Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färg, loppisfynd och hemtrevligt hos Sebastian

Trivseln är total när man stiger in i Sebastian Bergströms lilla lägenhet. 

På de 40 kvadratmetrarna samsas stilar, kulörer och mönster i bästa samförstånd.

Hemtrevligare än så här blir det inte!

Ute piskar regnet, människor trängs vid nedgången till tunnelbanan vid Gullmarsplan, en knutpunkt för många vardagspendlare i Stockholm. Men bara 100 meter bort, i ett vanligt lägenhetshus från 50-talet, möts vi av något allt annat än vardagsvanligt.

Här bor Sebastian Bergström, influerare och bloggare. Ett steg över tröskeln och stressen från Gullmarsplan är så gott som bortblåst. Här doftar nybryggt kaffe, kardemummabulle och soft pianojazz sipprar ur Marshallhögtalaren i vardagsrummet. 

Jag vill att det ska kännas som en våning, även om det bara är 40 kvadrat
Sebastian älskar att inreda och målar gärna både väggar och möbler. Vardagsrummet är målat i kulören Duva från Alcro, i läcker kontrast skymtar den blå hallen till höger. På väggen samsas loppistavlor med keramikföremål, bilder och reseminnen.
Sebastian älskar att inreda och målar gärna både väggar och möbler. Vardagsrummet är målat i kulören Duva från Alcro, i läcker kontrast skymtar den blå hallen till höger. På väggen samsas loppistavlor med keramikföremål, bilder och reseminnen. Foto: Lina Östling
Sebastian Bergström i det ombyggda sovkrypinet,en härlig oas med gröna växter och sköna lakan.
Sebastian Bergström i det ombyggda sovkrypinet,en härlig oas med gröna växter och sköna lakan. Foto: Lina Östling

På endast 40 kvadratmeter har Sebastian skapat ett bistrokök och ett vardagsrum som flirtar med både den svenska allmogetraditionen och den franska landsbygden. Och faktiskt även med en våning i Paris. Hur är det möjligt att skapa så mycket känsla på så liten yta, kan man undra. Att Sebastian har talang står helt klart.

– Jag vill att det ska kännas som en våning, även om det bara är 40 kvadrat, säger Sebastian och häller upp kaffet i en av många vackra kaffekoppar som står uppradade under fönstret i köket. 

Sebastian ger gärna nytt liv åt gamla bortglömda saker. Här har ljusstakarna från loppisens ”fulhylla” målats i en härlig röd kulörer.
Sebastian ger gärna nytt liv åt gamla bortglömda saker. Här har ljusstakarna från loppisens ”fulhylla” målats i en härlig röd kulörer. Foto: Lina Östling
Stuckaturer och platsbyggda paneler får den lilla lägenheten att kännas mer som en våning. På kortsidan i hallen ryms både förvaring, kyl och frys.
Stuckaturer och platsbyggda paneler får den lilla lägenheten att kännas mer som en våning. På kortsidan i hallen ryms både förvaring, kyl och frys. Foto: Lina Östling

Tillsammans med sin pappa renoverade de lägenheten med varsam hand. Tack vare Sebastians idérikedom skapades båda vackra och smarta lösningar.

– Pappa med sin kunskap och jag med mina många idéer visade sig vara ett bra team. Medan jag snickrade ihop panelen i hallen, målat en massa och la in det mesta va golven öppnade pappa upp väggen mellan vardagsrum och sovrum och satte in den gamla sekelskiftesdörren, byggde hela köket och satte upp stuckatur i köket. 

Sebastian är uppväxt i Sundsvall, men lockades av storstadens utbud, intryck och folkliv.

Byrån är ett ommålat loppisfynd, som pryds av en färgstämd samling föremål. Mimosan tillhör Sebastians favoritblommor.
Byrån är ett ommålat loppisfynd, som pryds av en färgstämd samling föremål. Mimosan tillhör Sebastians favoritblommor. Foto: Lina Östling
Fönstret vetter mot sovrummet och är tillverkat av en vän till familjen. Den gula kulörer är Marples från Alcro. På hyllorna trängs loppisfyndade kermaikurnor med italienskt porslin.
Fönstret vetter mot sovrummet och är tillverkat av en vän till familjen. Den gula kulörer är Marples från Alcro. På hyllorna trängs loppisfyndade kermaikurnor med italienskt porslin. Foto: Lina Östling

– Jag omfamnar varje årstid i Stockholm. Det är alltid vackert här, fullt med intryck och fina platser. Nu för tiden älskar jag också att åka hem till mamma och pappa i Sundsvall, för att ge mig ut i skogen, bada i älven och njuta av lugnet.

I dag driver Sebastian butiken Tambur tillsammans med kollegan Anders Widegren. Sebastian jobbar även aktivt med både butikens och sina egna instagramkonton. Man kan följa honom på @mosebacke, @mosebackeloppis, @tamburstore och på bloggen Sebastians.se.

Det är tydligt att Sebastian älskar färg, vare sig det handlar om inredning, kläder eller väggar. 

