Av allt arkitektstjärnan Gert Wingårdh har gjort är han stoltast över det röda soldattorpet vid Marstrand. Hans och arkitekthustrun Karins gemensamma verk – som tog ett rejält skutt framåt den natten en mus bet henne i läppen.

P

ling… Pling… Vindspelet är det enda som bryter tystnaden. Det röda torpet ger intryck av en platt kuliss när man utifrån kikar in genom ett fönster och inga väggar syns på andra sidan. De finns där, men är av glas. Inne i huset känns vattnet, klipporna och skogen som en del av inredningen.

När arkitekterna Gert och Karin Wingårdh köpte huset 1992 var det för lägets skull. Hade det varit i dag skulle det gamla soldattorpet från 1600-talet troligtvis inte fått stå kvar. Men ekonomin var en annan då, båda var nyskilda, och en prio blev att bygga en flygel för alla barn, och en annan för arbetet. Några år senare gjorde de om kök och bibliotek, men sedan var de lite för nöjda för att ta tag i någon större förändring. Tills mössen tog beslutet åt dem 2007.

– Karin vaknade en natt av att en gnagare bet henne i läppen. Då bestämde vi oss för att bygga om.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Den delvis inglasade verandan och de stora glasväggarna gör huset öppet mot havet och naturen som hela tiden förändras.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Karin älskar att rita detaljer och Gert kommer med alla galna idéer

Mössen som byggt bo i alla väggar tvingades flytta, huset fick ett högre tak och smårummen på övervåningen blev ett enda stort sovrum med en vägg av glas mot havet. En annan yttervägg består av glesa bräder på glasbotten – som en ljusfiltrerande ladugårdsvägg. En av alla detaljer som Gert hittat på och Karin verkställt.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Väggen i det Granny Smith-äppelgröna matrummet pryds av konst signerad Karin, sonen Rasmus och dottern Marikka. Bordet har de ritat själva, men benen är från Fritz Hansens Superellips.

Hemma hos Gert Wingårdh start
Hemma hos Gert Wingårdh start

Väggens panel är gles som på en ladugård, med glas innanför.

– Jag älskar att rita detaljer och Gert kommer med alla galna idéer, påstår Karin, fast huset är fullt hennes skapelser: lampor av papier maché, konstverk och prydnader. Alla platsbyggda möbler har de ritat själva.

– Vi tycker inte att det är så roligt att bara köpa det senaste, vi vill rita eller göra det själva. Det blir lite mer känsla då. Vi ägnar oss inte så mycket åt shopping överhuvudtaget, säger hon.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Sofforna har de ritat tillsammans, medan lamporna är Karins verk.

Hemma hos Gert Wingårdh start

När vi inte har gäster äter vi vid den uppfällbara bänken i köket med tv:n på

Hemma hos Gert Wingårdh start

I köket har Karin ritat alla hyllor och bänkar. Ugnen från Gaggenau är över tjugo år gammal, men den håller än. ”Man kan sätta typ tre kycklingar på ett spett därinne.”

Snabba förändringar och nya saker är inte Wingårdhs grej, åtminstone inte privat. I jobbet har hans prisbelönta arkitektur förändrat utseendet på en rad svenska städer, och även utomlands finns han representerad med köpcenter, ambassader och ofta kaxigt uppseendeväckande hus. Gärna med stora glasväggar och kalksten, ett material som aldrig går ur tiden och därför inte måste bytas ut i första taget.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Sovrummet är stort och ljust. I ena änden ligger badrummet bakom en låg vägg. Taklamporna är Jonas Bohlins moderna klassiker för Örsjö belysning, i modifierad version. Fjädertavlorna med speglar på baksidan – åt badrummet till – har Karin gjort själv.

Hemma hos Gert Wingårdh start
Hemma hos Gert Wingårdh start

”Jag specialbeställde Jonas Bohlins lampor med längre skaft.”

 

Hemma hos Gert Wingårdh start

Hemmakontoret.

På Wingårdhs arkitektkontor i centrala Göteborg är entrén inredd med grå ölandskalksten.

– Man kan väl inte tro att den är tjugosex år gammal?

Kontoret är ett av Gert Wingårdhs älsklingsställen och här tillbringar han många timmar varje vecka. Egentligen skulle han inte ha blivit arkitekt. Om hans föräldrar hade fått bestämma skulle han ha blivit läkare, medan han själv var helt inställd på att bli konsthandlare.

