Floristens sekelskiftesvilla är fylld med wow-inredning & drömbuketter

Byggmästarens villa har vårdats ömt i generationer. Här har det inte rivits eller målats över, i stället finns förra sekelskiftets alla byggmarkörer kvar. Häng med in hos blomsterälskaren Elinor och hennes familj.

D

e kunde döpa hus förr i världen. 1905 lät grosshandlaren Carl Viktor Längstadius uppföra Villa Viktors­hill i en villastad utanför Stockholm. Och nog gör byggnaden skäl för sitt pampiga namn där den tronar, denna nationalromantiska dröm som haft turen att vårdas av ömsinta och kloka ägare under drygt etthundra år. Mycket pietetsfullt har huset fått behålla det mesta av sin ursprungliga glans.

Den kaxigt spretiga taklampan är från Dusty deco, liksom mattan. Soffbord, Walles & Walles, soffa och fåtöljer, Dis. Floristens sekelskiftesvilla: vardagsrum.

Foto: Ann Nyblaeus

Den kaxigt spretiga taklampan är från Dusty deco, liksom mattan. Soffbord, Walles & Walles, soffa och fåtöljer, Dis.

Elinors konstfulla buketter drar blickarna till sig. På bordet en bricka från Christians interiör, ljusstakar, Stockholms auktionsverk. Floristens sekelskiftesvilla: bukett som stilleben med rosor
Vy från vardags­rummet mot matsalen. Fåtölj­paret är arvegods, omklädda i tyg från Jane Churchill. Spegeln på kakel­ugnen satt på plats när familjen flyttade in. Matta och tak­lampa, Dusty deco. Floristens sekelskiftesvilla: vardagsrum med bröstpanel och fåtöljer

Vy från vardags­rummet mot matsalen. Fåtölj­paret är arvegods, omklädda i tyg från Jane Churchill. Spegeln på kakel­ugnen satt på plats när familjen flyttade in. Matta och tak­lampa, Dusty deco.

För fem år sedan flyttade Elinor Tilander med make och två barn in i huset på 390 kvadratmeter. Då var fasaden täckt med vinrankor, ett gigantiskt rododendronbuskage bredde ut sig på trädgårdens framsida och fönstren och snickeridetaljer var i stort behov av renovering. Liksom ytskikten förstås.
– 3 500 målartimmar senare var vi klara, säger Elinor. Fönsterrenoveringen kunde ju ha knäckt vem som helst, men vi är så glada över våra återställda originalfönster. Och grannarna kände knappt igen huset när fasadrenoveringen var färdig.
Plötsligt trädde husgrunden fram med alla dess vackra stenar. – Jag tycker att huset är ett fint exempel på arts and crafts, det är personligt, harmoniskt och har verkligen en genuin
estetisk känsla.

De vackra panelerna och listverken framhävs med ljusgrå kulör. Genom dörr­öppningen skymtar den pampiga entréhallen. Floristens sekelskiftesvilla: vardagsrum med fåtölj. kakelugn och stuckatur

De vackra panelerna och listverken framhävs med ljusgrå kulör. Genom dörr­öppningen skymtar den pampiga entréhallen.

Byrån köpte Elinor på Bukowskis market för en spottstyver, sedan lät hon lacka den med blå billack. Vas från Botteganove.Fotografi, Slim Aarons.Ffloristens sekelskiftesvilla magnolia byrå
Elinor, som är florist med eget företag, lägger sista handen vid blomster­uppsätt­ningen i vasen Dagg. Bord, Stockholms auktionsverk, matta, Layered. Floristens sekelskiftesvilla: Elinor Tilander

Elinor, som är florist med eget företag, lägger sista handen vid blomster­uppsätt­ningen i vasen Dagg. Bord, Stockholms auktionsverk, matta, Layered.

När man kommer in i huset möts man av en stor och välkomnande hall med öppning in mot tv-rum, arbetsrum, sällskapsrum och kök. På bottenvåningen finns ett stort härligt kök i lantlig stil; innanför detta, ett mindre matrum på den gamla verandan med delvis blyinfattade fönster och fyra rum i fil med stora, härliga sällskapsytor. Och i varje rum magnifika kakelugnar.
– Det var nog dessa vi fastnade mest för. De är så vackra, och under vinterhalvåret eldar vi dagligen i flera av dem.

De modernare inslagen blir som kaxiga utropstecken i inredningen.

Elinor gillar att bjuda hem vänner till sitt stora och generösa hem. De tar gärna köksingången och samlas runt den stora köksön för drinkar och prat. Det är fascinerande att precis all stuckatur, alla dörrposter, listverk och bröstpaneler finns kvar. Till och med kornischerna över fönstren är kvar, men inte längre målade i guld utan i samma grå ton som resten av snickerierna.
– Vi fick göra om bröstpanelen i hallen, den fanns bara kvar på ena väggen, men det är så bra gjort med samma slags speglar som i originalpanelen så man ser inte någon skillnad.

