Rustika material, mjukbleka toner, klassiskt men också friskt tack vare moderna inslag. I den danska golvfabrikanten Dinesens luxuösa lanthem tillika showroom råder harmoni – och detaljerna lyfts av stillsamheten.

H

uset har tidigare varit ett hem för den danska företagarfamiljen Dinesen, som tillverkat unika trägolv i absolut världsklass sedan 1898.
I dag fungerar det som övernattningsbostad för Dinesens gäster, och som showroom. Dinesen Country home ligger vackert beläget på landsbygden på Jylland, nära fabriken i Jels.

Dinesens lantliga hem hus med rappad fasad

Sval exteriör med vacker entré och halmtak. Vita fönsterbågar mot den vitputsade fasaden adderar modernitet i den historiska miljön.

dinesens lantliga hem pardorrar

En smula avskalad shakerstil men också varm country som gifter sig och samspelar diskret. Känslan är lugn och stillhet, men också mjukhet och värme. Less is more – här stämmer uttrycket helt och hållet. Ytterst få rent dekorativa föremål gör att de som ändå faktiskt finns, lyfts fram och får särskilt stark karaktär. Även bruksföremålen blir som dekorativa inslag.
Huset är byggt under sent 1800-tal, med vackra fönsterkupor som får vara fria från textil för att lyfta fram arkitekturen. Ett vackert exempel på en uppdaterad nordisk minimalism, där en polerad enkelhet råder men materialen är lika gedigna som i ett mer klassiskt lanthem.

dinesens lantliga hem kontor skrivbord pa bockar

I arbetsrummet är både knopplist och bokhylla tillverkade i douglasgran från Dinesen.

Dinesens lantliga hem kontor skrivbord
Dinesens lantliga hem hylla

Golvlampa Grossman cobra, av Greta Grossman, Gubi. Tavla målad av Vibeke Jerichau. Keramikvaser från loppis och kruka, Ferm living. Hylla tillverkad i ek från Dinesen.

dinesens lantliga hem bank

Platsbyggd bänk i hallen i douglasgran, dynor från Kvadrat, lampan Core, Roomstore.

dinesens lantliga hem gra sogga soffbord ribbor.jpg

Kaklet i köket har en oregelbunden yta och den lite ojämna fogningen skapar ett medvetet hemsnickrat uttryck. Riktigt fint är det, som kontrast till de klassiska luckorna. Takets rejäla plankor och bjälkar har målats i en grågrön och en smutsgul kulör som bryter en aning mot skåpen, och ger en samtida stuns i det traditionella. Strama pallar och svarta
lampor fyller på med den extra dos modernism som behövs för att lyfta intrycket till något som känns helt rätt – och helt nu.

dinesen hem lantligt kok kokso

Takarmaturer no 32 L och vägglampor, no 204, av Bernard-Albin Gras, Roomstore. Köksinredning ritad av arkitekten Jørgen Overby. 

 5bab991d24b87 5bab991d24d21dinesen hem lantligt kok.jpg
dinesen hem lantligt kok shaker

Grått, vitt och varmbeige bryts av svarta accenter

Det tar en liten stund att upptäcka den snillrika, röda tråden som löper genom rummen. Här återkommer träribbor i såväl dekoren bakom sängens huvudända – den träklädda väggen – som i soffbord, bänkar, soffa och gungstol. Ett elegant sätt att ge alla delar av huset en gemensam karaktär.

Dinesens lantliga hem sovrum

Den träklädda väggen, sängbord och sängstomme är alla specialdesignade och tillverkade i douglasgran från Dinesen.

Dinesens lantliga hem sovrum ribbor sanggavel

Bäddset, Georg Jensen Damask, kuddar från Liberty. Spegel Ruban från Hay.

Av: Anna Ekdahl och Charlotte Pettersson

Ur Sköna hem nr 10 2018

Läs mer:

Familjen bakom Vipp visar sin makalösa glasvilla – varje rum är en minimalistisk dröm

Paret bakom Love warrior visar sin privata loftlägenhet (med snyggaste köket!)

23 ljuvliga lantkök (älskar du lantkök älskar du det här)