Förälskad i 20-talets inredningsstil

Huset är byggt 1926, och våningen inredd enligt tidstypisk 20-talsklassicism och särskilt fransk art déco.

Det mörkbruna tegelhuset är byggt 1926 och ligger bara ett stenkast från Humlegården i Stockholm. Arkitekten Cyrillus Johansson gav huset dess särprägel genom att rita enorma spröjsade fönster på varje plan. När bygglovet skulle beviljas visade det sig att lägenheterna var för djupa , få fönstren var ett smart tilltag för att förbättra ljusinsläppet.

Vardagsrum

Plats för samtal i vardagsrummet. De sammetsgröna fåtöljerna är repliker av tjeckiske Jindrich Halabalas originalstolar från 20-talet. Den antika bysten köptes i Peking och taklampan i Prag. Bord i art déco från Hanoi, Vietnam.

Det magnifika blyinfattade fönstret släpper in allt solljus man kan önska sig och är ett signum för hemmet, färska franska tulpaner ett annat. Den mjuka silkesmattan med struktur kommer från Asplund. Den turkosa fåtöljen av Gerrit Rietveld köptes på Modernity och bysten i fönstret kommer från Kambodja.

Bibliotek

Dyrgripen i mitten är ägarens allra käraste ägodel, en schäslong från 1921, signerad arkitekten Jens Nielsen.

Hall

Den pampiga asymetriska hallen med pelare hälsar välkommen, med det smalaste väggpartiet vid entrén som sedan öppnar upp bredare mot vardagsrummet.

Sovrum

I sovrummet tronar en antik schäslong som troligen är formgiven av Axel Einar Hjorth. På väggen hänger fotokonst av Sam Samore och taklampan har tidigare hängt i en skolkorridor. Överkast i silke är vintage och kommer från Vietnam.

Sällskapsrum

Betong möter parkett och två rum har blivit ett. Bordet är svenskt 50-taloch köpt i en lumpbod. Lampan är en gammal prototyp som aldrig producerades . Bysten är från Vietnam och på väggen hänger ett verk av Richard Mårtensen.

Publicerad i Sköna hem nr 12, 2013.

Läs också:

Detaljerna som gör ett svart-vitt art déco-badrum

Shoppa och frakta hem möbler på resan – så gör du

En air av art déco

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!