– När jag fyllde 50 år gav mamma mig Bonniers läkarlexikon med en läkare i vit rock på omslaget. Där hade hon skrivit ”det här kunde ha varit du”.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Badrummet går i samma ljusa stil som sovrummet.

Gert läste konstvetenskap på dagarna och ekonomi på Handelshögskolan på kvällarna – och när intresset för arkitektur vaknade valde han att läsa det också, på Chalmers tekniska högskola.

– Det var ju ganska ambitiöst, särskilt som en sak som attraherade mig med att bli konsthandlare var att det inte verkade speciellt arbetsamt. För jag hade en idé om att vara lat.

Jag ville bli konsthandlare för att det inte verkade speciellt -arbetsamt. Jag hade en idé om att vara lat.

Till slut tog arkitektstudierna över, det var dem han klarade bäst. 40 år och ett antal arkitekturpris senare verkar valet självklart. Och längtan efter att vara lat känns avlägsen i det hektiska stadslivet utanför kontoret, långt från skogen, havet och tystnaden vid torpet.

När Gert Wingårdh går på Göteborgs kullerstenslagda gator blir halvmiljonstaden en by där alla känner alla. Eller åtminstone känner alla Gert. Han hejar, småpratar och kikar på ett butiksprojekt som kompisen Gunnar Eistam arbetar med. Eistam driver butiken Stuk, där Gert Wingårdh handlar alla sina kläder – när han väl gör det.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Gert har ett unikt öga för detaljer.

– Det betyder inte att jag inte är intresserad av mode. Jag tycker ändå att jag har knutit scarfen lite fåfängt så här, visst? I SVT:s Husdrömmar vill de att man byter kläder hela tiden. Jag byter bara scarf, haha!

På Gerts fötter sitter enkla sandaler. Han bär dem inte för att provocera, eller som något slags statement, utan för att det är bekvämt. Han brukar klä sig så. Precis som han brukar äta lunch på Gabriel, restaurangen i Feskekörka, som han gått till de senaste 30 åren och där menyn inte har ändrats en enda gång.

Över en tallrik med dagens fångst, sjötunga, berättar Gert att han alltid har sina representationsluncher här. Han känner de flesta av gästerna.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Gert utanför Feskekörka. Där inne finns restaurang Gabriel, ett av Gerts älsklingsställen.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Under veckorna bor Gert och Karin i lägenhet i stan, men på helgerna åker de till huset som ligger i en vik nära Marstrand. Här finns lugnet, ledigheten och inga hejande bekanta så långt ögat kan nå – och det är långt.

När de har gäster äter de vid det stora, egenritade bordet (med ben från Fritz Hansens Superellips) i det Granny Smith-äppelgröna matrummet. Annars sitter de vid den uppfällbara bänken i köket med tv:n på, ”med ett fönster mot skogen, ett mot havet och ett mot världen”, säger Gert och syftar på BBC som oftast står på i bakgrunden.

De älskar sina rutiner med gemensamma bad, långa frukostar, egentid med varsin Ipad i varsin soffa, och så maten, som Gert helst lagar. De är nöjda med livet precis som det är, och med huset de har skapat tillsammans.

– Av det jag har gjort är jag nog mest stolt över det här huset. Det är ju mina och Karins val rakt igenom.

Hemma hos Gert Wingårdh start

Gert Wingårdh tillbringar många timmar varje vecka på Wingårdhs arkitektkontor, där även Karin jobbar. Ett av hans älsklingsställen.

Hemma hos Gert Wingårdh start

De gillar kanske inte förändringar, men en stor sådan är mötet i början av 90-talet som fick dem att lämna sina äktenskap och fortsätta tillsammans. De träffades när deras olika arkitektkontor jobbade med ett gemensamt projekt. Gert hade spanat in Karin redan under utbildningen, men när de jobbade ihop hände något.

– Det var en sådan otrolig dragningskraft, berättar Karin. Ren attraktion. Jag tror att det var så enkelt.

– Det tror jag också, säger Gert med en blick mot sin fru som säger att den där dragningskraften inte har förändrats under de senaste tjugofem åren – och precis som kalkstenen och restaurangluncherna lär den inte göra det den närmsta tiden heller.

Ur Sköna hem nr 11, 2015

LÄS OCKSÅ:

Amelia Adamo öppnar dörren till sin vackra (men lite kontroversiella) Dalarövilla – kika in!

Lär dig inreda med feng shui

  • Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare!
  • I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran.
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

.