Foto: Anne Nyblaeus

Förförisk skärgårdsvilla i furu & betong – kika in!

Jenny Callenholt stortrivs i sin betongvilla – en läcker design som avviker från den gängse stilen i Stockholms skärgård.

Från livet i fjällen till skärgårdsliv på Värmdö. Livet och omständigheterna kan ändra sig snabbt. Efter flera år i Funäsfjällen med fokus på att utveckla skidanläggningen Tännäskröket styrde Jenny Callenholt och hennes dåvarande man Deniz Bulus kosan hem mot Stockholm. Med sig förde de två barn, Märtha och Charlie, och drömmen om att bygga ett eget hus där alla deras idéer kunde förverkligas.

Huset från sjösidan med den stora uteplatsen på 70 kvm. Den invändiga betongväggen fortsätter ut, där den ger skydd mot vind och insyn.
Golvets kvistiga plankor är en skön kontrast till de omgivande väggarnas kalksten och betong. ”Vi ville låta golven ge värme åt de kalla väggarna”, förklarar Jenny. Bord från Norrgavel omgärdat av Wegners Y-stolar i ek. Taklampa i skuren kartong från Graypants. Glasskulptur av Åsa Jungnelius, vas i glas och tenn av Anna von Schewen/Svenskt tenn.
Från matplatsen ser man ner mot Strömma kanal, några enstaka träd skapar ett naturligt skydd.

– Vi köpte en tomt vid Strömma på Värmdö som var en aning kuperad, säger Jenny. Och anlitade YAJ arkitekter för projektet.

Här kan blicken vandra fritt över skog och hav

Arkitektfirman kom tillbaka med en ritning på en läcker souterrängvilla i platsgjuten betong. Stora glaspartier, furuklädd fasad och enorm, inbjudande terrass på 70 kvadratmeter. En nyskapande design som avviker formmässigt från den gängse stilen i skärgården.

Kök och vardagsrum åtskiljs av brasväggen, klädd med kalksten. Den öppna planlösningen och de ”enkla” materialen leder tankarna till de så kallade case study houses man lät bygga på 50- och 60-talen i Kalifornien. Eftersom rummet flödar av ljus fungerar det fint med de mörkare råa materialen. Köket är från Ballingslöv, bänkskivan är betong. På väggen ett konstverk av Tracey Nakayama.
Jenny Callenholt arbetar med fastighets­utveckling och driver egna företaget Q collective development där hon i första hand arbetarmed kvinnliga konsulter och sam­arbetspartner. Terrassens bastanta utemöbler är ett hemmabygge av korslimmat trä.
Vardagsrumsdelen skiljs från köket av den kalkstensklädda skiljeväggen, där glaset gör att man kan se brasan från båda håll. Matta och soffbord från Hay. Harry Bertoias Diamond chair ritad 1952, förstärker Mid-century modernkänslan i huset. Vasen av Heath ceramics i Kalifornien

– Arkitektfirmans idé med huset var att skapa ett hus av betong bestående av tre delar staplade intill varandra. De kallade huset Villa Criss cross.

Planlösningen och materialvalen leder tankarna till 50- och 60-talens case study houses i Kalifornien 

Huvudbyggnaden består av tre horisontella, våningshöga, rumsbildande band i betong. Betongbanden är helt enkelt husets skelett som korsar varandra och formar ett antal kryss – därav villans namn. Betongbandens funktion är att bilda rum, interiört och exteriört, som på olika sätt öppnar respektive sluter sig mot omgivningen.

I masterbedroom ritade arkitekten in sänggaveln som en avskiljare, bakom ligger stora garderober. Det trärena ger ett livfullt intryck mot de vitmålade ytorna. Pall från Norrgavel, kuddar av konstnären och designern Line Bergseth.
Tre lägen, tre funktioner Huset har tre våningsplan, varav ett i souterräng. Samtliga sovrum är förlagda till översta våningen. Vardagsrum, matsal och kök ligger på mellanplanet där de stora glas­väggarna släpper in mycket ljus. Eftersom det är söderläge byggdes ett solskydd som ger lagom skugga.
Vilda blomster kantar betongtrappan.

Huset är på 250 kvadratmeter och rymmer sex rum. Det är en tydlig uppdelning av funktionerna i huset: sovavdelning på övervåningen, umgängesytor med kök, vardagsrum och terrass på mellanplanet, och på bottenplanet finns entré och aktivitetsrum. Den stora betongväggen som löper längs med huskroppen fortsätter ut på terrassen och fungerar som både vindskydd och insynsskydd. På terrassen som vetter ner mot Strömma kanal är det helt avskilt och privat. Här kan blicken vandra fritt och själen få ro.

Arr Anette Mörner Foto Anne Nyblaeus

Läs mer:

21 moderna och stilrena kök

Fina väggar utan tavlor – massor av kreativa idéer  

Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!