Det var inte svårt att förälska sig i rymden, ljuset och den hänförande utsikten över Stockholm. I dag är den nyrenoverade etagelägenheten inredd med ett avskalat lugn, skimrande detaljer och varmgrå väggar.

utsikt

Foto: Martin Löf

De röda och svarta plåttaken hör Stockholm till. Liksom kyrktornen som här reser sig vid horisonten. Till vänster om Globen syns Sofia, till höger Katarina kyrka.

M

ed magnifik utsikt över Stockholms takåsar, kyrktorn och märkesbyggnader, och möjlighet att se solen gå både upp och ned. Med behagligt kort promenadavstånd till såväl grönskan på Djurgården som till citypulsen vid Stureplan. Etagelägenheten högst upp i ett sekelskifteshus på Östermalm utstrålar en sober elegans och är på samma gång minimalistiskt stram och varm i karaktären. Innanför de gråmålade väggarna ryms 168 kvadratmeter med vit originalstuckatur och nyslipade, oljade parkettgolv.

vardagsrum1

Foto: Martin Löf

Vardagsrum under takåsarna, inrett med en mild palett. Soffa Rod, av Piero Lissoni, vilstol och småbord i design av Antonio Citterio, på golvet en nordafrikansk matta Beni ourain, allt från Nordiska galleriet. Skinnpuff, Wallboe interior. Golvlampa Counterbalance av Daniel Rybakken för Luceplan.

För två år sedan var lägenheten i dåligt skick. På övre plan låg spånskivor över golven och några väggar var klädda med fejktegel i gips. Vid den omfattande renoveringen byttes golven ut till samma stavparkett som på undervåningen och väggarna spacklades efter att fejkteglet tagits bort. Dessutom togs några väggar bort, så av den gamla sexrummaren uppstod dagens fyrarummare.

vardagsrum-detalj

Foto: Martin Löf

Fotokonst inköpt på nätet, och glaslampa, Pierre & Peter’s, kruka från Dis.

matplats

Foto: Martin Löf

Designklassiker och fotokonst under takåsarnaVindsliv med synliga takbjälkar. Med den enbenta kollektionen Tulip avlägsnade Eero Saarinen den ”fula, förvirrade och inte rogivande” världen under stolar och bord, för Knoll 1957. Michel Thonets böjträklassiker No 14, från 1859, är världens genom tiderna mest sålda stol. Fotografierna, köpta på nätet, står lika bra lutade när väggar saknas.

matsal-kok

Foto: Martin Löf

Parkettgolvet ger både rytm och lugn åt det långsmala rummet med nytt platsbyggt kök i ena änden. Matbord Tulip med brun marmorskiva, av Eero Saarinen för Knoll. Y-stolar av Hans J Wegner, CarlHansen &søn, och skåp från Superfront. Taklampa Heracleum av Bertjan Pot för Moooi, bakom anas taklampa Star i koppar av Jonas Bohlin, Örsjö belysning. Fotokonst, theposterclub.com, gardiner från Astrid.

tulpaner-kok

Färgklickar som lyser i det grå: mässingsblandare och tulpaner.

badrum-sovrum

Foto: Martin Löf

Guldstänk i det avskalat vita. Toalettskåp med marmorskiva, design av Superfront på Ikeas stomme Bestå. Blandare, Tapwell, och handfat från Superfront. Sovrummet är ombonat i varm gråskala. Säng från Carpe diem, kuddar, Wallboe interior.

vardagsrum

Foto: Martin Löf

Med grönska och glittrande ljuspunkter får rummet liv trots sparsam möblering och stora golvytor. Närmast Heracleum av Bertjan Pot för Moooi, rund taklampa Star av Jonas Bohlin, Örsjö belysning. Närmast Hans J Wegners Y-stolar och vid soffbordet, från Dis, två Barcelonafåtöljer av Mies van der Rohe och Lilly Reich 1929. Soffa, Slettvoll. Fotokonst, theposterclub.com och desenio.se. Matta från Wallboe interior.

lampor

Foto: Martin Löf

Av: Gill Renlund Foto: Martin Löf


badrum

Foto: Martin Löf

Inredningsanalys: Varmgrå estetik

Badrumsrenovering betyder byggdamm och duschning hos vänner och bekanta. Men ett resultat som detta – tidlöst och samtida på en gång – är väl värt plågan.

1. Tidlöst konsekvent

Inget är så stiligt som gamla badhus. Ofta är de inte så överdekorerade, utan konsekvensen i färgsättning och materialval gör att kakelplattorna och uttrycket håller för årtiondens trendsvängningar. Ett likadant tänk vid planeringen av nya badrummet underlättar enormt.

2. Materialval

Vita standardkakelplattor satta i halvförband är välbeprövat och en klassiker i badsammanhang. Sätts de dessutom från golv till tak blir resultatet oerhört lyxigt utan att kosta astronomiska summor, och väggarna känns också högre. Meanderbården runt spegeln och badrummet är vit och tar därför inte bort rymdkänslan. Golv i marmor känns också lyxigt och är väl värt investeringen. En bård i svart och vitrutigt bryter av det monokroma.

Av: Charlotte Pettersson

 

NUVARANDE Etagelägenhet med varmgrå estetik (och en Stockholmsvy som slår det mesta!)
NÄSTA 9 lösningar för dig som ska inreda en sovalkov