Jag ville ha färg omkring mig. Och ju mer färg jag använder desto mer vill jag ha
Newport-skåpet är ett fynd från Blocket som Sebastian har målat om. Stolarna är tidigt 1900-tal, köpta på Bukowskis. Bordet vintage från Olsson & Jensen.
Newport-skåpet är ett fynd från Blocket som Sebastian har målat om. Stolarna är tidigt 1900-tal, köpta på Bukowskis. Bordet vintage från Olsson & Jensen. Foto: Lina Östling
Harmonisk och livfull mönstermix i vardagsrummet. Den roströda nyansen, som är en av Sebastians favoritkulörer går som en röd tråd genom hela hemmet. Bordet är ett loppisfynd som fått marmorskiva och nymålade ben.
Harmonisk och livfull mönstermix i vardagsrummet. Den roströda nyansen, som är en av Sebastians favoritkulörer går som en röd tråd genom hela hemmet. Bordet är ett loppisfynd som fått marmorskiva och nymålade ben. Foto: Lina Östling

– Strumpan är blå, tröjan är röd, skrattar han och berättar att det inte var länge sedan han hade mycket vitt hemma.

– Men något hände, jag ville ha färg omkring mig. Och ju mer färg jag använder desto mer vill jag ha. Jag gillar en mix av mycket, framför allt rött, blått och gult. Om det inte är skrikiga nyanser så fungerar de bra ihop. 

Hemmet innehåller en salig mix av vackert designerporslin blandat med keramikurnor köpta på loppis. Ikeasoffan, med nytt överdrag från Bemz, är fylld med olika kuddar i en härlig mönstermix. Men de gulröda kulörerna återfinns i varje mönster, ljusstake och bokomslag, vilket skapar en härlig dynamik. Det är mycket saker på liten yta, men kulörmatchningen gör att här finns en fin harmoni.

– Det är så underbart med färger, för det finns så många olika nyanser som man kan blanda, säger han.

Jag gillar att ha ett uppdrag, att gå till loppisen och leta efter en specifik sak, typ ett fint decilitermått
Sovrummet är målat i samma kulör som vardagsrummet, Alcros Druva. Vid huvudänden finns en platsbyggd avställningsyta för växter och prylar. Sängkläder från Midnatt, Deiji studios och Wacay.
Sovrummet är målat i samma kulör som vardagsrummet, Alcros Druva. Vid huvudänden finns en platsbyggd avställningsyta för växter och prylar. Sängkläder från Midnatt, Deiji studios och Wacay. Foto: Lina Östling

Sebastian tycker att trixet på liten yta är att skapa rum i rummet.

– I mitt fall är ju vardagsrummet både vardagsrum och matrum i ett, men soffgruppen ramas in av mattan och matplatsen av tavelväggen och det stora skåpet. Det blir som två definierade ytor.

Sebastian är ett sant loppisproffs. Hans favoriter i Stockholmsområdet är Myrorna i Skärholmen och på Götgatan, samt Stadsmissionen på Hornsgatan. 

– Jag gillar att ha ett uppdrag, att gå till loppisen och leta efter en specifik sak, typ ett fint decilitermått. Det bästa är att gå till fulhyllan, ni vet där de ställer upp fulporslin och sådant. Där kan jag ofta hitta mycket som är fint. Mitt bästa fynd är en skål i porslin från Italien. Det känns som en sådan skål de serverar mat i på hotell i Italien. 

Ombonat och härligt även i sovrummet. Sebastians tips är att ta in växter, vackra saker och mycket färg även här. Här har han målat ett loppisfynd rött och badrumsmöbeln har fått samma gula kulör som använts i köket.
Ombonat och härligt även i sovrummet. Sebastians tips är att ta in växter, vackra saker och mycket färg även här. Här har han målat ett loppisfynd rött och badrumsmöbeln har fått samma gula kulör som använts i köket. Foto: Lina Östling

Sebastian förklarar att han inte har en unik inredningsstil utan att det snarare är ett hopkok av saker han tycker om. Han inspireras av maffiga herrgårdar, av dansk design och av den svenska allmogetraditionen.

– Jag suger åt mig allt, jag kan fastna för en detalj i en bild som tilltalar mig, det gör att min stil blir väldigt blandad. Jag tror att jag är bra på att scanna av och hitta små fina detaljer. Jag tänker ibland att jag ska ha mindre saker, men det blir aldrig så. Det finns alldeles för mycket som är fint.

Inredaranalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson 

Trivsamt är ett ord som dyker upp när man ser lägenheten på Mosebacke. Ett luddigt begrepp och som kan tolkas på många olika sätt. Vi sätter fingret på några grepp som är just Sebastians egna personliga lösning på att skapa ett mysigt hem.  

Blandade yttryck

Här finns flera olika stilar och material som gifter sig; klassiskt i form av böjträmöbler, samtida bas som ett enkelt vitlackat bord eller byrå, lantligt som ett stort träskåp eller ett rustikt brunt träbord bord. Den fina tavelväggen följer upp med samma recept.

Färgharmoni

När vi tittar närmare är färgsättningen konsekvent och raffinerad i all sin enkelhet. Förutom det vita dominerar basfärgerna rött, blått och gult. 

Ytsmart

Köket och sovrummet med en fönstervägg som delar av ytorna är en gammal idé som funkar fortfarande. Hos Sebastian finns en stor garderobslösning i hallen i stället så det är sova som gäller bredvid köket. Lägg märke till den lekfulla kökslösningen med traditionella skåp och ett rustikt med gemensam marmorskiva. 

Ur Sköna hem nr 5 2020. 

LÄS MER: Så blev gamla mentalsjukhuset ett drömhem 

LÄS MER: Ljusa färger och lummigt i Johannas 1800-talsvåning