Det vackra lantköket satt på plats när Elinor och hennes familj flyttade in, spis, La Cornue, fläkt, Godin. På vägen fat från Fornasetti, kran, Tapwell och örtkrukor, Svenskt tenn. Floristens sekelskiftesvilla grönt lantkök

Det vackra lantköket satt på plats när Elinor och hennes familj flyttade in, spis, La Cornue, fläkt, Godin. På vägen fat från Fornasetti, kran, Tapwell och örtkrukor, Svenskt tenn.

 I lilla matrummet en inramad scarf från Hermès på väggen, sidobord, Mis en demuere. Undertallrikar i rotting från Newport. Floristens sekelskiftesvilla matplats sideboard

I lilla matrummet en inramad scarf från Hermès på väggen, sidobord, Mis en demuere. Undertallrikar i rotting från Newport.

Söta fjärilsranunklar i vaser från Ulriksdal. Floristens sekelskiftesvilla
 Innanför köket ligger matrummet.Svartmålade leksandsstolar. Det blyinfattade ovanfönstret skapar fina ljusreflexer. Floristens sekelskiftesvilla med grönt kök i lantlig stil

Innanför köket ligger matrummet.Svartmålade leksandsstolar. Det blyinfattade ovanfönstret skapar fina ljusreflexer.

Trappan upp till övervåningen är ovanligt bred. På en smal nisch finns målningar kvar av dansande par i folkdräkter i sommarlandskap, gjorda av dotterdottern till grosshandlare Längstadius.
– Min man tycker att vi kan måla över dem, men jag tycker att de är roliga i all sin naivitet.
På övervåningen finns allrum, tre sovrum, badrum och ett dressingroom. Det gamla sekelskifteshuset har inretts med mycket kärlek till det klassiska. Och även om Elinor styr mycket av hur hemmet ska se ut, är hon och maken oftast överens. En del modernare inslag, inte minst i form av kaxiga lampor, blir som utropstecken i inredningen.

Grosshandlare Längstadius dotterdotter har gjort listmålning­en i trappan. Fotokonst, Gaby Fling.

Grosshandlare Längstadius dotterdotter har gjort listmålning­en i trappan. Fotokonst, Gaby Fling.

floristens sekelskiftesvilla rovrum tapet sänggavel
I sonens sovrum en drömfin tapet från Fornasetti. Sängen är bäddad med textil från Bohem och Zara home. På golvet en gåsöge­mönstrad matta i ull från Ellos home. floristens sekelskiftesvilla sovrum tapet barnrum sänggavel

I sonens sovrum en drömfin tapet från Fornasetti. Sängen är bäddad med textil från Bohem och Zara home. På golvet en gåsöge­mönstrad matta i ull från Ellos home.

Platsbyggda bokhyllor i Elinors arbetsrum, på golvet en ullsisalmatta. Stolen i karljohansstil är arvegods. Antikt, ommålat skrivbord, papperskorg, Oscar & Clothilde. floristens sekelskiftesvilla skivbord hemmakontor gardiner

Platsbyggda bokhyllor i Elinors arbetsrum, på golvet en ullsisalmatta. Stolen i karljohansstil är arvegods. Antikt, ommålat skrivbord, papperskorg, Oscar & Clothilde.

På gäst­toaletten på nedre plan ligger Victorian tiles på golvet, Fornasettitapet ovanför panelen. Papperskorg, Newport. floristens sekelskiftesvilla badrum tapet panel lantlig

 

Överallt finns också vackra blomsteruppsättningar. Det är Elinors förtjänst, blommor är både hennes försörjning och hennes skötebarn.
– För snart fyra år sedan utbildade jag mig till florist, det var en gammal dröm. Numera driver jag eget företag som levererar buketter direkt till folk. Nere i den inredda källaren har hon Elinor studio med kylrum. Två gånger i veckan stiger hon upp i ottan för att köpa blommor.
– Dessutom har jag precis gett ut boken Flower power – konsten att lyckas med blommor och buketter tillsammans med min kursare Hanna Piippo. Det är som en kokbok fast med blommor, med steg-för-steg-bilder och ingredienslista. Den är upplysande och underhållande för alla som älskar blommor.

Av: HEDVIG TÖRNEMAN
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: ANNE NYBLAEUS

Ur Sköna hem nr 11 2018

Läs mer:

Maffig jugentvilla som återställts till sin forna glans – välkommen in!

Sommarnöjet från förra sekelskiftet en orörd pärla, kliv in!

Paradis på Västkusten med drömmig glasveranda och vill-ha-inredning

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.