtråd när man har lite utrymme.

Hennes absoluta favoritplats hemma är den inbyggda bänken vid fönstret bredvid köksbänken.

- Jag tycker att man alltid ska ha något att ligga på i ett kök. Om jag lagar mat ligger någon av mina kompisar där. Det är inbyggda element där, så det är varmt och skönt, säger Alice.

Jag ville kunna använda varenda bit av våningen, därför tog jag bort det ena sovrummet som ändå inte skulle användas så ofta

Nu har hon en del nya planer för hemmet. Hon funderar på att byta ut gasspisen mot en induktionshäll och ta bort överskåpen i köket. Och den stora bokhyllan som hon själv har ritat ska tas ner.

- Den blev inte som jag tänkte. Nu ska jag ha låga, avlånga hyllor i stället.

Alice går mycket på magkänsla när hon inreder.

- Jag jobbar väldigt intuitivt. Det gäller både hemma och när jag jobbar med kunder.

Styling: Hedvig Törneman

LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem

LÄS MER: Så renoverade Maria och Martin 1920-talshuset: ”Så fort vi klev in blev vi handlöst förälskade”